Konjonktür pusulayı şaşırtıyor

Türkiye’nin radikal sol ve liberal sol çevreleri, AK Parti iktidarından rahatsızlar. Son birkaç senede ise bu rahatsızlıklarını eyleme dökecek ve uluslararası networklerini kullanarak Türkiye’yi Batılı...

Türkiye’nin radikal sol ve liberal sol çevreleri, AK Parti iktidarından rahatsızlar. Son birkaç senede ise bu rahatsızlıklarını eyleme dökecek ve uluslararası networklerini kullanarak Türkiye’yi Batılı entelektüeller nezdinde “mahkûm ettirecek” bir konjonktüre sahip olduklarını düşünüyorlar.

Yani şu anki eylemsellikleri, içinde bulunduğumuz konjonktürün bu çevreleri kullanışlı yapmasıyla doğrudan alakalı. Türkiye aynı anda mücadele verdiği iç ve dış politikaya ilişkin konular sebebiyle bölgesel ve küresel bir kutuplaşmanın bir tarafı; bu kutuplaşma ise Türkiye içerisindeki ideolojik ve sosyo-ekonomik bölünmeleri yerelsellikten uzak bir mecraya sürükleyip, bu bölünmeleri küresel ve bölgesel aktörler için kullanışlı bir hale getirdi. 
Diğer bir ifadeyle Türkiye’de sıklıkla bahsedilen kutuplaşmanın bölgesel ve küresel bir yönü var ki Türkiye de ister istemez bu kutuplaşmadan nasibini alıyor. Örneğin Arap Baharı’na karşı tavrınız sizi otomatik olarak bir bloğun parçası yapıyor. Ya da Suriye meselesinde bir pozisyon aldığınızda karşınızda düşman bir kutup beliriyor. Yani Türkiye, Allah korusun, Esed rejiminden yana pozisyon alsaydı bile karşısında başka bir düşman kutup belirecekti ve şu an o kutbun operasyonlarına maruz kalacaktık. Mısır’daki darbeye ve İsrail’e karşı duruş da PKK meselesi de bu kutuplaşmaya örnek verilebilir. Zira PKK Arap Baharı’nda statükonun yanında yer alan Suriye meselesinde de Esed rejimine arka çıkan kutbun bir parçası ve Suriye ve Irak’taki saçaklanmaları bu kutup tarafından destekleniyor. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye'nin eşsiz katma değeri 07 Aralık 2020 | 222 Okunma Biden sonrası ABD dış politikası 13 Kasım 2020 | 250 Okunma Amerikan seçimleri 06 Kasım 2020 | 124 Okunma Avrupa'da ırkçılık ve İslam karşıtlığı 02 Kasım 2020 | 281 Okunma Seçimler ve ABD'nin küresel pozisyonu 23 Ekim 2020 | 149 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar