Sıber saldırılara karşı basit ama önemli tedbirler

Siber saldırılar çeşitli şekillerde; zararsızmış gibi kullanılan bir USB bellek, sosyal medyada tıklanan bir link veya bir WhatsApp mesajı olarak karşımıza çıkabiliyor. Siber saldırıların anatomisi...

Siber saldırılar çeşitli şekillerde; zararsızmış gibi kullanılan bir USB bellek, sosyal medyada tıklanan bir link veya bir WhatsApp mesajı olarak karşımıza çıkabiliyor.
Siber saldırıların anatomisi çoğunlukla birbirine benzer. Bu yüzden dikkat çekici olaylardan sonra duygularınızı yönetmeye çalışacak mesaj ve linklere dikkat edin.
Siber saldırılara karşı bugünlerde daha fazla dikkatli olmakta fayda var.
Siber saldırganlar, yeni nesil saldırı yöntemleri üzerine kafa yorarken diğer yandan da her tür yöntemi kullanıyorlar.
En yeni teknolojilerle, saldırıları daha karmaşık hale getiren bilgisayar korsanları, bilindik yöntemlerle kurumsal firmaları da ağlarına düşürebiliyor.
Son dönemde bu noktada gizemli flaş bellek olaylarında artış görülüyor. Kimden olduğunu bilseniz de bilmeseniz de içeriği şüpheliyse mesajlardaki linki asla tıklamayın. Gelen mesajlarda, gayet insani hareketler, sözcükler ve emojiler kullanıldığını da hatırlatalım.

SİBER SALDIRI ANATOMİSİ
Bir siber saldırının anatomisini ortaya koymak zor değil. Yapılanın, bir siber saldırı olup olmadığını anlamak için en doğru hareket, mesaj gönderen arkadaşınızı telefon üzerinden aramak. Size gelen herhangi bir e-postada yazım veya dil bilgisi hataları bulunuyorsa dikkatli olmakta fayda var. Yine mesaj içeriğinde aciliyet gerektiren durumlara dikkat çekerek sizi kandırmaya çalışabilirler.
Ayrıca inanılmaz derecede cazip teklifler varsa, bu e-postayı vakit kaybetmeden silin. Gönderenin eposta adresinin gerçek olup olmadığından emin olun. Eğer resmi bir eposta ise, arama motorları üzerinden böyle bir e-postanın olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Tanıdığınız birinden, beklemediğiniz, alışılmışın dışında mesajlar içeren bir e-posta alırsanız, bu kişiye telefon üzerinden ulaşıp, e-postayı kendisinin gönderip göndermediğini sorun.

SOSYAL MEDYA HESABI
Hassas bilgileri göndermek, bir bağlantıya tıklamak veya bir eki indirmek dikkat edilmesi gereken durumlardan sadece birkaçı. Gerekirse mesajın geldiği şirket ile doğrudan iletişime geçin. Kurumların veya bireylerin sosyal medya hesaplarını ele geçirerek itibar hırsızlığı yapma sayısı da arttı. Bu yüzden kullanıcı adı ve şifreleri ulu orta paylaşmayın. En önemlisi bilmediğiniz linklere tıklamanıza sebep olacak duygusal mesajların birer tuzak olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bu arada Türk Telekom güvenlik konusunda kurumlara yönelik veri merkezi ve veri güvenliği gibi hizmetler de sunuyor.

5 'Lİ KORUMA TEKNOLOJİLİ BELLEKLER
Yine herhangi bir yerde bulduğunuz USB bellekleri asla kullanmayın.
Bellek alırken de güvenli, veri transfer hızının güçlü olmasına dikkat edin. Ama birinci şartın güvenlik olduğunu aklınızdan çıkarmayın. En yeni USB 3.1 standardını destekleyen FIT Plus, BAR Plus ve DUO Plus modelleri 32 GB, 64 GB, 128 GB ve 256 GB depolama kapasiteleri, Samsung'un 5'li koruma teknolojisi ile 5 yıl garanti sunuyor. Saniyede 300 MB'a ulaşan okuma hızı sayesinde 3GB boyutunda bir Ultra HD videonun bilgisayara aktarılması sadece 10 saniye sürüyor.
Köşeli metal gövdesiyle şık bir tasarıma sahip Bar Plus, ergonomik kullanım sunarken; kompakt boyutuyla ön plana çıkan FIT Plus, ultra ince bilgisayarlar ile USB girişi olan otomobillerde müzik ve veri depolamayı kolaylaştırıyor. Akıllı telefon, tablet ve bilgisayarlara yönelik tasarlanan DUO Plus ise mikro USB giriş seçeneğiyle cihazlar arası veri taşımayı özgürleştiriyor.
USB 3.0 ve USB 2.0 ile de uyumlu yeni modeller, Windows, Mac OS, Linux ve diğer işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. Samsung'un yeni USB flash belleklerindeki 5'li koruma teknolojisi ise suya, sıcağa, çarpma ve manyetik ortamlara karşı dayanıklılığı en üst düzeye taşıyor.

ŞİFRENİZİ PAYLAŞMAYIN
Banka ve finans kurumları, resmi kurumlar size şifrenizi sormaz. Hiçbir koşulda kullanıcı adı ve şifrelerinizi paylaşmayın. Adını bildiğiniz banka ve finans kurumları kullanılarak tuzak kurulabilir. Bunun için mutlaka o kurumu arayarak bilgiyi doğrulayın. Bunu yapmadan kişisel bilgilerinizi asla paylaşmayın. Size çekilişten hediye kazandığınız söylenirse ve bunun karşılığı bir bilgi isteniyorsa, bunun dolandırıcıların en çok kullandığı oltalama yöntemi olduğunu unutmayın. Kullandığınız USB belleklerin güvenli olduğundan emin olun ve mutlaka virüs taramasından geçirin.

SİYAH OYUN CANAVARI TELEFON
Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi'nin yeni akıllı telefonu Xiaomi Black Shark satışa çıkıyor. 128 GB depolama alanına sahip ve 8 GB RAM taşıyan Xiaomi Black Shark, oyunseverlerin dikkatini çekmek üzere tasarlanmış. 5.99 inç büyüklüğünde IPS LCD ekrana sahip Xiaomi Black Shark, gücünü Qualcomm Snapdragon 845 işlemcisinden alıyor. 8 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza sahip Xiaomi Black Shark, oyun tutkunlarının performans ihtiyacını karşılıyor.
12 MP + 20 MP çözünürlük sunan çift kamera modülünün yer aldığı Xiaomi Black Shark, f/1.75 diyafram değeriyle ışığın az olduğu ortamlarda dahi yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekebiliyor. Önünde ise LED flaş destekli 20 MP'lik kamera taşıyan Black Shark, 4 bin mAh kapasiteli pili barındırıyor. Black Shark 8 çekirdekli güncel olmayan Android 8.0 Oreo işletim sistemiyle geliyor.

ARABA FİYATINA AKILLI TELEFON
Akıllı telefon öyle bir kişisel cihaza dönüştü ki gerçekten yanımızdan ayıramadığımız pahalı bir cihaz oldu.
Akıllı telefonlar her ne kadar arzu nesnesi haline gelse de günümüzde otomobil firmaları hâlâ pahalı ve limitli üretilen telefon tasarımlarına ilham vermeye devam ediyor.
Geçtiğimiz hafta tanıtılan Huawei'nin Porsche Design Mate 20 RS telefonu dikkat çekici yeteneklere sahip. Tabii etiket fiyatı da bir o kadar çekici. Türkiye'de vergi dahil satış fiyatının 20 bin TL'yi bile geride bırakması beklenen Porsche Design Mate 20 RS ikinci el bir binek otomobili satın alabileceğiniz etikete sahip olacak. Telefonun, deri koltuklu spor bir otomobil gibi tasarlandığının altını çizelim.
İki şirket, yeni Porsche Design Huawei Mate 20 RS telefonu birlikte tasarlamış. Kalın, estetik açıdan hoş bir eğri ile yanları yuvarlanan cihaz, dış görünümüyle yüksek performans seviyesini yansıtıyor.
Simgesel otomotiv tasarım elementi Rennsport (RS) adı verilen bir model, Mate 20 RS'nin arka tarafında bulunuyor.
Mate 20 RS yarış şerit motifleri tamamen doğal deri ve cam ile bir araya getirilerek geliştirildi. Cihazın arka tarafında dikey olarak hizalanan benzersiz tasarım, anında fark edilebilen sportif, çarpıcı bir kontrast sağlıyor. Deri kenarları, Porsche Design ve Huawei'yi harekete geçiren tüketici merkezli bir kültürü simgelerken tasarıma doğal, kişisel bir dokunuş katıyor. Ayrıca, cihaza daha lüks bir görünüm kazandırıyor.
Mükemmel yuvarlak kenarlarla birlikte, yumuşak doğal deri, tam kontrol hissini uyandıran sağlam, ergonomik bir tutuş ve üstün bir dokunuş sağlıyor.
Cihazın arkasındaki iki deri şerit ayrılarak, Mate 20 RS'nin teknoloji yönünü vurgulayan bir cam bölüm oluşturuyor.
40 Megapiksel ana kamera, Leica ultra geniş açı lensli bir 20MP kamera ve 8MP telefoto kameradan oluşan yeni Leica üçlü kamera, camın altına şık bir şekilde yerleştirilmiş bulunuyor.
Kamera sisteminin yeni özelliği ile kullanıcılar, objeye 2.5 cm kadar yaklaşmalarına rağmen son derece net bir odaklamayla canlı ayrıntıları yakalayabiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Spora başlamadan tak saatini koluna 21 Nisan 2024 | 75 Okunma Türkiye tohum aşaması yatırımında rekor kırdı Avrupa’da ikinci oldu 19 Nisan 2024 | 48 Okunma Deprem bölgesindeki öğrencilere eğitim ve teknoloji desteği büyüyor 14 Nisan 2024 | 26 Okunma Kuşlu sitede teknik analiz yapan kadınlar ilham kaynağı oldu 05 Nisan 2024 | 38 Okunma FRC Dünya Şampiyonasında Türkiye’yi liseli robotik takımlarımız temsil edecek! 31 Mart 2024 | 22 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar