Süper bilgisayar yarışı

Bugün sadece dizüstü bilgisayarlarda değil, akıllı telefonlarda bile 8 çekirdekli işlemciler kullanılıyor. Süper bilgisayarları en üst seviyede milyonlarca çekirdeğin bir araya geldiği dev performans canavarı...

Bugün sadece dizüstü bilgisayarlarda değil, akıllı telefonlarda bile 8 çekirdekli işlemciler kullanılıyor. Süper bilgisayarları en üst seviyede milyonlarca çekirdeğin bir araya geldiği dev performans canavarı olarak da yorumlayabiliriz. Hava durumu tahminlerinden genetik araştırmalara, akıllı şehirlerden sürücüsüz otomobil testlerine kadar dünyada süper bilgisayarların kullanımı giderek artıyor.
Artan veri tüketimine karşı veri merkezi yatırımları da yükselişe geçti. Türkiye'de veri merkezi yatırımlarında telekom ve finans sektörü başı çekerken, süper bilgisayar kullanımına da ilk olarak üniversiteler başladı. Dünyada bu yarışta 5 güçlü süper bilgisayardan ilk ikisi Çin'de bulunuyor.

KANSERE ÇARE ARIYOR
Binlerce bilgisayar çekirdeğini bir araya getirerek en detaylı veri sorgulamalarını bile saniyeler seviyesine çeken süper bilgisayarlar, doğru tahmini ve sonucu elde etmek için kullanılıyor. Veri merkezleri için iki yeni ürün ailesini Thinksystem ve Think Agile açıklayan Lenovo özel örnek proje olarak Barselona'daki süper bilgisayar merkezini gösterdi.
Genlerin kansere etkisini araştıran Barcelona Supercomputing Center'ın (Barselona Süper Bilgisayar Merkezi) kuruluşu 2005 yılına dayanıyor. Yeni güncellenen ve Lenovo ürünlerini kullanan veri merkezinde kansere neden olan genetik unsurlar araştırılıyor.

1 KATRİLYON İŞLEM
1 petaflop'un (Süper bilgisayarlarda işlem hızı 1 petaflop 1000 teraflop'a eşittir) 1 saniyede 1 katrilyon işlem yapma yeteneği anlamına geldiğini düşünecek olursanız, yüzbinlerce çekirdeğe sahip süper bilgisayarın ne anlama geldiğini anlamak biraz olsun kolaylaşır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Spora başlamadan tak saatini koluna 21 Nisan 2024 | 75 Okunma Türkiye tohum aşaması yatırımında rekor kırdı Avrupa’da ikinci oldu 19 Nisan 2024 | 48 Okunma Deprem bölgesindeki öğrencilere eğitim ve teknoloji desteği büyüyor 14 Nisan 2024 | 26 Okunma Kuşlu sitede teknik analiz yapan kadınlar ilham kaynağı oldu 05 Nisan 2024 | 38 Okunma FRC Dünya Şampiyonasında Türkiye’yi liseli robotik takımlarımız temsil edecek! 31 Mart 2024 | 22 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar