Ziraat ABD’yi kapatıyor, Merkez altın stokluyor neler oluyor?

ABD, AKP iktidarının kendine neredeyse altın tepsi içinde sunduğu “R. Zarrab” ikramının üzerine atladı. Açtığı davayı, Türkiye aleyhine bir siyasi ve ekonomik şantaj aracı haline...

ABD, AKP iktidarının kendine neredeyse altın tepsi içinde sunduğu “R. Zarrab” ikramının üzerine atladı.
Açtığı davayı, Türkiye aleyhine bir siyasi ve ekonomik şantaj aracı haline dönüştürmeye yöneldi.
Söz konusu dava Nisan 2018’de tekrar başlayacak.
Dava ile paralel olarak, Türk ekonomisini ve bankacılık sistemini tehdit edebilecek milyarlarca dolarlık cezaların (yaptırımların) OFAC tarafından verilmeye teşebbüs edileceğine dair ciddi endişeler mevcut.
Türk bankalarından bir veya birkaçına yönelik böyle büyük bir cezanın verilmesi halinde, iktidar ya her zaman yaptığı gibi, “tanımıyoruz-ödemiyoruz” tarzı bir efelenme yapacak, ya da uzlaşma- pazarlık vb sonucunda Türk milletine milyarlarca dolarlık bu cezaları ödetmeye kalkışacak.
Yani, R. Zarrab ile her türlü rüşvet-çıkar ilişkisi, görevi suiistimal gibi yüz kızartıcı iş ve işlemlere tevessül ve tamah eden ve bu işlere adı karışan bakanlar ve bürokratlar başta olmak üzere siyasi iktidar bu veballerini millete ödetmeye mi kalkışacak?
Geçmişte de yazdığım gibi, hem içinde bulunduğunuz sisteme uyup, hem de bu sisteme bayrak açıp, tanımıyorumödemiyorum diyebilmek hiç de kolay görünmüyor.
Davanın savcısı (karardan önce değiştirildi) Joon H. Kim’in dediklerini bir kez daha hatırlamakta yarar var. J. Kim diyor ki; “...yabancı bankalar ve bankerlerin bir tercihi var. Ya İran’a ve yaptırım altındaki diğer ülkelere ABD yasalarından kurtulmaları için bilerek ve isteyerek yardım edersiniz ya da ABD doları ile işlem yapan uluslararası bankacılık topluğunun bir parçası olmayı seçersiniz. Ama bu ikisini birlikte yapamazsınız...”
Son derece açık; ya dolar sisteminin, uluslararası kapi...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ulusal üretim olmazsa işsizlik bitmez 13 Temmuz 2021 | 88 Okunma Söylesem tesiri yok,sussam gönül razı değil! 06 Nisan 2021 | 18 Okunma Akıncı’ya en iyi cevap, ‘İlhak ve İltihak’! 15 Ekim 2019 | 297 Okunma Yeşil pasaport popülizmi! 10 Ekim 2019 | 286 Okunma Zam, zam, zam... Ucuzluk ne zaman? 08 Ekim 2019 | 376 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar