Partilerin dış politika vizyonları

Dış politika Türkiye’de seçmenlerin sandık tercihini belirlemede en önemli faktörlerden birisi değil. Bu durum, birçok ülke için geçerli. ABD’de 1992’deki başkanlık seçimlerinde...

Dış politika Türkiye’de seçmenlerin sandık tercihini belirlemede en önemli faktörlerden birisi değil. Bu durum, birçok ülke için geçerli. ABD’de 1992’deki başkanlık seçimlerinde Clinton’ın seçim stratejisi James Carville’in meşhur ettiği “It’s the economy, stupid” (Önemli olan ekonomi, aptal) ifadesinin de özetlediği gibi ekonomi Türkiye’de seçmenlerin oy tercihlerini belirlemesinde en önemli faktör. Fakat son yıllarda Türkiye’de dış politikanın seçim kampanyalarındaki görünürlülüğü fazlasıyla arttı. 

Seçim beyannamelerini incelediğinizde bundan 10 sene önce hayal bile edemeyeceğiniz dış politika başlıklarının metinlere girdiğini görürsünüz. Örneğin, CHP’nin kısa da olsa Latin Amerika başlığını açması, MHP’nin yükselen güçlerle işbirliği maddesine yer vermesi, seçim beyannamelerinin Türkiye sınırlarını aştığının en çarpıcı göstergelerinden. 
Bunun en önemli sebebi, AK Parti dış politikasının muhalefetin de dış politika görüş açısını genişletmesidir. Ortadoğu, Afrika, Latin Amerika açılımları, uluslararası kurumlardaki artan görünürlülük ve kritik küresel ve bölgesel dış politika konularına müdahil olma sıklığı, muhalefet de dâhil olmak üzere tüm Türkiye’nin dış politika ufkunu genişletti. İroniktir ki muhalefet eleştirdiği dış politikanın ufkunu genişletmeye zorlamasıyla daha önce belki de rüyasında bile görmediği coğrafyalara ilişkin vizyon ortaya koyma gereğini duydu. 
Seçim beyannamelerinden hareketle mecliste grubu bulunan tüm partilerin AB, ABD ve NATO ile ilişkilerde ufak ayrışmalarla birlikte benzer bir oryantasyona sahip olduğunu görüyoruz. AK Parti’de Ankara merkezli dış politikayı yerleştirme, CHP’de “Batı merkezli” eski dış politika yapımına öykünme, MHP’de eskisine nazaran Batı ile ilişkileri daha fazla önemseme, HDP’de ise dar dış politika anlayışlarını yuvarlak ifadelerle genelleştirme yaklaşımı göze çarpıyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin eşsiz katma değeri 07 Aralık 2020 | 222 Okunma Biden sonrası ABD dış politikası 13 Kasım 2020 | 250 Okunma Amerikan seçimleri 06 Kasım 2020 | 124 Okunma Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı 02 Kasım 2020 | 281 Okunma Seçimler ve ABD'nin küresel pozisyonu 23 Ekim 2020 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar