Samuraylar’ın kadın devrimi

Japon otomotiv dünyasında kadının adı yok. Kadınlar üst düzey görevlerde kendilerine yer bulamıyorlar. Sadece onlara verilen küçük görevleri yerine getiriyorlar. Ancak, son yıllarda bu tablo değişmeye...

Japon otomotiv dünyasında kadının adı yok. Kadınlar üst düzey görevlerde kendilerine yer bulamıyorlar. Sadece onlara verilen küçük görevleri yerine getiriyorlar. Ancak, son yıllarda bu tablo değişmeye başladı. Toyota, bünyesindeki Lexus markasının CT modelinin başmühendisi olarak bir kadını seçti. 1989'da Toyota'da çalışmaya başlayan Chika Kako, aynı zamanda Toyota'da Ar-Ge için Avrupa'ya giden ilk kadın yönetici. Bu bir Japon otomotiv firması için devrim niteliğinde bir karardı. Ardından, "Şu Japonlara bir şeyler oluyor" yorumunu yaptıran bir başka gelişme daha yaşandı. Toyota, dünyadaki en büyük fabrikasını bir kadına emanet etti. 46 yaşındaki Susan Elkington, Amerika Kentucky'deki Toyota fabrikasının yeni başkanı olarak atandı. Ayrıca, Toyota'nın dünyadaki 53 fabrikası içinde bu göreve getirilen Japon olmayan ikinci isim, bu roldeki tek ve ilk kadın oldu. Aynı zamanda erkek egemen bir sektörde kadınların da üretimden sorumlu roller üstlenebileceğini gösterdi.

20 YILLIK KARİYER
Elkington, üniversiteyi bitirdikten sonra elektronik sektöründe tasarım mühendisi olarak çalıştı. Sonrasında üretim mühendisi olarak görev yaptı. Ardından otomotiv sektöründeki 20 yıllık kariyerine Toyota'nın Princenton fabrikasında kalite mühendisi olarak başladı.

AMERİKA'DA İLK FABRİKA
Toyota 'nın Amerika'daki ilk fabrikası olan Kentuky'de 8 bin kişi çalışıyor. Fabrikada Camry, Avalon ve Lexus ES 350 üretiliyor. Yıllık üretim kapasitesi 550 bin araç, 600 bin adet motor. 1988'de kurulan fabrika bugüne kadar 11 milyon adet araç üretti.

AMERİKALILAR BURSALI DOBLO'YU SEVDİ
2015'te Amerika pazarına ihracat yapmaya başlayan Tofaş, üç yılda 60 bin Ram ProMaster City sattı. FIat Doblo'nun Ram markalı versiyonunu ProMaster City ismiyle Kuzey Amerika pazarına ihraç eden Tofaş'ın ABD ve Kanada'ya gerçekleştirdiği ihracat 60 bin adete yaklaştı. Bursa'da geliştirip ürettiği Fiat Doblo'yu ilk kez 2015 başında Kuzey Amerika pazarına ihraç eden Tofaş, yaklaşık üç yılda 56 bin 199 adet Ram ProMaster City ihracatı gerçekleştirdi. Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu, Ram ProMaster City'nin şehir içindeki manevra kabiliyeti, ekonomik yakıt tüketimi, yükleme kapasitesi ile dikkat çektiğini belirtti. Eroldu, şöyle devam etti: "Doblo, özellikleriyle ihracat pazarlarının da dikkatini çekmeye ve tıpkı ülkemizde olduğu gibi Kuzey Amerika ülkelerinde de tercih edilmeye devam ediyor. Tofaş olarak sadece geçen yıl ABD ve Kanada ülkelerine 15 bin adede yakın Ram ProMaster City ihraç ettik. Doblo üretimi, Türkiye'nin küresel ticari araç üretim üssü haline gelmesinde de önemli bir rol üstleniyor. Ram ProMaster City de otomotivin beşiği olarak bilinen ABD ve Kanada pazarlarına ürün geliştirilmesi açısından yeni bir kilometre taşı oldu."

1 MİLYAR $ FAZLA
2017'de 384 bin adet ile bir kez daha Türkiye otomotiv sanayi tarihinin en yüksek üretim adedine erişen Tofaş, geçtiğimiz yıl dünyanın pek çok ülkesine ihraç ettiği 271 bin adet araç ile 3.25 milyar dolar ihracat geliri elde etti. Böylece, 2017'de yaklaşık 1 milyar dolar dış ticaret fazlası sağladı.

CİRONUN YÜZDE 5.2'Sİ AR-GE'YE
FIat Chrysler Automobiles'in (FCA) EMEA Bölgesi'ndeki iki büyük Ar-Ge merkezinden birisi olan Tofaş, cirosunun yüzde 5.2'sini Ar-Ge'ye harcıyor. Ar-Ge yatırımları, Egea, Doblo ve Fiorino'nun ürün geliştirme süreçlerinde Tofaş'ın FCA'daki rolünü artırdı. Ar-Ge merkezinde 700 çalışanı bulunan Tofaş'ın patent sayısı son üç yılda yüzde 400 arttı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Otoda yeni model atağı 15 Nisan 2024 | 185 Okunma Minik elektrikli otoda büyük rekabet 08 Nisan 2024 | 130 Okunma Hafif ticariler elektriklendi 25 Mart 2024 | 62 Okunma Türklerin elektrikli otoda şartı en az 400 km menzil 18 Mart 2024 | 140 Okunma ÖTV muafiyetli oto satışı %48 11 Mart 2024 | 265 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar