Geçici ve nispeten kolay çözümler tükendi!

Son iki hafta genelindeki piyasa dalgalanmalarının ardından, uluslararası kurumlar Türkiye Ekonomisine ilişkin tahminlerini güncellemeye başladılar. Makroekonomik beklentilerdeki ciddi sayılabilecek tahribat ve kırılganlık...

Son iki hafta genelindeki piyasa dalgalanmalarının ardından, uluslararası kurumlar Türkiye Ekonomisine ilişkin tahminlerini güncellemeye başladılar. Makroekonomik beklentilerdeki ciddi sayılabilecek tahribat ve kırılganlık algısındaki sert artış somutlaşmaya başladı. Para politikasındaki sıkılaşma ile son iki hafta genelinde döviz kurlarında yaşanan artışın büyük ölçüde geri alınmış ve yerleşikleri etkileyen paniğin dindirilmiş olması, sonucun böyle olmasını engelleyemedi.

Nisan ayı genelinde enflasyon tahminleri hızla yukarı yönde değiştirilirken, büyüme öngörüleri hafifçe yukarı çekilmişti. Son iki hafta genelinde yaşananlar ise beklentileri belirgin bir şekilde olumsuzlaştırdı; büyüme beklentileri öncekilerin yarısına indirilirken enflasyon algıları yukarı yönde değişti. Bu değişiklikler, işsizlik oranının Ocak 2017 de görülen yüzde 13’lük düzeyi aşabileceği endişelerini güçlendirdi. Kamu kesimi ve mali sektöre ilişkin algılar belirgin bir şekilde bozuldu, sistemi oluşturan kurumsal yapıya yönelik güven azaldı.

15 Temmuz sonrasındaki ekonomik uygulamalar ömrünü tamamladı

Başka bir deyişle, 15 Temmuz kalkışması sonrasında uygulamaya konulan ekonomik yaklaşımların ömrünü tamamladığı ve benzer uygulamalar ile devam edilebilmenin olanaksızlaştığı yönündeki algılar terse çevrilemeyecek şekilde güçlendi. Kamu harcamalarının kısılması ve kredi hacmindeki artışın durulması, paranın devir hızının gerilemesi ve parasal sıkılaşmanın etkisini yok edecek uygulamalardan kaçınılması gereği yoğun bir şekilde kapıyı çalmaya başladı. Seçim meydanlarındaki söylemler ile ihtiyaçlar arasındaki dramatik çelişki, istikrarsızlık endişelerini beslerken sistemik kriz algısı ön plana çıktı.

Hemen yukarıda vurgulamaya çalıştığımız dehşet dengesi ve küresel koşullardaki eğilimler, gelecek açısından iyi şeyler söylemiyor. Kredi itibarımızın aşağı yönde ilerlemeye ve kaynak sıkıntısının büyümeye devam etmesi olasılıkları belirgin bir şekilde artıyor. Piyasalar şimdilik bu olasılığı görmezden gelmeye çalışıyor, gerçekleşmesi zor varsayımlar üzerine iyimser masallar yazarak yerleşiklerin güvensizliğini kırabilmeyi denemek zorunda kalıyor!

Küresel koşulların olumsuzlaşma eğiliminde olduğu dönemlerde, iyi niyetle ve toplumsal uzlaşı ile gerçekleşmiş olsa bile yapısal reformların başarı şansı sınırlıdır; masa başında yapılmış hesapların ve buna dayalı iyimser beklentilerin çuvallaması olasılığı çok yüksektir. Ayrıca içerdeki uzlaşmazlık ve çelişkilerin, ağırlaşmış sorunlar nedeniyle aşılabilmesi çok zorlaşmış durumdadır; iyi niyet yoktur ve olsa bile yeterli değildir, yapılması gerekenlere toplumsal destek yaratılabilmesi olanaksız gibidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fiyatlama davranışları ve zorunlu değişim 23 Şubat 2019 | 286 Okunma Bunalım var dengelenme yok! 16 Şubat 2019 | 276 Okunma Kredi mekanizmasi çalışmıyor ve ekonomi boğuluyor! 27 Eylül 2018 | 672 Okunma İyimser olmayı zora sokan küresel olumsuzluklar! 25 Eylül 2018 | 271 Okunma Küresel koşullar ve olumsuzlukların artan bulaşıcılığı 20 Eylül 2018 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar