Eğitim sendikalarının iflası

Türkiye’de eğitim alanında ilk örgütlenme 1908 yılında kurulan Encümeni Muallim Cemiyetidir. Sonra Muhafaza-yı Hukuk-ı Muallimin Cemiyeti kuruldu. Daha sonra da bu iki dernek birleşerek “Cemiyet-i Muallim” adını...

Türkiye’de eğitim alanında ilk örgütlenme 1908 yılında kurulan Encümeni Muallim Cemiyetidir. Sonra Muhafaza-yı Hukuk-ı Muallimin Cemiyeti kuruldu. Daha sonra da bu iki dernek birleşerek “Cemiyet-i Muallim” adını aldı. 1911 yılında Mahvel-i Muallimin Cemiyeti kuruldu. 1913 yılında ise Muallimler Yurdu, 1916 yılında Millî Talim ve Terbiye Cemiyeti, I. Dünya Savaşı’nın sonuna doğru da Darulmuallimîn Mezunları Cemiyeti kuruldu.

1920 yılında kurulan Türkiye Muallimler Birliği’nin hamisi ise M. Kemal Paşa, fahri başkanı İsmet İnönü, Merkez Heyet Başkanı ise 1925–1929 yılları arasında Maarif Vekilliği de yapan İzmir mebusu Mustafa Necati oldu. O dönem malum inkılapların toplumsal yaşama aktarılmasında öğretmenleri önemli bir faktör olarak gören kurucu kadro, öğretmenleri harekete geçirmek ve öncülük misyonuna hazırlamak için böyle bir birlik kurmayı uygun gördü.

Bugün bunu devam ettirmeye çalışan ve bunu yaparken de terör örgütüne olan desteğini esirgemeyen KESK adlı bir sendikadır.

Son elli yıllık sendikalaşma serüvenine girmeden bugünkü sendikalar aleminde olan biteni yazmak istiyorum. Bugün yaklaşık irili ufaklı 23 öğretmen sendikası bulunmaktadır.

Doç. Dr. Levent Eraslan’a göre bu sendikalardan bazıları ideolojik felsefelerden hareket ederek örgütlenme yoluna gitmişken, bazı sendikalar da bağımsız ve depolitik olmayı vurgulayarak örgütlenmişlerdir. Yirmi üç sendikanın çoğunluğu da kendi içlerinde çeşitli siyasi partilere yakınlıklarıyla bilinmektedir. Bu ideolojik durum sendikalar arasında zaman zaman sürtüşmeler yaşanmasına neden olmakta ve nihayetinde sendikalar arasında güçlü bir iş birliği sürecinin oluşmamasına yol açmaktadır.

Dolayısıyla güçlü bir eğitim sendikaları olgusu yerine parçalı ve birbirlerine hasmane tutumlar üreten bir yapı görüntüsü ortaya çıkmaktadır. Bilindiği gibi bugün hemen her partinin bir sendikası bulunmaktadır. Bu sendikalar bağlı oldukları partilerin iktidara gelmesi durumunda maalesef eğitim kalitesini arttırmak yerine ilgili bakanlığın atama birimi gibi faaliyet yürütmeyi tercih etmektedirler. Bu tuhaf ilişki maalesef kanıksanmış durumdadır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Haydut Aileler; Rockefeller 13 Aralık 2018 | 1.637 Okunma Ezoterizm, Okültizm ve Newton 03 Eylül 2018 | 5.339 Okunma Eğitimde köklü reform şart 30 Ağustos 2018 | 440 Okunma İslam ve Değerleri Manipüle Ediliyor! 27 Ağustos 2018 | 324 Okunma Ruhu, aşk arındır 20 Ağustos 2018 | 2.302 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar