Domates, biber, patlıcan!..

Yıl 1977… İzmir’de “Boksör İhsan” lakaplı İhsan Alyanak, Gültepe’de ise, 68 kuşağının efsaneleşen isimlerinden Aydın Erten Belediye Başkanıdır.★★★Yoksul ve dar gelirli...

Yıl 1977…
İzmir’de “Boksör İhsan” lakaplı İhsan Alyanak, Gültepe’de ise, 68 kuşağının efsaneleşen isimlerinden Aydın Erten Belediye Başkanıdır.

★★★

Yoksul ve dar gelirli kesimin yaşadığı Gültepe’de belediyenin gelirleri sınırlıdır. Dürüst başkan Erten, belediyenin borçlarını ve çalışanların maaşlarını ödemekte zorlanınca, Tariş İşletme Müdürü iken devrim gibi uygulamalara imza atan yardımcısı İlhan Güre, ilginç bir öneride bulunur.  Projeye göre; temel tüketim maddelerini kaynağından yani Tariş, Trakya Birlik ve Güneydoğu Birlik gibi üretici kooperatiflerinden alıp, halka ucuz fiyatla satacaklar, sağlanacak gelirle de borçlar ödenecektir.
Bu amaçla İzmir’de ilk kez bir tanzim satış noktası kurulur.

★★★

Ürünler piyasa fiyatının çok altında satılmaya başlanıp, toptancı ve diğer aracılar devre dışı bırakılınca, talep patlaması yaşanır. Talep öylesine güçlüdür ki, kısa sürede ikinci tanzim satış mağazası açılır. Mağazalara da “tanzim satış”ın kısaltılmışı olan TANSA adı konulur.
Kaynağından gelen ürünü alım gücüne uygun fiyatla ve taze taze sofrasına götüren halk mutludur.

★★★

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başarılı bir belediye başkanı olmak çok mu zor?.. 06 Nisan 2024 | 110 Okunma AKP iktidarını nasıl bir süreç bekliyor?... 05 Nisan 2024 | 409 Okunma Seçmenlerin iktidara verdiği mesajlar!.. 04 Nisan 2024 | 329 Okunma Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 509 Okunma Atatürk’ün dehasını ve büyüklüğünü bir gün herkes kabul edecek!.. 22 Mart 2024 | 163 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar