Bilimperestlik ve eğitimli yobazlar

Aytunç Altındal'ın “Bir Türk Casusunun Mektupları” adlı kitabından küçük bir alıntı yapıp sonra aklı putlaştıran, bilimci, deneyci, rasyonalist, pozitivist putperest yobazlara döneceğim....

Aytunç Altındal'ın “Bir Türk Casusunun Mektupları” adlı kitabından küçük bir alıntı yapıp sonra aklı putlaştıran, bilimci, deneyci, rasyonalist, pozitivist putperest yobazlara döneceğim. Rahmetli, çoğu yazarlarımız gibi laf olsun torba dolsun kabilinden ayaküstü eğlencelik yazılar kaleme alan, cebini dolduran sıradan bir yazar değildi.Lafı dinlenir, yazdığı okunur sağlam bir araştırmacıydı.

Der ki;cahil eğitilebilir ama yobaz eğitilemez. Yobaz eğitimli olduğu halde bilgisiz ama keskin kanaatlere(optinions) sahiptir.Her konuda kanaatlerini dışa vurmak ihtiyacını duyar ve kendi bilgisizliğini çoğunlukla yanlış kullandığı kelimelerle açıkladığını sanır. Yobaz radikaldir. Hiçbir karşı görüşü, anlatımı ve veriyi dikkate almaz kendi ezberini tekrarlar durur.

Yobaz demogogdur. Eleştirileri dinlemez ve eleştirenleri eline geçirdiği ilk fırsatta en gaddar yollardan cezalandırarak kendisinin ne denli büyük ve yanılmaz olduğunu göstermeye çalışır. Dogmatik ve saplantılıdır.Kendine göre gerçeklik olarak kabul ettiği şablonları her konuya ve duruma göre uygular. Gerçekte aklın ve bilimin yüceliğine sorgusuz sualsiz iman etmiş bir zavallıdır o!

Tam da burada Feyerabend'e kulak verelim. Ona göre bilim dedikleri şey de zatenbulunmaz hint kumaşı değildir. Bilim, yalnızca insan tarafından geliştirilmiş olan pek çok düşünme biçimlerinden sadece biridir. Bir yanıyla din veya ideoloji, öbür yanıyla parapsikoloji, astroloji, falcılık gibi uygulamalardan biridir. Bilimin akılcı ve deneysel olma gerekçesiyle yürüttüğü üstünlük savı da yersizdir. Bilim de tüm diğer arayışlar gibi üstünkörü ve temelde irrasyoneldir. Yahudiler İsa'yı nasıl çarmıha gerdilerse, bilim de diğer bilgi üretme biçimlerini öyle çarmıha germektedir.

AgüstComte'ninaklı putlaştırdığı bir dönemdebilimsel verileri mutlak kabul eden ve bilimi din haline getiren bağnaz bir zihniyethâkim oldu. Pozitivistlerkıt akıllarıyla bilime, akla, deneye aykırı olan hemen her şeyi reddederek farklı hakikatlerin yolunu daha baştan tıkamışlardı.

Bugün de hemen her şeyi akıl ve bilimin öncülüğünde çözebileceklerine dair sarsılmaz inançları bir baskı unsuru olarak hala güncelliğini korumaktadır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Haydut Aileler; Rockefeller 13 Aralık 2018 | 1.637 Okunma Ezoterizm, Okültizm ve Newton 03 Eylül 2018 | 5.340 Okunma Eğitimde köklü reform şart 30 Ağustos 2018 | 440 Okunma İslam ve Değerleri Manipüle Ediliyor! 27 Ağustos 2018 | 324 Okunma Ruhu, aşk arındır 20 Ağustos 2018 | 2.302 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar