Vettel ile Formula 1 heyecanını yaşadık

Dünyanın en çok izlenen motorsporları organizasyonlarından Formula 1'de Mercedes ile Ferrari arasında büyük bir rekabet yaşanıyor. 2019 sezonunun bitmesine 12 yarış kala, takımlar sıralamasında Mercedes birinci Ferrari...

Dünyanın en çok izlenen motorsporları organizasyonlarından Formula 1'de Mercedes ile Ferrari arasında büyük bir rekabet yaşanıyor. 2019 sezonunun bitmesine 12 yarış kala, takımlar sıralamasında Mercedes birinci Ferrari ise ikinci sırada bulunuyor. Pilotlar sıralamasında ise birincilik koltuğunda Mercedes pilotu Lewis Hamilton oturuyor. İkinci sırada Mercedes pilotu Valtteri Bottas, üçüncü sırada Red Bull Racing Honda pilotu Max Versttapen, dördüncü sırada ise Ferrari pilotu Sebastian Vettel var. F1'de dört defa dünya şampiyonu olan Ferrari takımı pilotu Vettel, 2019 sezonunda da iddialı isimlerden.
Vettel ile 14 Temmuz'da koşulacak İngiltere Silversiton Grand Prix'si öncesinde bir araya geldik. Shell'in "DeneVHisset" kampanyası kapsamında İtalya'da düzenlediği etkinlikte Vettel'in kullandığı 3.9 lt V8 motora sahip 670 bg gücündeki Ferrari 488 GTB ile kısmen de olsa Formula 1 heyecanını yaşadık. Ferrari fabrikasının da bulunduğu Maranello kasabasındaki özel pistte, bir günlüğüne de olsa Formula 1 pilotu gibi hissettik.
F1 pilotlarının sakin olduğunu, bazı pilotların yarış esnasındaki kalp atışlarının oldukça düşük olduğunu duymuştum. Bu yüzden 3.02 km uzunluğundaki yarış pistinde 3 tur attıktan sonra Vettel'in sakinliğini görünce şaşırmadım. Ama 250 km hızla girdiği virajdan çıkarken "Nasıl?" dercesine yüzüme bakmasını, ben "harika" deyince gülümseyerek gaza yüklenmesini unutmam mümkün değil. Keyif aldığımı görünce garaja girmeyip bir tur daha atması ise günün bonusu oldu.
Adrenalin dolu sürüş sonrasında, araçtan inerken çocukken bayram sabahlarında yaşadığım mutluluğun aynısını hissettim. Hem de maruz kaldığım G kuvvetinden dolayı hafif sersemlememe rağmen. Vettel'e şampiyonlukta başarılar dileyip vedalaştık. Yüzümdeki gülümseme İstanbul'a dönene kadar devam etti.

800 BG'LİK CANAVARLA TEK BAŞIMA
Günün bir başka sürprizi de Ferrari araçlar ile yarış pistinde kendi başımıza turlamamız oldu. İlk önce 670 bg gücündeki Ferrari 488 GTB, sonrasında ise 800 bg gücündeki Ferrari 812 Superfast'i kullandım. Vettel'e turlamamız kadar olmasa da keyifli bir sürüş oldu.

DÜNYA ŞAMPİYONUNA NAZAR BONCUĞU HEDİYE ETTİ
Shell & Turcas CEO'su Felix Faber, Ferrari Formula 1 pilotu Sebastian Vettel'e nazar boncuğu hediye etti. Nazar boncuğunun anlamını anlatan Faber, Vettel'e yarışlarda başarılar diledi. Ferrari'nin 1951 yılındaki ilk "Formula 1" zaferinde de yakıtın Shell tarafından sağlandığını belirten Faber, bugüne kadar pek çok sampiyonluk kazanan Ferrari'nin, yarışlarda Shell tarafından geliştirilen yakıtları kullandığını vurguladı.

70 DERECE SICAKLIKTA YARIŞIYORUZ
Sebastian Vettel, Formula 1 tarihinde en fazla şampiyonluk kazanan dördüncü pilot. İlk sırada ise yedi şampiyonlukla Michael Schumacher bulunuyor. Vettel'i yakalamışken, birkaç soru sorma şansına sahip olduk.
- Yarışlara nasıl hazırlıyorsunuz?
- Açıkçası, uzun zamandan beri Formula 1'de yarışıyorum. Bu yüzden ne yapmam gerektiğini çok iyi biliyorum. Fiziksel olarak hazır olabilmek gerçekten çok zor. Formula 1 aracı ile yapabilecekleriniz normal bir binek otomobil ile yapabileceklerinizden gerçekten çok farklı. O nedenle insanlar genellikle ne kadar zor olabildiğini hayal edemiyorlar.
- Oldukça yorucu ve otomobilin içi çok sıcak. Bununla nasıl başa çıkılıyor?
- Yanımızda 120 dereceli bir radyatör bulunuyor, kokpittin ısısı 70 dereceye çıkıyor. Ayrıca üzerimizde de teçhizat var. Bu yüzden fiziksel olarak iyi durumda olmak çok önemli. Bu nedenle formda kalabilmek için sıklıkla koşuyoruz, bisiklete biniyoruz, kondisyon ve kuvvet egzersizi yapıyoruz. Araç içindeki yerin sınırlı olduğunu düşünürseniz ihtiyacınız olan kaslı olmanız değil; her zaman formda olmanız gerek.
- F1'de kazanmak için pilotaj dışında başka neler önemli?
- Yarış esnasında, motor gücünde en iyi performansa ulaşmak benim için çok önemli. Bunun için de motor ve yakıtın uyum içerisinde çalışması çok önemli. Çok zorlu pistlerde yarışıyoruz. Sonuçta sınırlı bir yakıt ile yarışıyorsunuz ve bu yakıtı en iyi şekilde kullanmanız gerekiyor. Yakıtımız ne kadar verimliyse, biz de o kadar hızlı olabiliyoruz.
- Bugüne kadar kariyerinizde birçok takım arkadaşınız oldu. Konu takım arkadaşına gelince, sizin için önemli olan nedir?
- Öncelikle birlikte bir ekip olarak çalışıyoruz. Tabii ki ikimizde pistteyken kendimiz için en iyisini yapmaya çalışıyoruz sonuçta yarışın sadece bir kazananı oluyor. Ancak takım için çalışmamızın önemli olduğunu düşünüyorum. Böylece her yarış sonrasında karşılıklı doğru geri bildirimler yaparak, daha sonraki yarışlarda birlikte daha iyi sonuçlar elde etmemiz mümkün oluyor ve takım birlikte gelişiyor.
- Sezonun geri kalanı için odağınızda ne olacak?
- Henüz kazanmış değiliz, bu yüzden Ferrari'nin ait olduğu konuma geri dönmesini istiyoruz. Bunu başarmak için çok çalışıyoruz. Açıkçası rekabet çok yüksek ve kolay değil, ama şampiyonluk için vaktimiz var. Bir dönüm noktası yakalayacağımıza eminim. Önümüzde tamamlamamız gereken daha çok yarış var.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Otoda yeni model atağı 15 Nisan 2024 | 185 Okunma Minik elektrikli otoda büyük rekabet 08 Nisan 2024 | 130 Okunma Hafif ticariler elektriklendi 25 Mart 2024 | 62 Okunma Türklerin elektrikli otoda şartı en az 400 km menzil 18 Mart 2024 | 140 Okunma ÖTV muafiyetli oto satışı %48 11 Mart 2024 | 265 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar