Ver emri, indir faizi kim tutar seni!

Ne demişler, emir demiri kesermiş! T. Erdoğan ki, bir sözü ile cihanı titretir. Bir bakışı ile 7-8 belediye başkanı aynı anda devrilir. Hele ey Amerika, ey Merkel, ey Esad vb diye haykırdığında yeri...

Ne demişler, emir demiri kesermiş! T. Erdoğan ki, bir sözü ile cihanı titretir.
Bir bakışı ile 7-8 belediye başkanı aynı anda devrilir.
Hele ey Amerika, ey Merkel, ey Esad vb diye haykırdığında yeri göğü inletir.
Ama gelin görün ki şu “hain faiz lobisine” bir türlü söz geçmiyor, geçirilemiyor nedense?
Hâlbuki her fırsatta “faizi indirin, faiz bütün kötülüklerin anasıdır” mealinde konuşuyor, söylüyor aylardır hatta yıllardır.
Ama faizler inmek bir yana, yükseldikçe yükseliyor. Öyle ki, Türkiye’de faiz oranları gelişmiş ve gelişmekte olan toplam ilk 50 dünya ekonomisi arasında en yüksek, yani en fahiş seviyeye gelmiş durumda.
Şaka bir yana, T. Erdoğan, hempaları ve de bazı danışmanları hala faizin bir “sebep” olduğunu düşünüyor olmalılar herhalde. Hâlbuki faiz ekonomi literatüründe bir “sonuç” olarak nitelenir.
Neyin sonucu, yüksek enflasyonun, tasarruf yetersizliğinin, sermaye eksikliğinin, siyasal istikrarsızlığın, hukuk devletinden uzaklaşmanın, yatırım ikliminin ve beklentilerinin bozulmasının ve daha birçok iç ve dış ekonomi-politik etkenin sonucudur faiz.
O nedenle, emir-komuta ile faizler inmez-indirilemez. Denemesi bedava.
Verin emri indirin faizi, görün bakalım dünyanın kaç-bucak olduğunu.
Faizler bu ortamda ve koşullarda zoraki indirilmeye ve baskılanmaya çalışılırsa, sonuç, yüksek enflasyon ve patlayan döviz kurları ve onu takiben kredi batıkları ve şirket iflasları olur büyük olasılıkla!
Faizlerin yüksekliğinden yakınmak ayrı bir şey, emir-komuta ile faizleri indirmeye çalışmak başka bir şeydir.
Elbette ülkenin kaynaklarını, yatırım-üretim yerine, y&uuml...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ulusal üretim olmazsa işsizlik bitmez 13 Temmuz 2021 | 88 Okunma Söylesem tesiri yok,sussam gönül razı değil! 06 Nisan 2021 | 18 Okunma Akıncı’ya en iyi cevap, ‘İlhak ve İltihak’! 15 Ekim 2019 | 297 Okunma Yeşil pasaport popülizmi! 10 Ekim 2019 | 284 Okunma Zam, zam, zam... Ucuzluk ne zaman? 08 Ekim 2019 | 376 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar