30 yıldır zehirle iç içe yaşayan şehir!..

İsviçreli bilim insanı Paul Hermann Müller, 1939 yılında DDT denilen ilacın böceklere karşı çok etkili olduğunu açıkladığında, doğadaki tüm canlıları nasıl bir felaketle baş...

İsviçreli bilim insanı Paul Hermann Müller, 1939 yılında DDT denilen ilacın böceklere karşı çok etkili olduğunu açıkladığında, doğadaki tüm canlıları nasıl bir felaketle baş başa bırakacağını bilmiyordu.
Müller’in buluşu o yıllarda insanoğlunun en büyük baş belalarından olan sıtma sineği ile bitleri yok ettiği için, adeta pudra gibi kapış kapış gidiyor ve 1948 yılında Nobel Ödülü’ne layık görülüyordu.
DDT ayrıca tarım üretimini olumsuz etkileyen zararlılara karşı da çok etkiliydi.
Bu nedenle tarımda “Yeşil Devrim”in başlatıcısı olduğuna inanılıyordu.

* * *

Ancak 22 yıl sonra yine bir bilim adamı, Rachel Carson, DDT’nin sadece böcekleri değil, doğadaki tüm canlıları zehirlediğini kanıtlıyordu.
Carson’a göre; DDT “mucizevi bir ilaç” olmadığı gibi, topraktan atılması ancak 60 yılda gerçekleşen kalıcı ve çok etkili bir zehirdi. Acilen yasaklanması, hatta bir yerden başka bir bölgeye naklinde bile olağanüstü önlemler alınması gerekiyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uzayıp giden ucuz et kuyruklarına bakarken!.. 15 Mart 2024 | 155 Okunma Esenyurt, Kudüs, Mekke, İslam, Gazze ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı!.. 08 Mart 2024 | 103 Okunma Milli muharip uçağımız KAAN’ın ilk deneme uçuşu ve sonrasındaki yorumlar... 07 Mart 2024 | 1.062 Okunma Tek kişilik en büyük siyasi parti!.. 06 Mart 2024 | 387 Okunma Seçim kumpası!.. 01 Mart 2024 | 135 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar