Döviz kuru ve dış politika cephesindeki uzlaşmazlıklar

Son bir hafta genelinde ve özellikle bu haftanın ilk iş gününde döviz piyasalarımızda yaşanan dalgalanmalar, görmezden gelinen bazı ilişkilerin açığa çıkmasına yardım etti. ABD ile ülkemiz...

Son bir hafta genelinde ve özellikle bu haftanın ilk iş gününde döviz piyasalarımızda yaşanan dalgalanmalar, görmezden gelinen bazı ilişkilerin açığa çıkmasına yardım etti. ABD ile ülkemiz arasındaki dış politika alanındaki uzlaşmazlıkların ve buna bağlı tek taraflı tehditlerin, en az ekonomik sorunlarımız kadar tehlikeli olabileceği net bir şekilde anlaşıldı.

Geçen hafta Çarşamba günü Amerikalı Rahibin serbest bırakılmaması nedeniyle, ülkemizi temsilen iki Bakanımıza yaptırım kararı alınmıştı; bu haberle birlikte ülkemiz gelişenler arasında olumsuz yönde ayrışmaya başlamıştı ve dolar kuru tarihinde ilk kez 5 seviyesinin üzeri ile tanışmıştı. Cuma günü iki ülkenin Dış İşleri Bakanları arasında Singapur’da yapılan görüşmede, uzlaşı yönünde mesafe kat edilememiş ve görüş alışverişleri ile yetinmek zorunda kalınmıştı. Hafta sonunda ise misilleme kararı devreye girmişti.

Mutabakat haberleri kuru dalgalandırdı

Bu haftanın ilk gününde ise Türk lirası, yüzde 6 seviyesini aşan ilave bir değer kaybı ile tanıştı! Salı gününün ilk saatlerinde dolar kuru 5,42 seviyesine kadar yükseldi; gece saat bir buçuk iken basına yansıyan bir haber sakinleşmede ve kayıpların geri alınmasında, kurun 5,20 düzeyine inmesinde etkili oldu. Söz konusu haber ABD ile mutabakata varıldığı ve Türkiye’yi temsil edecek bazı yetkililerin detayları görüşmek üzere Amerika’ya gideceği iddia ediliyordu. Salı sabahı, başvurulan Dış İşleri Bakanlığı yetkilileri bu haberi teyit etmeyince döviz piyasalarındaki eğilim yeniden değişti ve 5,36 seviyesine kadar tırmandı. Aynı gün öğleden sonra, haberin doğrulanması veya sakinleşme ihtiyacını karşılamak üzere gereğini yapmak üzere ABD’ye gidecek dokuz kişilik karma heyetin resmi ağızlardan açıklanması gündeme gelince, kur oynaklıkları kısmen azalır gibi oldu.

ABD ile ülkemiz arasındaki uzlaşmazlıklar arasında en önemsiz olanının Rahip konusu olduğunu anımsar isek, diğerlerinin nelere sebep olabileceğini hesaba katmak zorunda kalırız! Çıkar çatışması yaşayan ülkeler arasındaki uzlaşmazlıklar, ne yazık ki genelde diplomatik görüşmeler ile çözülemiyor; kademeli olarak tehditlerdeki dozun artıyor olması sonucu değiştiremiyor.
Önümüzdeki altı ay veya bir yıl genelinde, İran yaptırımları veya Suriye’nin toprak bütünlüğü konularında benzer baskıları yaşamayacağımızın garantisi bulunmuyor. Kumpas davalarını, ülkemizde faaliyet gösteren terör örgütlerini, 15 Temmuz kalkışmasını, Kıbrıs ile ilişkili tüm konuları ve S-400 meselesini, bugün aşrı kırılgan olarak anılmamıza sebep olan finansal bağımlılıkları çıkar çatışmasından bağımsız tesadüfler olarak göremeyiz. Çıkar çatışmasının güçlü bir şekilde aşığa çıktığı koşullar, stratejik ortaklık palavralarını ve gizlediği gerekleri sokağa döker!

Ekonomik kriz mi yoksa ABD’ye tam teslimiyet mi daha tehlikelidir?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fiyatlama davranışları ve zorunlu değişim 23 Şubat 2019 | 284 Okunma Bunalım var dengelenme yok! 16 Şubat 2019 | 276 Okunma Kredi mekanizmasi çalışmıyor ve ekonomi boğuluyor! 27 Eylül 2018 | 672 Okunma İyimser olmayı zora sokan küresel olumsuzluklar! 25 Eylül 2018 | 271 Okunma Küresel koşullar ve olumsuzlukların artan bulaşıcılığı 20 Eylül 2018 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar