Yeni fikirler güvenli zırh hastaya merhem

ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT tarafından bu yıl 13'üncüsü düzenlenen girişim hızlandırma programı Yeni Fikirler Yeni İşler'de (YFYİ 2017) savunmadan eğitime, e-ticaretten sağlığa 22 başarılı...

ODTÜ ve ODTÜ TEKNOKENT tarafından bu yıl 13'üncüsü düzenlenen girişim hızlandırma programı Yeni Fikirler Yeni İşler'de (YFYİ 2017) savunmadan eğitime, e-ticaretten sağlığa 22 başarılı proje sahne aldı. Her yıl farklı sorunlara çözüm getiren girişimlere alan sağlayan etkinlikte genç girişimciler heyecanla projelerini sergileme ve sahnede anlatma fırsatı buldu.

KENDİNİ ONARAN ZIRH
Her yıl terör örgütlerinin saldırısına uğrayan güvenlik kuvvetlerinin araçlarının zırhlı malzeme kullanılması büyük önem taşıyor. Kendi kendini onaran zırhlı malzemeye sahip Buyan, Elginkan Vakfı büyük ödülünü almayı başardı. Buyan ve Burkut gibi yeni projeler, ithal edilen zırh malzemelerinin yerini yerli girişimcilerin geliştirdiği düşük maliyetli ve daha dayanıklı ürünlerin alabileceğini gösteriyor.

HASTALIĞA KOLAY TEŞHİS
YFYİ 2017 etkinliğinde hastalığın kolay ve düşük maliyetli tanı konmasını sağlayan sağlık çözümleri de dikkat çekti. Mikro Biyosistemler Elektronik kan dolaşımındaki kanserli hücrelerin düşük maliyetli laboratuvar sistemi tagCTC ile kolayca teşhis edilmesini sağlıyor. TagCTC taşınabilir analiz ünitesi ve tek kullanımlık kartuştan oluşuyor. Yine Epilepsi (Sara) hastalarının atak dönemlerinin önceden tahmin edilmesini sağlayan Kuantek Elektronik tarafından geliştirilen Epileptik Kriz Tahmin Sistemi hastaların hayata katılımını kolaylaştırıyor. Ciltteki sağlık problemlerinin akıllı telefonla tanı konmasını sağlayan sağlık girişimi WoundTrack derideki yara, kızarıklık, alerji gibi rahatsızlıkların doktor tarafından teşhis konulmasına yardımcı oluyor.

"İş bulan değil iş kuran mezunlar"
ODTÜ Rektörü ve ODTÜ TEKNOKENT Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, Yeni Fikirler Yeni İşler Hızlandırma Programı'na sponsorluk desteği veren tüm kuruluşlara teşekkür etti. Kök, ODTÜ'nün 'iş bulan değil, iş kuran mezun' yaklaşımı doğrultusunda hareket ettiğini belirterek, "Vizyonumuz, 2005'te başlattığımız YFYİ Hızlandırma Programı ile üniversite öğrencilerine ve mezunlarına girişimcilik ruhunu aşılamak ve yeni teknoloji şirketlerini Türkiye'ye kazandırmak" dedi. YFYİ'nin bugüne kadar 200'ün üzerinde teknoloji şirketinin kurulmasına vesile olduğunu ve genç girişimcilere teknoloji tabanlı iş fikirlerini başarılı işlere dönüştürme fırsatı sunduğunu belirten Prof. Dr. Kök, "Bugün ODTÜ TEKNOKENT bünyesinde yer alan 330'un üzerinde teknoloji şirketinin yüzde 60'tan fazlası, ilk kez ODTÜ TEKNOKENT'te kurulmuş ve bu ekosistemde gelişmiş şirketlerden oluşmaktadır. Yine bu şirketlerin yüzde 20'si akademisyenlerimizin araştırmalarını ekonomik değere dönüştürmek amacıyla kurdukları şirketlerdir" ifadelerini kullandı.

Büyük ödül Buyan'ın oldu
YFYİ'nin 13 yıldır ana sponsorluğunu gerçekleştiren Elginkan Vakfı tarafından verilen "Elginkan Vakfı Büyük Ödülü"nü, bir saldırı anında delindiği zaman kendini kapatarak yakıtın dışarı akmasını engelleyen bir kaplama projesi ile Buyan ekibi kazandı. 6 bin 874 kişinin katıldığı Halk Oylaması Ödülü'nü ise restoranları daha verimli, uzun süre kazanç elde edebilen ve mutlu müşterilere sahip restoranlara dönüştürmeyi hedefleyen projesi ile Restearn ekibi kazandı. Ödüllerin yanı sıra ayrıca ODTÜ TEKNOKENT'in Hızlandırma ve Yatırım Şirketi Growth Circuit tarafından yatırım almaya hak kazanan Icaked, Peerket, Restearn, Seyisco, Trendoline, Comind ve Webgazer ekipleri de törende açıklandı.

Güvenlik araçlarına yerli koruma
Burkut tarafından geliştirilen hibrit zırh, öncelikli olarak otomobillere, bilhassa Türkiye'nin ve diğer ülkelerin silahlı kuvvetlerinin ve polis kuvvetlerinin envanterlerindeki ticari otomobillere uygulamak için geliştiriliyor. Ürünün düşük öz kütlesi sayesinde, rakiplerinin aksine, zırhlandırma yapılacak araçların motorlarında ve şanzımanlarında bir değişikliğe gitme ihtiyacı doğurmuyor. Bu zırh 4 ana katmandan oluşuyor. Bunlar en dıştan içe doğru sırayla, dış kaplama, ince seramik katman, güçlendirilmiş aramid ve kesme gerilimi altında kalınlaşan sıvı ile yüksek koruma sağlıyor.

* 3D3 TEKNOLOJİ ekibi ve Mikro Biyosistemler ekibi IE Business School Özel Ödülü
* Icaked ekibi Btech Prototipleme Özel Ödülü
* Icaked, Comind ve Peerket ekipleri Onedio Reklam Desteği Özel Ödülü
* Seyisco ekibi KoçSistem Özel Ödülü
* Seyisco ekibi Elginkan Vakfı Uluslararası Program Katılım Ödülü
* Pyronome ekibi Savunma Sanayii Müsteşarlığı Ödülü
* Kuantek ekibi TEB Ödülü
* Mikro Biyosistemler ekibi ASO Ödülü
* 3D3 TEKNOLOJİ ekibi OSTİM Ödülü

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye tohum aşaması yatırımında rekor kırdı Avrupa’da ikinci oldu 19 Nisan 2024 | 38 Okunma Deprem bölgesindeki öğrencilere eğitim ve teknoloji desteği büyüyor 14 Nisan 2024 | 26 Okunma Kuşlu sitede teknik analiz yapan kadınlar ilham kaynağı oldu 05 Nisan 2024 | 37 Okunma FRC Dünya Şampiyonasında Türkiye’yi liseli robotik takımlarımız temsil edecek! 31 Mart 2024 | 22 Okunma Tarımın geleceği kadınlar ve veri ekonomisi ile şekillenecek 24 Mart 2024 | 26 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar