Nepotizm ve Klientalizm?

2 yabancı terim var yazımızın başlığında. Ama bize hiç de yabancı değil bu terimler. Nepotizm - eş dost-akraba kayırmacılığı, Klientalizm (Clientelism) ise, kayırmacılık-himayecilik...

2 yabancı terim var yazımızın başlığında. Ama bize hiç de yabancı değil bu terimler.
Nepotizm - eş dost-akraba kayırmacılığı,
Klientalizm (Clientelism) ise, kayırmacılık-himayecilik demektir.
Türkiye bugün giderek, bu kavramların hayat bulduğu bir talan ve istila ekonomisine dönüşüyor ne yazık ki.
Her türlü kamu ihalelerinde ayyuka çıkan ağır kayırmacılık-yolsuzluk iddiaları, off-shore merkezlere, Katar’a, Malta’ya kaçırıldığı iddia olunan haksız servet transferleri gibi hususların üzerine gidilmesi, soruşturulması, bu konularda kamuoyunun bilgilendirilmesi ve hesap sorulması son derecede önemli hâlbuki.
Kamuya yönelik istihdam ve atamalarda, ehliyet-liyakat yani bilgi birikimi-tecrübe-kıdem-eğitim vb. gibi temel kabul görmüş nitelikler yerine, eş-dost-akraba ve yandaş olmanın tercih edildiği, partizan atamalar, toplumsal adalet ve eşitlik duygularını tahrip ettiği gibi kamusal hizmetlerin niteliğini de yozlaştırıyor maalesef.
Bu nedenlerle ekonomi hızla uluslararası literatürde tarif edilen bir “Crony Capitalism’e” yani ahbap-çavuş kapitalizmine dönüşüyor.
2016 yılında The Economist dergisinin “Crony Capitalism Index” adıyla yayınladığı 22 ülkeyi kapsayan çalışmada Rusya-Malezya ve Filipinler ahbap-çavuş kapitalizminin ilk 3 sırasını paylaşıyordu.
Türkiye bu araştırmada 8’nci sıradaydı. Kim bilir bu araştırma bugün yenilense Türkiye ilk üçe girerdi belki de.
Evet, çok tirajı-komik bir durum ahbap-çavuş kapitalizmde ilk 3 girmesi bir ülkenin.
Bu nedenle, Türkiye’de muhalefetin olmazsa olmazı, hatta öncelikli ve sürekli gündem maddesi bunlar olmalıdır.
Kayırmacılık ve himayecilikle yapılan kamu ihaleleri yolsuzluklarına, eş-dost-akraba ka...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ulusal üretim olmazsa işsizlik bitmez 13 Temmuz 2021 | 88 Okunma Söylesem tesiri yok,sussam gönül razı değil! 06 Nisan 2021 | 18 Okunma Akıncı’ya en iyi cevap, ‘İlhak ve İltihak’! 15 Ekim 2019 | 297 Okunma Yeşil pasaport popülizmi! 10 Ekim 2019 | 284 Okunma Zam, zam, zam... Ucuzluk ne zaman? 08 Ekim 2019 | 376 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar