Kasırgaların tetiklediği eğilimler!

Küresel gelişmeler ve piyasa eğilimleri, bu yılın ilk çeyreğinde etkili olmaya başlayan nispeten olumlu sayılabilecek eğilimlerin sonlanmakta olduğuna işaret ediyor. Muhtemelen riskten kaçınma eğilimi yeniden...

Küresel gelişmeler ve piyasa eğilimleri, bu yılın ilk çeyreğinde etkili olmaya başlayan nispeten olumlu sayılabilecek eğilimlerin sonlanmakta olduğuna işaret ediyor. Muhtemelen riskten kaçınma eğilimi yeniden belirleyici olmaya başlayacak, sorunların ağırlaşması pahasına günü kurtarmaya dayalı ezberler bozulacak. Gerçekçi olmayı beceremediği için gelişen koşullara uyum sağlayamayanlar, hiç istemedikleri durumlara düşmekten kurtulamayacak!

Bu haftanın son iş gününde açıklanacak ekim ayı ABD İşsizlik verileri, girişte özetlemeye çalıştığımız endişeler açısından özel bir önem taşıyor. Yine bu ay ortasında açıklanacak ABD enflasyon rakamlarına ilişkin beklentiler, olumsuz eğilimleri pekiştirecek ve küresel gündemi farklılaştıracak özellikleri bünyesinde barındırıyor. Bu yılın üçüncü çeyreğinde yaşanan kasırgalarını bu rakamlar üzerindeki etkisi, her kesimi kendi başının çaresine bakmak zorunda bırakabilir.

Eylül ayı ABD İşsizlik verileri içindeki en önemli unsur, senelik ücret artışlarının yüzde 2,9 seviyesine sıçraması idi. Bu sonuçta üçüncü çeyrekte yaşanan kasırgaların etkisi vardı ve muhtemelen devam edecek; Ekim ayı ücret artışları yükselmeye devam edebilir. Bir süredir yükselen enerji fiyatları ve ücretlerdeki yukarı yönlü hareketlilik ise enflasyon baskısını artırıyor; yapay zorlamalar ile etkili kılınmaya çalışılan iyimser senaryoların temel dayanağı ortadan kalkacak gibi görünüyor!

Piyasaların bu konuları tartışmak ve fiyatlamak yerine para otoritesinin başına kimin geçeceği üzerine yoğunlaşarak gündemi farklılaştırmaya çalışması, korkuların tehlikeli olabilecek şekilde büyümüş olduğuna işaret ediyor olabilir! Dolar faizlerine ilişkin muhtemel eğilimleri ve yaratabileceği sonuçları düşünmek bile istemiyorlar.

ABD ekonomisi bu yılın üçüncü çeyrek döneminde, kasırgaların yarattığı hacimli tahribata rağmen yüzde 3,0 oranında büyümüş. Senelik ücret artışlarındaki tırmanış ve başta enerji olmak üzere emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü hareketlilik, enflasyon baskılarının güçlenmekte olduğunu düşündürüyor. Yüzde 4,2 işsizlik oranı ve işgücüne katılımın yüzde 63 düzeyindeki durgunluğu ise, tam istihdam sınırının zorlanmakta olduğu endişesini destekliyor. Bu beklentiler, dolar faizlerinin piyasaların varsaydığından daha seri bir şekilde yükselebileceği anlamına geliyor olabilir.

Sonuçta doların diğer tüm paralara karşı değerlenmesi ve tahvil piyasalarında sert sayılabilecek düzeltmelerin yaşanması olasılıkları artıyor. Bu eğilimler riskten kaçınma eğiliminin güçlenmesi, başta sıcak para olmak üzere sermaye hareketlerinin daralması, bilançolardaki yıpranmalara bağlı olarak kredi notlarının gerilemesi ve küresel ticaret hacmine ilişkin beklentilerin olumsuzlaşması ihtimallerini güçlendiriyor. Tasarruf açığı olan gelişen ekonomiler, bu durumdan en olumsuz şekilde etkilenebilecek ülkeler olarak gündem olmaya koşuyor!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Fiyatlama davranışları ve zorunlu değişim 23 Şubat 2019 | 284 Okunma Bunalım var dengelenme yok! 16 Şubat 2019 | 276 Okunma Kredi mekanizmasi çalışmıyor ve ekonomi boğuluyor! 27 Eylül 2018 | 672 Okunma İyimser olmayı zora sokan küresel olumsuzluklar! 25 Eylül 2018 | 271 Okunma Küresel koşullar ve olumsuzlukların artan bulaşıcılığı 20 Eylül 2018 | 422 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar