İyimser senaryoların çelişkileri!

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerin kısmen kutuplaşmaya başladığı, iç ve dış siyasete ilişkin belirsizliğin arttığı bir dönemden geçiyoruz. Bu süreçte ekonomi gündeminde ön...

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerin kısmen kutuplaşmaya başladığı, iç ve dış siyasete ilişkin belirsizliğin arttığı bir dönemden geçiyoruz. Bu süreçte ekonomi gündeminde ön plana çıkan konular da olması gerektiği gibi tartışılamıyor! Her kesim kendi çıkarlarını dikkate alarak, bir şeyleri değiştirmeye veya bazı gelişmelerin gerçekleşmesini engellemeye çalışıyor. Orta Vadeli Plan (OVP) hedefleri, bütçe gelirlerini artırmak üzere yapılan tasarımlar ve bu hafta açıklanan Eylül ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmeler bu karambolden etkileniyor.

Orta Vadeli Plan hedefleri pek gerçekçi bir görüntü sergilemiyor; fakat bu durum önemsiz olduğu anlamına gelmiyor. Öncelikle 2017 yılına ilişkin son tahminleri ve 2109 ile 2020 yıllarına ilişkin hedefleri bir kenara bırakmak ve 2018 senesine ilişkin olanlara odaklanmak gerekiyor. Zira bu hedeflere göre şekillenecek bütçe tasarısı, Ekim ayının ikinci yarısında Meclis komisyonuna inecek ve 2017 yılı sonlanmadan yasalaşacak.

Yüzde 5.5’lik büyüme ve yüzde 7’lik enflasyon hedefleri, maliye politikasının gevşek ve para politikasının daha da sıkı olabileceğini düşündürüyor. Bu tablo olası gerçekleşmeler açısından, küresel ve bölgesel koşulların önemini artırıyor ve daha belirleyici konuma getiriyor; evdeki hesapların çarşıya uymasını zora sokuyor!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fiyatlama davranışları ve zorunlu değişim 23 Şubat 2019 | 286 Okunma Bunalım var dengelenme yok! 16 Şubat 2019 | 276 Okunma Kredi mekanizmasi çalışmıyor ve ekonomi boğuluyor! 27 Eylül 2018 | 674 Okunma İyimser olmayı zora sokan küresel olumsuzluklar! 25 Eylül 2018 | 271 Okunma Küresel koşullar ve olumsuzlukların artan bulaşıcılığı 20 Eylül 2018 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar