Ejder Topu!..

Yıl 1915, Nisan ayı… Darülfünun’un (Bugünkü İstanbul Üniversitesi) önündeki boş alana toplanan kalabalığa, dönemin Harbiye Nazırı Enver Paşa o etkileyici üslubuyla sesleniyor. Paşa...

Yıl 1915, Nisan ayı…
Darülfünun’un (Bugünkü İstanbul Üniversitesi) önündeki boş alana toplanan kalabalığa, dönemin Harbiye Nazırı Enver Paşa o etkileyici üslubuyla sesleniyor.
Paşa, yüzlerce üniversite öğrencisinin de dinlediği konuşmasında gönüllü olarak Çanakkale Kara Savaşları’na katılmalarını istiyor.
Coşku dolu konuşmasıyla vatanperver öğrencileri heyecanlandıran Paşa’nın yanında, çeşitli ülkelerin diplomatları duruyor. Hemen arkasında ise siyah örtülere sarılmış muazzam bir top dikkat çekiyor. Adı; Ejder Topu! Ama tahtadan yapılmış!.. Siyaha boyanarak çelik izlenimi verilen topun orada durmasının nedeni, görüntüsüyle topluma moral aşılamak!..

* * *

Öğrenciler konuşmadan öylesine etkileniyorlar ki, tören biter bitmez yüzlerce Darülfünunlu, palaska kuşanıp askeri eğitim almak üzere Halıcıoğlu Kışlası’na doğru yürümeye başlıyor.
Enver Paşa’yı dinleyenler arasındaki 55 İdadi (Lise) öğrencisi de ailelerine haber bile vermeden ağabeylerinin peşlerinden gidiyor.
Kısacık bir eğitimin ardından cepheye gönderilen bu öğrencilerin tamamına yakını, Çanakkale’de şehit düşüyor.
Tarihte “Çanakkale Geçilmez” başlığıyla yer alan eşsiz destan, işte bu gencecik kahraman vatan evlatlarının canlarıyla, kanlarıyla yazılıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir Trabzonlu’nun gözünden 17 Mart olayları!.. 23 Mart 2024 | 504 Okunma Atatürk’ün dehasını ve büyüklüğünü bir gün herkes kabul edecek!.. 22 Mart 2024 | 155 Okunma Merkez Hakem Kurulu Başkanı Ahmet İbanoğlu hakkında görevi suistimal raporu 20 Mart 2024 | 332 Okunma Uzayıp giden ucuz et kuyruklarına bakarken!.. 15 Mart 2024 | 156 Okunma Esenyurt, Kudüs, Mekke, İslam, Gazze ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı!.. 08 Mart 2024 | 103 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar