Türkiye’de eğitim, İslam Orta Çağı’nın bile gerisine mi gidiyor?..

Bugün 17 Ağustos 1999’da yaşadığımız “Büyük Marmara Depremi”nin yıldönümü. Peki, Türkiye’nin üreten, teknoloji geliştiren, ihracat yaparak istihdam yaratan, toplam verginin büyük...

Bugün 17 Ağustos 1999’da yaşadığımız “Büyük Marmara Depremi”nin yıldönümü.
Peki, Türkiye’nin üreten, teknoloji geliştiren, ihracat yaparak istihdam yaratan, toplam verginin büyük çoğunluğunu ödeyen bu yüz akı coğrafyamızda yaşayan yaklaşık 20 bin yurttaşımızı kaybettiğimiz depremden ülke olarak gereken dersleri çıkarabildik mi?
Bu soruya cevap verebilecek en yetkin bilim insanlarımızdan biri, uluslar arası saygınlığının yanı sıra katıksız bir yurtsever olan Prof. Dr. Celal Şengör.
Celal Hoca, İstanbul ve çevresinin 2030 yılına kadar 7,2 büyüklüğünde bir deprem tehdidi altında bulunduğunu belirterek şu ürkütücü tespiti yapıyor:
“Deprem açısından bakıldığında Türkiye’nin durumu tam bir felaket. Bu felaket geldiğinde bağımsızlığımızı kaybedeceğiz!..”
Habertürk Gazetesi’nden Ümran Avcı ve Öznur Karslı’ya verdiği röportajda da, bu sözlerine açıklık getiriyor:
“Türkiye depreme hazır değil. Özellikle İstanbul’u vuracak depreme!.. İstanbul’da sel olduğunda, yoğun kar yağdığında hiçbir yere gidemezsiniz. Peki deprem olduğu zaman İstanbul’u nasıl besleyeceksiniz? Yaralılara hizmeti nasıl götüreceksiniz? İnsanların nereye sığınmalarını sağlayacaksınız? Hareketli iskeleleriniz hazır mı? Deniz yoluyla İstanbul’u besleme planınız var mı?
Bu sorulara cevap aradığınızda yapacak fazla bir şey olmadığı ortaya çıkıyor. Felaketi bekleyeceğiz. Bu felaket geldiğinde Türkiye yardım için Avrupa’ya el açacak çünkü muhtaç olacak. Bunun sonucunda bağımsızlığını kaybedecek!
İstanbul’un yıkıldığını düşünebiliyor musunuz? Hangi gelirle ayağa kaldıracaksınız? Hangi uzmanlıkla kaybolmuş, zarar görmüş kültürel varlıkları onaracaksınız?..”
Bunlar ne yazık ki Büyük Marmara Depremi’nin üzerinden 18 yıl geçmiş olmasına karşın hâlâ cevabını arayan sorular....

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uzayıp giden ucuz et kuyruklarına bakarken!.. 15 Mart 2024 | 155 Okunma Esenyurt, Kudüs, Mekke, İslam, Gazze ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı!.. 08 Mart 2024 | 103 Okunma Milli muharip uçağımız KAAN’ın ilk deneme uçuşu ve sonrasındaki yorumlar... 07 Mart 2024 | 1.062 Okunma Tek kişilik en büyük siyasi parti!.. 06 Mart 2024 | 387 Okunma Seçim kumpası!.. 01 Mart 2024 | 135 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar