Organize işler

İrlanda, Filistin dostu bir ülke. 7 Ekim’den bu yana yaşanan İsrail’in Gazze katliamına en sert tepki İrlanda’dan geldi. Tarih boyunca Filistin’in haklı davasına olan ilgisi ve büyük desteği İrlanda’yı...

İrlanda, Filistin dostu bir ülke. 7 Ekim’den bu yana yaşanan İsrail’in Gazze katliamına en sert tepki İrlanda’dan geldi. Tarih boyunca Filistin’in haklı davasına olan ilgisi ve büyük desteği İrlanda’yı diğer Avrupa Birliği ülkelerinden belirgin bir şekilde ayırıyor.

Bu ayrıştırmanın temelinde; tarihsel benzerlik ve insan hakları konusundaki duyarlılığı vardır. Sıradan bir vatandaş, politikacı, siyasetçi, sanatçı olması fark etmeksizin ülkelerinin Filistin halkının haklarını savunmasında daha etkin bir role sahip olmasını istiyorlar.

İrlanda'nın İsrail algısı; ülkenin İngiliz karşıtı isyanıyla ve Kuzey İrlanda'yı İngiliz kontrolüne bırakan, iç savaşla boğuşurken önemli bir dönüşüm geçirmesidir. 1900’lu yılların başına kadar varlıklarını birlikte sürdüren Kuzey İrlanda ve İrlanda Cumhuriyeti, Birleşik Krallık’a bağlıydı.1919-1921 yılları arasında yapılan İrlanda Bağımsızlık Savaşıyla Kuzey İrlanda ile İrlanda Cumhuriyeti birbirinden ayrıldı.

İsrail'in Filistin topraklarını hukuka aykırı, insanlığa aykırı şekilde ele geçirmesi, Gazze’yi haritadan silmesi ve Filistin halkının buna karşı mücadelesi, İrlanda'nın Britanya hükümetine karşı verdiği mücadeleyi hatırlatıyor. Bir anlamda Filistin İrlanda’nın siyasi ikizi.

Adalet ve özgürlük özlemiyle birleşen iki ulus arasındaki bu güçlü bağ, İrlanda, Filistin hakları konusundaki uluslararası söylemini ve savunuculuğunu hâlâ şekillendirmeye devam ediyor.

İrlandalılar Filistin halkını gönülden destekliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Karşıt medyadan birileri FETÖ yandaşı mı? 20 Mayıs 2024 | 2.272 Okunma Erdoğan'ın belirlediği sınırları doğru okumak gerekir 17 Mayıs 2024 | 1.852 Okunma 17)25 Aralık II. perde mi? 15 Mayıs 2024 | 1.328 Okunma Belirsizlik değil denge olmalı 14 Mayıs 2024 | 897 Okunma Öfke, hırçınlık ve nobranlık ne diye 13 Mayıs 2024 | 857 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar