Cumhuriyet Türkiye’sinin İlk Çocuk Bayramı

Milletlerin tarihinde anmaya ve kutlamaya değer ulusal günleri, milli bayramları ve haftaları vardır. Toplumlar kendileri için önemli bir olay ya da hatıranın taze tutulması, geçmişin güncellenmesi ve kalıcı hale...

Milletlerin tarihinde anmaya ve kutlamaya değer ulusal günleri, milli bayramları ve haftaları vardır. Toplumlar kendileri için önemli bir olay ya da hatıranın taze tutulması, geçmişin güncellenmesi ve kalıcı hale getirilmesi için çeşitli temsil ve sembollerle bazı etkinlikler düzenlerler.

Etkinliklerde yegâne amaç hatırlatılananlar değildir. Yeni oluşturulmuş değerlerin topluma benimsetilmesidir. Bu bağlamda Türk kurtuluş, milli bağımsızlık mücadelesinde ve Cumhuriyet Türkiye’sinin inşasında, 23 Nisan 1920 tarihi önemli yere sahiptir.

Tarihsel süreç içinde İstanbul’un işgal edildiği, Yunan ordusunun Batı Anadolu’da ilerlediği ve iç isyanların sürdüğü bir ortamda çok yönlü bir varoluş mücadelesine Ankara’da Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla başlanılan gün, Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk çocuklarına bayram olarak hediye etmiştir.

Yeni yetişen kuşaklara milli hafıza ve ulusal bağımsızlık bilinci kazandırılmak istenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarının ruhunu içinde barındıran bayram, Mustafa Kemal’in milli egemenlik ilkesini Millî Mücadele’nin ve kurulan devletin temeli olarak ortaya koyduğunun, yani Türk Milletinin kendi kaderine hâkim olduğunun, kendi geleceğini tayin edeceği ilkesinin de hayata geçirilmesinin simgesidir.

23 Nisan gününün milletin hürriyet ve bağımsızlık yolundaki kararlılığının bir göstergesi ve dünyaya ilanıdır.

Yeni Türk devletinin ilk bayramı olarak 23 Nisan 1921 yılında kabul edilen ve 23 Nisan 1922'de Ankara'da yapılan ilk kutlamalardan itibaren çocuklara armağandır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Büyük Resim: Büyük Sorumluluk 20 Mayıs 2025 | 10 Okunma 5 Yıldızlı Gurur Galatasaray 19 Mayıs 2025 | 4.712 Okunma Terörsüz Türkiye: Kuru Ağaçtan Yeşeren Umut 16 Mayıs 2025 | 7.375 Okunma Barışa Giden Yol: Türkiye'nin Diplomatik Gücü 15 Mayıs 2025 | 3.809 Okunma Avrupa’da Beyaz Kabus mu Yaşandı? 14 Mayıs 2025 | 3.016 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar