Bu dünyadan Gülriz Sururi ve Engin Cezzar geçti!..

Vefa Lisesi’nde öğrenciyim. Tarih hocamız Reşat Ekrem Koçu… “Derya” sözcüğü bile onun değerini anlatmaya yetmez. Engin birikimi, akıcı Türkçesi ve kendine özgü anlatımı nedeniyle...

Vefa Lisesi’nde öğrenciyim.
Tarih hocamız Reşat Ekrem Koçu… “Derya” sözcüğü bile onun değerini anlatmaya yetmez. Engin birikimi, akıcı Türkçesi ve kendine özgü anlatımı nedeniyle nefesimizi tutarak, dinliyoruz. Bu arada müfredat gereği okumamız gereken ders kitabına da hiç bakmıyoruz!..

★★★

Ama günün birinde, arka sıralarda konuşan arkadaşlara kızarak “sözlü” sınav yapacağını söyledi. Hemen 15’imizi tahtaya dizdi. Herkese aynı soruyu soruyor, kitaptan Hititler bölümünü anlatmamızı istiyordu. Kitaba bakmadığımız için de doğal olarak kimse bilemiyordu. Bilemeyeni şakacıktan bir tokatla oturtuyor, arkadakini çağırıyordu. Ben en arkadaydım. Tokatı yememek için önden bir kitap isteyip Hititler’in giriş bölümünü ezberledim. Önümdeki arkadaşımı korumak amacıyla, bildiklerimi onun kulağına da fısıldadım.
Sıra ona geldiğinde diğerleri gibi yapmayıp, kitaptan bir şeyler anlattı. Merhum Koçu memnun olmuştu. Elini ceketinin mendil cebine götürüp iki tiyatro bileti çıkardı. “Hiç tiyatroya gittin mi evladım” diye sordu. Arkadaş “Hayır hocam sayenizde gitmiş olacağım” dedi. Hoca bileti uzatırken “Acaba borcum nedir” diye sormaz mı?
Arkadaş bir çuval inciri berbat etmiş, değerli tarihçinin bembeyaz sakallarla dolu yüzü kıpkırmızı kesilmişti. “Eğil de söyleyeyim” dedi ve “Şakkk” diye bir tokat patlattı.
“İşte fiyatı bu!.. Öğrendin mi?..”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 505 Okunma Atatürk’ün dehasını ve büyüklüğünü bir gün herkes kabul edecek!.. 22 Mart 2024 | 155 Okunma Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ahmet İbanoğlu hakkında görevi suistimal raporu 20 Mart 2024 | 332 Okunma Uzayıp giden ucuz et kuyruklarına bakarken!.. 15 Mart 2024 | 158 Okunma Esenyurt, Kudüs, Mekke, İslam, Gazze ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı!.. 08 Mart 2024 | 103 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar