Ekonominin gerçekleri tedbirli olmayı gerektiriyor

Seçimlerin geride kalması ile birlikte siyasi belirsizlik kısmen azaldı. İktidar bloğu hem Cumhurbaşkanlığını ilk turda kazandı, hem de Meclis’teki çoğunluğunu korudu. Piyasalar bu durumu, beklentileri biraz olsun...

Seçimlerin geride kalması ile birlikte siyasi belirsizlik kısmen azaldı. İktidar bloğu hem Cumhurbaşkanlığını ilk turda kazandı, hem de Meclis’teki çoğunluğunu korudu. Piyasalar bu durumu, beklentileri biraz olsun düzeltmek ve kayıpları kısmen de olsa geri alabilmek için kullanmaya çalıştı; küresel cephedeki olumsuzlaşma eğilimi, umulan sonucun ortaya çıkmasını şimdilik zorlaştırmaya devam etti, makroekonomik görünüme ilişkin algılarda önemli bir değişiklik yaşanmadı.

Siyasi İradenin öncelik ve tercihlerini desteklemeyen küresel koşullar nedeniyle, bu yılın ikinci çeyreğinde beklentiler seri bir şekilde olumsuzlaşmıştı. Döviz kurları ve faizlerdeki yükselişler, bu değişimin işareti niteliğinde idi. Türk Lirasının değer kayıplarına bağlı enflasyon baskıları azmış ve tüm algıları yıpratarak riskten kaçınma eğilimini güçlendirmişti. Cari açık ve bütçe açığından oluşan ikiz açık alarm vermeye başlamış, dış finansman ihtiyacını karşılamak zorlaşırken kaynak maliyetindeki artışlar sistemik risk endişelerini güçlendirmişti. Ekonomik büyüme ve işsizliğe ilişkin beklentiler de olumsuzlaşmıştı.

Finansal yapı ve bütçe yorgun iş dünyası ise sıkıntılı

Finansal yapı ve yabancı sermayenin öncelikleri ve uyarıları, seçim süreci genelinde ihmal edilmiş ve yıpranma hızlanmıştı. Artık seçimler sonlandığına göre, siyasi İradenin öncelikleri ve yol haritasında ne tür değişiklikler olacağı yakından izlenecek. Küreselleşmeci kesimlerin talepleri ile Siyasi İradenin yaklaşımları arasındaki farkın, nasıl bir seyir izleyeceği gözlenecek; her iki kesimi de memnun edecek bir ortak paydanın kalmamış olması, muhtemelen belirsizlik unsuru olarak sıkıntı yaratmaya devam edecek.

Finansal yapı ve bütçenin çok yorgun, iş dünyasının çok sıkıntılı ve insanlarımızın ise daha sabırsız olduklarının dikkate alınması gerekecek! Tüm kesimleri eşanlı olarak tatmin edebilmek pek mümkün olamayacak! Geçmişten gelen ve ağırlaşmış olan sorunlar, giderek olumsuzlaşan küresel koşullar ve seçime özel tercihlerin yarattığı tahribatın telafisi kolay ve sancısız olamayacak. Farklı kesimlerden gelen talepler arasındaki çelişki ve uyumsuzluklar, ciddi olumsuzlukların sebebi olabilecek.

Finansal kesimin talepleri biliniyor. Öncelikle döviz kuru ve enflasyonun gerilemesine ihtiyaç duyuyorlar. Eşanlı olarak ta cari açığın hızla küçültülmesini ve maliye politikasının acilen sıkılaştırılmasını, yapısal reformların bu hedefleri destekleyecek şekilde devreye girmesini gerekli ortamın ön koşulları olarak görüyorlar; faizlerdeki gerilemenin ancak bu koşullarda ve orta vadede mümkün olabileceğini savunuyorlar. Bu taleplerin olası yan tesirleri ise, siyasi iradenin ayak sürümesine önceliklerini farklılaştırmasına sebep olabiliyor!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fiyatlama davranışları ve zorunlu değişim 23 Şubat 2019 | 286 Okunma Bunalım var dengelenme yok! 16 Şubat 2019 | 276 Okunma Kredi mekanizmasi çalışmıyor ve ekonomi boğuluyor! 27 Eylül 2018 | 674 Okunma İyimser olmayı zora sokan küresel olumsuzluklar! 25 Eylül 2018 | 271 Okunma Küresel koşullar ve olumsuzlukların artan bulaşıcılığı 20 Eylül 2018 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar