Türk askeri DAİŞ’e karşı Iraklıları eğitiyor

Enformasyon terörü Türkiye’nin maruz kaldığı en şedit terör çeşitlerindendir. Belli bir gündemle yalan bir haber kuyuya atılır, Türkiye’de yetkililer de bu yalan haberi tekzip için mesai harcamak zorunda...

Enformasyon terörü Türkiye’nin maruz kaldığı en şedit terör çeşitlerindendir. Belli bir gündemle yalan bir haber kuyuya atılır, Türkiye’de yetkililer de bu yalan haberi tekzip için mesai harcamak zorunda kalır. ‘Türk askeri Irak’a girdi’ şeklinde dolaşıma sokulan haber de bunun son örneklerinden.

Habere göre Türkiye Musul’un kuzeyine birkaç yüz askeri, zırhlı araçlarla intikal ettirmek suretiyle Irak’a girmiş ve ‘Musul’un DAİŞ’ten temizlenmesi operasyonunda’ yer alacakmış. Hürriyet biraz da çorba yaparak 2000 sayısından bahsediyor. Haberlerde tabii ki Türk askerinin aylardır o noktada Haşd el-Vatani ismini verdikleri, çoğunluğu demografik açıdan doğal olarak Sünni de olsa Ninova eyaletinden farklı kesimleri eğitmesinden tali bir aktivite olarak bahsediliyor. Yine haber metinlerine bakarsanız, bu eğitim faaliyetinin küçümsendiğini, eğitilenlerin ‘Türkiye Sünni güçler inşa ediyor’ şeklinde kategorize edildiğini, projenin eski Musul Valisi Esil Nuceyfi’nin rolü üzerinden şimdiden başarısız ilan edildiğini görebilirsiniz. 
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da dün açıklama ihtiyacı hissettiği haberin doğrusu ise şu şekilde. Türkiye DAİŞ’e yaklaşık 10 km yakınlıktaki bu kampta hem Irak Savunma Bakanlığı’nın hem de Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’nin talebi doğrultusunda Irak’ın güvenlik kapasitesini artırmaya çalışıyor. Süleymaniye ve Erbil’de Peşmergeleri, Musul civarında Başika ve Zilkan (Şihan) gibi noktalarda ise Musul’da da görev yapmış Iraklı güvenlik güçlerini eğitiyor. Daha geçen hafta Irak Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi mezkur eğitim üslerini ziyaret etmişti. Hatırlayın Peşmerge Operasyon Birimi Komutanı Kahraman Kemal, “Türk subaylarının özellikle 7. Peşmerge Birliği’ne verdiği sokak çatışmaları eğitimi, DAİŞ’e karşı Şengal’in ilçe merkezindeki çatışmalarda belirleyici rol oynamıştır” demişti. Türkiye bölgedeki sosyolojiyle barışık olan nadir ülkelerden birisi. Daha önce de defaatle işgal altındaki bölgelerin DAİŞ’ten temizlenmesinde yerel unsurların ve sosyolojik verilerin dikkate alınması gerektiğini vurgulamıştı. Musul’daki eğitim faaliyetini de bu yönde atılan kritik bir adım olarak değerlendirmek lazım. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin eşsiz katma değeri 07 Aralık 2020 | 222 Okunma Biden sonrası ABD dış politikası 13 Kasım 2020 | 250 Okunma Amerikan seçimleri 06 Kasım 2020 | 124 Okunma Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı 02 Kasım 2020 | 281 Okunma Seçimler ve ABD'nin küresel pozisyonu 23 Ekim 2020 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar