Cuma hutbesinde Atatürk’ü anmayanlar!..

Sevgili okurlarım, 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. yıldönümü, hepimize kutlu olsun… Tarihin akışını değiştiren, Milli Mücadele’nin, dolayısıyla Cumhuriyet’in de önsözü...

Sevgili okurlarım, 18 Mart 1915 Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103. yıldönümü, hepimize kutlu olsun…
Tarihin akışını değiştiren, Milli Mücadele’nin, dolayısıyla Cumhuriyet’in de önsözü anlamına gelen muhteşem kahramanlık destanını kutlayacağımız gün yaklaşırken, aklıma hep, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu savaşlarda yaşamını yitirmiş Anzak askerleri için söylediği sözler gelir:
“Bu memleketin toprakları üzerinde kanlarını döken kahramanlar; burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükûn içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız.
Uzak diyarlardan evlâtlarını harbe gönderen analar;
Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlâtlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra, artık bizim evlâtlarımız olmuşlardır…” (1934)

* * *

Ve oğlunu Çanakkale’de kaybetmiş bir annenin Gazi’ye cevabı:
“Gelibolu topraklarında yitirdiğimiz evlatlarımızın acısını, alicenap sözleriniz hafifletti. Gözyaşlarımız dindi. Bir ana olarak bana, bir güzelim teselli bahşetti. Yavrularımızın sonsuz uykularında, huzur içinde dinlendiklerinden hiç kuşkumuz kalmadı.
Majesteleri kabul buyururlarsa bizler de kendilerine ‘Ata’ demek istiyoruz. Çünkü, yavrularımızın mezarları başında söylediğiniz sözler, ancak bir öz babanın sözleri gibi yüce, ilahi. Evlatlarımızı bir baba gibi kucaklayan büyük ‘Ata’ya tüm analar adına şükran, sevgi, saygıyla…”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Başarılı bir belediye başkanı olmak çok mu zor?.. 06 Nisan 2024 | 110 Okunma AKP iktidarını nasıl bir süreç bekliyor?... 05 Nisan 2024 | 409 Okunma Seçmenlerin iktidara verdiği mesajlar!.. 04 Nisan 2024 | 327 Okunma Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 508 Okunma Atatürk’ün dehasını ve büyüklüğünü bir gün herkes kabul edecek!.. 22 Mart 2024 | 162 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar