Afganlılar, Suriyeliler geliyor, pırıl pırıl gençlerimiz ise gidiyor?

TÜİK, ilk kez 31 Aralık 2017 itibarıyla Türkiye’ye yurtdışından gelen ve Türkiye’den gidenlerin verilerini yayınladı geçen gün. Tablo son derecede üzücü ve düşündürücü....

TÜİK, ilk kez 31 Aralık 2017 itibarıyla Türkiye’ye yurtdışından gelen ve Türkiye’den gidenlerin verilerini yayınladı geçen gün.
Tablo son derecede üzücü ve düşündürücü. Çünkü Türkiye’ye 2017 yılında 466,3 bin kişi göç etmiş. Bunların büyük çoğunluğu Afganistan, Suriye, Irak gibi çatışma bölgesi olan ülkelerden gelenler.
Türkiye’den ise, 253.6 bin kişi göç etmiş. Terk-i diyar eylemiş.
Ne yazık ki Türkiye’den göç edenlerin yüzde 35’i 20-35 yaş aralığında genç ve çoğu da eğitimli-nitelikli yurttaşlarımız.
Demokratik, laik bir hukuk devleti olan Atatürk Cumhuriyetinin, otoriter-partizan ve mezhepçi bir zihniyetin elinde giderek; yolsuzlukların ayyuka çıktığı, kuvvetler ayrılığının fiilen yok edildiği, medyanın tek sesli hale geldiği, bürokraside ehliyet ve liyakatin yerine badem bıyıklı-çember sakallı cemaatçilerin doldurulduğu, istikrarsız, kamplaşmış, işsizliğin, enflasyonun ve ağır borç yükünün pençesinde ekonomik krize sürüklenmiş bugünkü haline bakarak, çoğu mecburen, yabancı ellere göç ediyor. Ata-baba toprağını terk ediyorlar maalesef.
Kuşkusuz ki, tüm güçlüklere ve olumsuzluklara rağmen, umudu yitirmeden, vatanına- geleceğine kararlılıkla ve dirayetle sahip çıkmak gerekir. Ama özellikle gençlerin, büyük hayal kırıklığı ve karamsarlık içinde böyle bir yönelime doğru gittikleri gözleniyor. Çok yazık.
Bunlar, bizim iyi yetişmiş, eğitim almış, pırıl-pırıl evlatlarımız.
Onları kendi ülkelerinden, topraklarından, ailelerinden ve arkadaşlarından koparak başka diyarlara göç etmeye zorlayanlar utanmalıdı...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ulusal üretim olmazsa işsizlik bitmez 13 Temmuz 2021 | 88 Okunma Söylesem tesiri yok,sussam gönül razı değil! 06 Nisan 2021 | 18 Okunma Akıncı’ya en iyi cevap, ‘İlhak ve İltihak’! 15 Ekim 2019 | 297 Okunma Yeşil pasaport popülizmi! 10 Ekim 2019 | 286 Okunma Zam, zam, zam... Ucuzluk ne zaman? 08 Ekim 2019 | 376 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar