OFAC ve yaptırımlar!

ABD Başkanı Trump ile T. Erdoğan’ın iki bakana uygulanan yaptırımların karşılıklı olarak kaldırılması için geçen gün yaptıkları açıklanan telefon görüşmesi...

ABD Başkanı Trump ile T. Erdoğan’ın iki bakana uygulanan yaptırımların karşılıklı olarak kaldırılması için geçen gün yaptıkları açıklanan telefon görüşmesi önemli. Önemi, T. Erdoğan’ın Halkbank ile ilgili soruşturmanın ortadan kaldırılmasını istediği yönündeki haberlerden kaynaklanıyor. Çünkü ABD’nin bir yandan AB’ye, Rusya’ya, Çin’e ve Türkiye’ye rağmen İran’a yönelik yeni ve tek taraflı yaptırımları devreye sokarken, Türkiye’ye karşı bu konuyu bir koz olarak kullanmak isteyeceğinden endişe ediyoruz doğrusu.
Esasında, ABD’nin bu tür konuları, dış politikasının bir aracı olarak kullandığı ve/veya kullanmaktan çekinmediği de bilinen bir gerçek.
ABD bir taşla iki kuş vurmayı amaçlayabilir. Hem Türkiye’yi İran’a karşı ambargosuna katılmaya bu suretle mecbur edip, hem de Halkbank konusunu elinde koz olarak uzun süre tutmak isteyebilir.
Onun için bu konunun zamana yayılması, sonuca bağlanmadan ucunun açık bırakılması Türkiye’nin aleyhine olacaktır.
Bilinmektedir ki, ABD, Hazine Bakanlığına bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC) geçmişte çok sayıda başka farklı ülkelere olan yaptırımları ihlal ettikleri gerekçesiyle cezalar kesmişti.
ABD’de bugün yapılacak olan ara seçimlerden Trump başarı ile çıkmaz ise, ABD yargısı ve bürokrasisinin bu konuda daha da bağımsız ve katı davranma olasılığı da mevcut.
ABD, yaptırımlarını dikkate almayan ve ihlal eden bankalara bugüne kadar büyük cezalar kesmiş durumda.
Son 10 yıldaki bu tür cezaların bir kısmı aşağıdaki tabloda görülmektedir: Bir kısmını yukarıda listeled...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ulusal üretim olmazsa işsizlik bitmez 13 Temmuz 2021 | 88 Okunma Söylesem tesiri yok,sussam gönül razı değil! 06 Nisan 2021 | 18 Okunma Akıncı’ya en iyi cevap, ‘İlhak ve İltihak’! 15 Ekim 2019 | 297 Okunma Yeşil pasaport popülizmi! 10 Ekim 2019 | 286 Okunma Zam, zam, zam... Ucuzluk ne zaman? 08 Ekim 2019 | 376 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar