MASAK göreve!

Halen yaşadığı stagflasyonist süreçten, giderek derin salınımlı ve uzun süreli bir resesyona doğru sürükleniyor Türk ekonomisi ne yazık ki. “Sıkı para politikası” ilan eden ekonomi...

Halen yaşadığı stagflasyonist süreçten, giderek derin salınımlı ve uzun süreli bir resesyona doğru sürükleniyor Türk ekonomisi ne yazık ki.
“Sıkı para politikası” ilan eden ekonomi yönetimi, eş zamanlı olarak “gevşek maliye politikası” uygulayarak ne teşhiste, ne tedavide tutarlı ve inandırıcı adımlar atmıyor, atamıyor.
Cari açığın daralmasına seviniliyor ama bunun büyümenin durması ve gerilemesi pahasına olduğunu görmüyor ya da görmezden geliyorlar.
Diğer yandan, geçen gün açıklanan son ödemeler dengesi bilançosunda, yine olağandışı bir rakam göze çarptı.
Türkiye, sınırsız ve kontrolsüz, kayıt dışı, sahibi ve kaynağı meçhul çok büyük miktarlı para hareketlerinin cirit attığı bir ekonomi haline dönüştü son yıllarda.
Son açıklanan ödemeler dengesi rakamlarında, 2018 Ocak-Eylül ayları arasındaki 9 ayda ülkeye net hata ve noksan kaleminde gösterilen tam 17.3 milyar dolar tutarında kaynağı ve sahibi meçhul para girişi olmuş.
Geçmiş iktidarlar döneminde, bir yılda bile görülmeyen net-hata noksan kaleminden giren-çıkan bu tür paranın miktarı, şimdi bir ayda gerçekleşiyor. Aynen örtülü ödenek harcamalarında olduğu gibi.
İhracat, müteahhitlik hizmetleri, turizm, dış borç, kredi, işçi dövizi vb. hiçbir döviz giriş kaleminde yer almayan, bu muazzam miktardaki paranın, kimler tarafından nasıl getirilip-götürüldüğü ciddi bir soru işareti?
Çünkü bu tür para hareketlerine ve döviz girişlerine dayanarak ne uzun vadeli istihdam yatırımı yapılabilir, ne de döviz piyasalarında istikrar, kontrol ve denge sağlanabilir.
Ne ekonomi yönetimi, ne Merkez Ban...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ulusal üretim olmazsa işsizlik bitmez 13 Temmuz 2021 | 88 Okunma Söylesem tesiri yok,sussam gönül razı değil! 06 Nisan 2021 | 18 Okunma Akıncı’ya en iyi cevap, ‘İlhak ve İltihak’! 15 Ekim 2019 | 297 Okunma Yeşil pasaport popülizmi! 10 Ekim 2019 | 284 Okunma Zam, zam, zam... Ucuzluk ne zaman? 08 Ekim 2019 | 376 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar