Büyük resim iyi şeyler söylemiyor!

Son bir hafta genelinde küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, sistemik riskin daha önce görülmemiş düzeylere tırmanmış olabileceğini düşündürüyor. Bu büyük olumsuzluğun ortaya...

Son bir hafta genelinde küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, sistemik riskin daha önce görülmemiş düzeylere tırmanmış olabileceğini düşündürüyor. Bu büyük olumsuzluğun ortaya çıkmasından sorumlu olanlar ise, çaresizlik bataklığında çırpınmak ve yanlışları yeni yanlışlar ile düzeltmeye çalışmak gafletinden kurtulamıyorlar. Yaşanmışlıklardan ders almayı beceremiyor ve Dünya’yı daha büyük felaketlere sürüklemeye devam ediyorlar.

Kaldıraçlı risk taşıyanlar ile para otoritelerinin bilek güreşi

Neden böyle düşündüğümüzü açıklamaya çalışalım. Ciddi boyutta kaldıraçlı risk taşıyanlar ile sistemi oluşturan kurumsal yapının, para otoriteleri ile inatlaşması ve ısrarla bilek güreşini sürdürmeye çalışması hiçbir şeyin göründüğü veya gösterildiği gibi olmadığı anlamındadır. Siyasi İradelerin, maliyeti ne olur ise olsun bu olumsuzluğu kalıcı olarak ortadan kaldıracak müdahalelerden kaçınması ise kabul edilebilir bir durum değildir. Eğer küresel sorunlar çok ağırlaşmamış ve çıkar çatışmaları bu kadar derinleşmemiş olsa idi, son bir hafta genelindeki olumsuzlukların yaşanması söz konusu olamazdı.

Servet ve gelir dağılımı hızlanan bir şekilde bozuluyor. Para ve maliye politikalarının etkisi kademeli olarak azalıyor. Sürdürülebilir olmayan eğilimler sorunları ağırlaştırarak kırılganlıkları daha önce görülmemiş düzeylere taşıyor. Jeopolitik gerginlikler büyüyor. Bu kötü gidişe dur deme basiretini sergileyemeyen etkili ve yetkili kesimler, iyimser büyüme senaryolarının arkasına saklanarak herkesi aldatmaya çalışıyor! Ya yalanların sözcüsü olmak, ya da işini ve pek çok şeyini kaybetmek açmazına düşenlerin muhtemel tercihleri sonuç üzerinde belirleyici oluyor!

ABD sermaye piyasalarında yaşanan panik satış eğilimini sürpriz olarak görmemek gerekiyor. Bu ilk kez olmuyor, fakat sonuncusunun büyük felaketlere sebep olacağı biliniyor. Etkili ve yetkili kesimler ise bu sonuncuya hazırlıklı olmak adına, ilkesizce her yolu deniyor; fakat olmak istediği çizgiden çok uzaklara savrulmaktan kurtulamıyor, hayal tacirliğini yeni boyutlara taşıyarak zaman kazanmak dışında bir şey düşünemiyor. Başka bir deyişle çaresizlik bataklığında çırpınarak yıpranmak dışında pek bir şey yapamıyor!

Hisse senetlerinin iç verimi tahvil getirisinin altına iniyor

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fiyatlama davranışları ve zorunlu değişim 23 Şubat 2019 | 286 Okunma Bunalım var dengelenme yok! 16 Şubat 2019 | 276 Okunma Kredi mekanizmasi çalışmıyor ve ekonomi boğuluyor! 27 Eylül 2018 | 672 Okunma İyimser olmayı zora sokan küresel olumsuzluklar! 25 Eylül 2018 | 271 Okunma Küresel koşullar ve olumsuzlukların artan bulaşıcılığı 20 Eylül 2018 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar