Direksiyon ve gaz pedalı tarihe karışacak

Son yıllarda sürücüsüz yani kendi kendine gidebilen otonom araçlar konusunda ciddi çalışmalar yürütülüyor. Aslında yıllardır süren çalışmalar ve milyonlarca kilometrelik testler sonunda otonom...

Son yıllarda sürücüsüz yani kendi kendine gidebilen otonom araçlar konusunda ciddi çalışmalar yürütülüyor. Aslında yıllardır süren çalışmalar ve milyonlarca kilometrelik testler sonunda otonom teknolojisi hemen hemen hazır hale geldi. Ancak sürücüsüz otomobillerin yollara çıkabilmesi için güvenilirliklerinin kanıtlanması ve her şeyden önce yasaların düzenlenmesi gerekiyor.
Otonom teknolojisi ulaşım, trafik güvenliğini gibi birçok şeyi değiştirecek. Ancak en büyük değişim otomobil tasarımlarında görülecek. Otomobillerin iç ve dış tasarımları baştan aşağı değişecek. Direksiyon, gaz ve fren pedalı tarihe karışacak. Koltukların yerini yataklar alacak.

YATAK ODASINA DÖNÜŞÜYOR
Bugün birçok otomobil firması geleceğin otonom araçlarına yönelik tasarımlar geliştiriyorlar. Volvo'nun tasarladığı 360c konsepti de, geleceğin otomobilleri konusunda fikir veriyor. Elektrikli otomobilde direksiyon, gaz ve fren pedalı bulunmuyor. Otomobil, yolculuk sırasında mobil bir ofise hatta yatak odasına bile dönüşebiliyor.

2020'DE YOLLARDA
Bugün yollarda yarı otonom özelliklerine sahip birçok otomobil bulunuyor. Bu otomobillerin kamera ve sensörler vasıtasıyla hızı ve direksiyonu kontrol edebiliyor. Öndeki araçla mesafesini ayarlayabiliyor. Araç hızlandığında hızlanıyor. Yavaşladığında yavaşlıyor. Tehlike anında ise fren yapıp durabiliyor.
Ayrıca sürücü destek sistemleri sayesinde yol çizgilerini takip ediyor. Otomobilin şerit dışına çıkmasına izin vermiyor. Virajları kendi kendine dönebiliyor. Sollama yapabiliyor. Otonom araçlar 2020'den itibaren yollara çıkacak.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hafif ticariler elektriklendi 25 Mart 2024 | 60 Okunma Türklerin elektrikli otoda şartı en az 400 km menzil 18 Mart 2024 | 134 Okunma ÖTV muafiyetli oto satışı %48 11 Mart 2024 | 259 Okunma Oto kiralamada voltaj yükseliyor 04 Mart 2024 | 101 Okunma Otobüsler de elektrikleniyor 26 Şubat 2024 | 141 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar