Ömür biter bu yol bitmez

50 bin kilometrelik Pan-Amerikan Otoyolu dünyanın en uzun yolu. Guinness Rekorlar Kitabı'na da giren otoyol Amerika Kıtası'nın kuzeyini güneyi ile birleştiriyor. Alaska'dan başlayıp Arjantin'de son bulan Pan-Amerikan Otoyolu, 14 ülkeden...

50 bin kilometrelik Pan-Amerikan Otoyolu dünyanın en uzun yolu. Guinness Rekorlar Kitabı'na da giren otoyol Amerika Kıtası'nın kuzeyini güneyi ile birleştiriyor. Alaska'dan başlayıp Arjantin'de son bulan Pan-Amerikan Otoyolu, 14 ülkeden geçiyor. Geçtiği ülkeler arasında Kanada, ABD, Meksika, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nikaragua, Kosta Rika, Panama, Kolombiya, Ekvador, Peru, Şili ve Arjantin var.
50 bin kilometrelik yol bir tek Panama'da kesintiye uğruyor. Çünkü Darien Boşluğu olarak bilinen yaklaşık 160 km'lik bir bölgede ekolojik çeşitlilik zarar görmesin diye yol yapılmamış. Bataklık bir zemine sahip bu bölgeden sonra Pan- Amerika Otoyolu devam ediyor.

14 bin 500 kilometre uzunluğunda
Dünyanın ikinci en uzun karayolu ise Avustralya kıtasında bulunuyor. Kuzeyde birkaç kısa yol hariç, ülkenin tüm kıyı şeridini takip eden Highway 1'ın uzunluğu 14 bin 500 kilometre. Highway 1'ın en önemli özelliği çok şeritli yollar dışında, sadece dört çeker arazi araçlarının geçiş yapabildiği toprak yollara da sahip olması.

En tehlikeli bölümü Amur karayolu
Yaklaşık 11 bin kilometre uzunluğundaki Trans-Sibirya, dünyanın en uzun üçüncü otoyolu. Batıda Baltık Denizi'nden doğuda Japon Denizi'ne kadar uzanıyor. Petersburg'dan başlayıp, Vladivostok'da sona eriyor. Trans-Sibirya'nın en tehlikeli bölümü ise Amur karayolu. 2 bin 100 km'lik bu bölüm en deneyimli sürücüleri bile zorluyor. Birçok sürücünün yoldaki çakıl, kaya ve kumdan etkilenip kaza geçirdiği ve öldüğü söyleniyor.

10 kent, beş zaman diliminden geçiyor
Dünyanın en uzun dördüncü otoyolu Kanada'da bulunuyor. Bu otoyol British Kolombiya'dan başlıyor, Newfoundland'a kadar devam ediyor. 7 bin 821 kilometrelik yol, 10 kentten ve beş zaman diliminden geçiyor.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Interstate 90 ise en uzun beşinci otoyol. 5 bin kilometrelik bu otoyol, ülkeyi bir baştan bir başa dolaşıyor. Interstate 90, Boston'dan başlıyor, Seattle'da sona eriyor.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Otoda yeni model atağı 15 Nisan 2024 | 185 Okunma Minik elektrikli otoda büyük rekabet 08 Nisan 2024 | 130 Okunma Hafif ticariler elektriklendi 25 Mart 2024 | 62 Okunma Türklerin elektrikli otoda şartı en az 400 km menzil 18 Mart 2024 | 140 Okunma ÖTV muafiyetli oto satışı %48 11 Mart 2024 | 265 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar