Ekonomi serbest düşüşte!

Ekonomik kriz giderek derinleşiyor. İktidarın ekonomiyi daha da olumsuz etkileyen-inkarcı söylemleri, kalıcı ve gerçekçi tedbirleri almaktan seçim korkusu ile kaçınması, popülist harcamaları ve parasal...

Ekonomik kriz giderek derinleşiyor.
İktidarın ekonomiyi daha da olumsuz etkileyen-inkarcı söylemleri, kalıcı ve gerçekçi tedbirleri almaktan seçim korkusu ile kaçınması, popülist harcamaları ve parasal genişlemeyi arttırması, krizin daha ağırlaşmasına ve beklenenden daha da uzun sürmesine neden oluyor ve olacak ne yazık ki.
Son birkaç günün ekonomik gelişmeleri ve göstergeleri dahi, "bütün krizlerin anası" olarak tanımlanan yaşadığımız bu sürecin vahametini anlamaya yeter de artar bile.
1- İşsizlik son yılların en yüksek seviyesine yüzde 12.3’lere çıktı. Geçmişte 1996-97 yıllarında koalisyon hükümetleri döneminde yüzde 6-6.5 civarında gerçekleşen işsizlik, bugün tam 2 katına çıkmış vaziyette. İnsanları işsiz, dolayısıyla çaresiz bırakan ekonomi politikaları da, ekonomi yönetimleri de tartışmasız olarak başarısızdır. İşsizlik giderek bir sosyal drama dönüşüyor çünkü. T. Erdoğan’ın memleketi Rize’de bile 10 kişilik temizlikçi kadrosu işi için, 12 bin kişinin müracaat ettiği haberleri bu işsizlik felaketinin son somut göstergesidir.
2- Beton ekonomisine, AVM’lere ve ithal tüketime gömülen paralar ve krediler üretimi dibe vurdurmuş vaziyette. Elektrikten-gübreye, ilaçtan-mazota kadar yüksek girdi maliyetleri tarımsal üretimi vurmuş vaziyette.
İran’dan, Azerbaycan’dan ithal edilen soğan ve patatesleri sınırlı miktarda ve bir TL ucuza alabilmek için Şubat soğuğunda saatlerce kuyrukta beklemek zorunda bırakılan çoğu emekli ve dar gelirli insanlarımız eziyet çekiyor.
Vatandaşları Şubat soğuğunda patates-domates kuyruklarına mahkûm eden ekonomi yönetimleri de ekonomi politikaları da iflas etmiş demektir esası...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ulusal üretim olmazsa işsizlik bitmez 13 Temmuz 2021 | 88 Okunma Söylesem tesiri yok,sussam gönül razı değil! 06 Nisan 2021 | 18 Okunma Akıncı’ya en iyi cevap, ‘İlhak ve İltihak’! 15 Ekim 2019 | 297 Okunma Yeşil pasaport popülizmi! 10 Ekim 2019 | 286 Okunma Zam, zam, zam... Ucuzluk ne zaman? 08 Ekim 2019 | 376 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar