Çevre felaketi: Mavi pirinç!..

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekillerinden CHP’li Levent Gök’ün, Meclis gündemine taşıdığı “gıdalardaki bazı katkı maddelerinin insan sağlığına olan zararlarının...

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekillerinden CHP’li Levent Gök’ün, Meclis gündemine taşıdığı “gıdalardaki bazı katkı maddelerinin insan sağlığına olan zararlarının ürün ambalajlarında belirtilmesiyle ilgili” önerisi tüketicilerden büyük destek gördü.
Dilerim bu konudaki yasal düzenleme en kısa sürede gerçekleşir.

★★★

Bugün de size, Trakya’da çalışan bir çevre mühendisinin ürkütücü tespitlerini aktaracağım.
“Bölgedeki fabrikalara çevre danışmanlık işi yapıyorum. Bu 12 yıl boyunca çevre ve insan sağlığı açısından inanılmaz kötü tablolarla karşılaştım, karşılaşmaya da devam ediyorum. Tüm çabama karşın bunların değişmediğini görerek, mesleğe başladığım ilk yıllarda içimde özenle koruyup büyüttüğüm çevreci aşkı kaybettim!..

★★★

Yıllar önce Edirne’de bir fabrikada, işçilere çevre eğitimi veriyordum. Anlattıklarımdan sonra bir işçi yanıma geldi ve ‘Demet hanım bize boşa anlatıyorsunuz, siz asıl gidip Çorlu’daki fabrika sahiplerine bunları söyleyin. Bu seneki mahsul de geçen seneki gibi geldi’ dedi. Önce bir şey anlamadım. Sonrasında dile getirdikleri aynen şöyleydi: ‘PİRİNÇ BU SENE DE MAVİ ÇIKTI!..’ Şaşırmıştım. Mavi pirincin bir cins pirinç olacağını düşündüm. Anlatmaya devam edince acı gerçekle yüzleştim.
Ergene Nehri’ne verilen tekstil sanayi suları, korkunç seviyede kirli. Kilometrelerce uzunluktaki bir hat boyunca çiftçiler, mahsullerini o sularla sulamak zorunda kalıyor. Özellikle çeltik tarlaları, tekstil fabrikalarından gelen bu mavi- lacivert suyla sulandığından pirinç boyalı olarak çıkıyor! Bana bunları anlatan köylüden o üründen bir avuç getirmesini istedim. Çok geçmeden getirdi. Evet, pirinç maviydi!..

★★★

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başarılı bir belediye başkanı olmak çok mu zor?.. 06 Nisan 2024 | 110 Okunma AKP iktidarını nasıl bir süreç bekliyor?... 05 Nisan 2024 | 409 Okunma Seçmenlerin iktidara verdiği mesajlar!.. 04 Nisan 2024 | 327 Okunma Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 508 Okunma Atatürk’ün dehasını ve büyüklüğünü bir gün herkes kabul edecek!.. 22 Mart 2024 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar