Bankalar Birliği Başkanı ve ‘Ninja’ krediler!

Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, geçen hafta “bazı işletmelerin kredilerde cari koşullarla yapılandırma isteği gayet normal” diyerek, “yapılandırma ne...

Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, geçen hafta “bazı işletmelerin kredilerde cari koşullarla yapılandırma isteği gayet normal” diyerek, “yapılandırma ne ayıptır ne de suç” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Söylediği ilkesel olarak yanlış değil kuşkusuz ki. Özellikle içine girdiğimiz bugünkü gibi ekonomik sıkıntılı süreçte bankaların, faaliyetlerini-üretimini-ticaretini sürdürme imkanı ve şansı olduğu, teminatlarının yeterli görüldüğü düşünülen firmaların, kredi ve borçlarını vade -ödeme planı- faiz vb. ayarlanması gereken hususlarda, yeniden yapılandırması akla ve ekonominin gerçeklerini uygundur.
Ancak, fiilen batmış, üretim ve rekabet gücünü yitirmiş, teminatları yetersiz kalan, yanlış ya da kötü yönetilen, ayağa kalkma imkanı görülmeyen firmaları sırf “yandaş” diye yüzdürmeye çalışmak ve batık firmaların kredilerini yeniden yapılandırmak, bu durumu istismar etmek olur.
Böyle kötüye kullanılan yeniden yapılandırmalar, bankaların donuk ve giderek batık kredilerinin artmasına ve aktif kalitelerinin bozulmasına yol açar. Reel sektörün krizini bu sefer bankaların sırtına yıkar.
Bu tür kredilere uluslararası bankacılık literatüründe “NINJA LOANS” yani “NINJA Kredileri” deniliyor.
Açılımı ise; no income, no jobs, no equity. 
Yani; geliri yok, istihdamı yok varlığı yok demektir. Bu tür NİNJA kredilerini veren ve yüzdüren bankalara da “Zombie Bank” yani zombi (yaşayan ölüler) bankalar deniyor.
Bankacılık sektörünü Ninja kredilerden korumak ve ZOMBİ Bankaların ortaya çıkmasına kesinlikle meydan vermemek ve &cc...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ulusal üretim olmazsa işsizlik bitmez 13 Temmuz 2021 | 88 Okunma Söylesem tesiri yok,sussam gönül razı değil! 06 Nisan 2021 | 18 Okunma Akıncı’ya en iyi cevap, ‘İlhak ve İltihak’! 15 Ekim 2019 | 297 Okunma Yeşil pasaport popülizmi! 10 Ekim 2019 | 286 Okunma Zam, zam, zam... Ucuzluk ne zaman? 08 Ekim 2019 | 376 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar