Yurdışına para kıçırmak cezalandırılacakmış!

Türk Lirası değer kaybettikçe, hem beklentiler olumsuzlaşıyor ve hem de güvensizlik büyüyor. Bu durumu terse çevirmeye çalışan Siyasi İrade ise ne yapacağını bilemiyor; öne sürülen...

Türk Lirası değer kaybettikçe, hem beklentiler olumsuzlaşıyor ve hem de güvensizlik büyüyor. Bu durumu terse çevirmeye çalışan Siyasi İrade ise ne yapacağını bilemiyor; öne sürülen kurusıkı söylemler, endişeleri derinleştirmekten başka bir işe yaramıyor; eğilimleri kontrol altına almak giderek zorlaşıyor. 

Basına yansıyan haberlere bakılır ise, Cumhurbaşkanı’nın ‘’yurtdışına para kaçırmaya çalışanları affetmeyiz’’ söyleminin ardından önemli bir adım atılmış! Türk Parasının Kıymetinin korunması Kanunu’na aykırı hareket edenlere 50 bin liraya kadar idari para cezası verilecekmiş; İthalat, ihracat ve diğer kambiyo işlemleri yolu ile yurtdışına kaçırılan döviz ya da Türk Lirasının yüzde 40’ı oranında ceza kesilmesi yönünde yasal düzenleme hazırlanmakta imiş!

Kambiyo rejiminde değişiklikle ilgili sayısı soru yanıt bekliyor

Hemen yukarıda aktarmaya çalıştığımız söylemlere yansıyan bakış açısı, kambiyo rejiminin radikal sayılabilecek şekilde değişebileceği ve sıkı denetim anlayışının geri dönebileceğini düşündürüyor. Neden bu şekilde bir izlenim oluştuğunu anlatmaya çalışalım.

1989 yılında yürürlüğe giren 32 sayılı karar, yurtdışına para kaçırmak türünden bir kavramı anlamsızlaştırdı. Öncesinde 3 milyon dolar veya eşdeğeri bir parayı yurtdışına çıkarabilmek için Bakanlar Kurulu onayı gerekliydi; bu kararın yürürlüğe girmesi sonrasında ise Türk Lirası ‘’tam konvertibl’’ olarak tanımlandı ve para hareketleri rakamsal büyüklükten bağımsız olarak serbestleştirildi. Herhangi bir vatandaşın Türk Lirası ödeyerek bankadan satın alabileceği veya getireceği dövizi istediği yere götürebileceği hükmü getirildi. Bu uygulamanın hale yürürlükte olduğunu dikkate alır isek, Siyasi İradenin bu durumdan fazlası ile rahatsız olmaya başladığı tahmin edilebilir!

Diğer kambiyo işlemleri yolu ile yurtdışına döviz veya Türk Lirası kaçırılmasının suç sayılabilmesi nasıl mümkün olacak ve önce hangileri bu kapsama girecek? Böyle olması için döviz kuru ve faizlerde yükselişe sebep olabilecek tüm kambiyo işlem çeşitlerinin engellenebilmesinin yolu mu açılacak? Düzene güvensizlik nedeniyle tasarruflarını fiziki olarak kasada veya bir yurtdışı hesabında tutmak, cezalandırılması gereken bir suç mu olacak? Siyasi İradeye ve mali sisteme güvenmeyenlerin, teslim olmak veya cezalandırılmak dışında bir seçeneği olmayacak mı? Şimdilik somut yanıtı olmayan soruların sayısı hızla artıyor ve kafalar karışıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fiyatlama davranışları ve zorunlu değişim 23 Şubat 2019 | 284 Okunma Bunalım var dengelenme yok! 16 Şubat 2019 | 276 Okunma Kredi mekanizmasi çalışmıyor ve ekonomi boğuluyor! 27 Eylül 2018 | 672 Okunma İyimser olmayı zora sokan küresel olumsuzluklar! 25 Eylül 2018 | 271 Okunma Küresel koşullar ve olumsuzlukların artan bulaşıcılığı 20 Eylül 2018 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar