Bilanço resesyonuna doğru!

Bugün içine sürüklendiğimiz ekonomik koşullarda hem reel sektör, hem de hane halkı ağır biçimde borçlu. İktidar ise, borç sarmalını teşvik eden, daha uzun vadelerle, daha çok...

Bugün içine sürüklendiğimiz ekonomik koşullarda hem reel sektör, hem de hane halkı ağır biçimde borçlu.
İktidar ise, borç sarmalını teşvik eden, daha uzun vadelerle, daha çok borçlanmayı özendiren borcu yeni borçlanmalarla kapatmayı teklif eden bir anlayış içinde.
Ekonomide Damat Bakanın söylediği gibi "yeni hikaye" falan yazılmıyor, yazılamaz. Gidişat 2 çeyrek üst üste eksi büyümeye yani ekonomik küçülmeye yani teknik olarak resesyona doğru ne yazık ki!
Damat Bakan’ın anlamadığı veya anlamak istemediği sorun şu ki, artık Türkiye’ye bol- ucuz ve sıcak döviz girişi "hikayeleri" bitti.
Daha çok dış borçlanma ve kredi ile büyümek artık kolay değil.
Üretim, sanayiden-tarıma kadar hemen her alanda çökmüş vaziyette. Beton ekonomisi de artık dibe vurdu.
Böyle giderse, kur şoku, reel sektör ve borç odaklı olarak başlayan ekonomik krizin, giderek banka bilançolarındaki aktiflerin donuklaşmasına ve bilançoların da bozulmasına yol açılabileceğinden endişe ediliyor.
Zaten kur şokları ve daralan ekonomi nedeniyle, geri dönmeyen, fiilen batık ve donuk ama suni teneffüsle, konkordato, yeniden yapılandırma vs. yöntemlerle yüzdürülmeye çalışılan firma kredilerinin banka bilançolarında bozulmaya neden olma ihtimali giderek artıyor.
Uluslararası kreditörlerinin ve yatırımcıların Türk ekonomisine olan güvenleri, yatırım ikliminin ortadan kalkmış olması nedeniyle giderek erozyona uğruyor maalesef.
Öte yandan, fiyatlara, piyasaya müdahale etmek de nafile bir iştir. Bunun adına emir-komuta ekonomisi denir ki, yürümesi ve sürdürülmesi mümkün değildir.
Bilinmelidir ki...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ulusal üretim olmazsa işsizlik bitmez 13 Temmuz 2021 | 88 Okunma Söylesem tesiri yok,sussam gönül razı değil! 06 Nisan 2021 | 18 Okunma Akıncı’ya en iyi cevap, ‘İlhak ve İltihak’! 15 Ekim 2019 | 297 Okunma Yeşil pasaport popülizmi! 10 Ekim 2019 | 286 Okunma Zam, zam, zam... Ucuzluk ne zaman? 08 Ekim 2019 | 376 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar