Sağlık ve ticarete yerli girişim hamlesi

Teknoloji girişimlerinin önündeki finansman ve yönetmelik problemleri çözülürse yerli sağlık, finans ve ödeme çözümlerinin sayısı artacak. Uzaktan sağlık hizmetleri konusunda yönetmelik...

Teknoloji girişimlerinin önündeki finansman ve yönetmelik problemleri çözülürse yerli sağlık, finans ve ödeme çözümlerinin sayısı artacak. Uzaktan sağlık hizmetleri konusunda yönetmelik yayınlanırsa, yurtdışından vergisiz hizmet veren kurumlar değil, yerli girişimler ve doktorlar hizmet verecek.
Dünya devletlerinin en büyük bütçe kalemlerinden olan ve milyonlarca insanın yaşam kalitesine etki eden sağlık sektörü de hızla dijitalleşiyor. Sayıları ve hacmi hızla artan uzaktan sağlık hizmet ve uygulamaları hastalara olduğu kadar devletlere ve sektöre de zaman, maliyet ve iş gücü tasarrufu olarak fayda sağlıyor. Artık pek çok ülkede milyonlarca insan, hastanelerde bekleyerek zaman harcamak yerine sağlık danışmanlık hizmetlerini e-sağlık çözümlerinden yararlanarak almayı tercih ediyor.

SAĞLIKTA GÖRÜNTÜLÜ ÇÖZÜM
Öncelikle teşhis konusunda ön destek sağlayan bu çözümler, istatistiksel verilerin elde edilmesiyle salgın hastalıkların tespit edilmesinde katkı sağlarken, hastanelerin yükünü alacak. Normal koşullarda Google aramalarından rahatsız olan sağlık sektörü, daha ciddi doktor kontrolünde bir dönüşüm ile çözümlerin dolaşımını ortadan kaldırabiliyor. Görüntülü uzaktan sağlık çözümlerine ilişkin yönetmelik çözülürse, ilaç şirketlerine terk edilen dijital mecrada güvenli içerik oluşabilir.
Doktora gitmeye çekinen insanların yasal ve sağlıklı çözüm bulmasına katkı sağlayacak.
Gelişmiş ve gelişmekte olan 84 ülkede, online reçete yazılımı dahil uzaktan sağlık hizmetleri 2010 yılından beri tamamen yasal olarak uygulanıyor. ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri e-sağlık uygulamalarının en yaygın kullanıldığı ülkeler arasında başı çekiyor. American Wealth Telehealth araştırmasına göre Amerika'da her 10 kişiden 7'si uzaktan sağlık hizmetlerinden yararlanırken en çok ilaç yazdırma ve reçete hizmetleri kullanılıyor.

ÇEK SORUNA ELEKTRONIK DESTEK
Geleneksel çeklerin sorunları oldukça fazla. Piyasada sahte çek pespit edilemiyor. Çekin kime, kaç kere ciro edildiği bilinmiyor. Bankalar müşterilerine çek karnelerini verirken, ödeyebilme kapasitesine göre 5, 10, 50 ya da 100 yapraklı defter veriyor. Ancak çek yaprağı başına yazılan tutar, çek tahsile verilene kadar bilinmiyor. Eğer çeklerin kullanım kültürünü değiştiremiyorsak elektronik çözümleri devreye almak gerekiyor. Kullanılmayan çek yaprakları iade edilmiyor. Finans teknolojisi girişimleri elektronik çek ödeme çözümüyle tüm risklerin ölçülmesini sağlarken, ekonomide güvenin artmasına yardımcı oluyor.

2017'DE 785 MİLYARA ULAŞTI
Diğer yandan Türkiye'de çeklerin sınırsız sayıda ciro edilmesi ve vadelendirme sorunu yüzünden nakit akışında sorun yaşayan şirketlerin durumu elektronik çek gibi çözümler sayesinde daha net ortaya çıkabilir. Yani söylenti ile gerçek arasındaki fark ortaya çıkar.Ticarette ölçülebilir riskler daha net ortaya çıkarsa, güven de artacağı için ekonomik canlılığa katkısı kısa vadede bile olabilir. Eksik verilere rağmen Türkiye'de tahsile verilen çeklerin kullanımı 2017 yılında 785 milyar TL'ye dayanarak Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) dörtte birini geçmiş durumda. Ekonomide likidite sıkışıklığının olduğu dönemlerde bu oranın GSYH'nın üçte birinin bile üzerine çıktığı ve banka kredileri kadar önemli olduğu gözleniyor. Sadece tahsile verilen çeklerin sayısı 20 milyon adet civarında olduğu tahmin ediliyor.

DOKTOR AVUÇİÇİNE GELSİN
Türk ?Telekom'un da yatırım yaptığı DoktorTurkey Türkiye'de ve bölgede başarılı bir doktor hasta buluşma platformu olmayı hedefliyor. Türk Telekom'un desteklediği ve geliştirilmesi için katkı sağladığı uzaktan (online) sağlık uygulamaları sayesinde kazanan Türkiye olacak.
Hastaların, hastane ve muayenehanelere gitmeden doktorlara ve diğer uzmanlara bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi kanallar üzerinden video, sesli arama ve mesaj yoluyla danışabilmelerini sağlayan uygulamalar uzaktan sağlık uygulamaları olarak biliniyor. Yapılan araştırmalar uzaktan sağlık hizmetleri kullanımının, özellikle görüntülü doktor görüşme hizmetlerinin dünya genelinde hızla yayıldığını gösterirken her geçen gün sağlık konusunda çok çeşitli uygulamalar ve dijital cihazlar hayatımıza girmeye başladı. Türkiye'de bir süreden beri hizmet veren benzeri sağlık uygulamaları geleceğe yönelik umut veriyor.
Sağlık alanında çok ciddi değişimler var. Hastalar da hastane ve muayenehaneler de daha az zaman harcamayı, diğer hastalarla temas etmemeyi, doktora ihtiyaç duydukları anda ulaşmayı ve en önemlisi inisiyatifin kendilerinde olmasını istiyor.

ELEKTRONİK ÇEK GÜVEN GETİRECEK
Finans teknolojisi girişimi E2B yıllardın üzerinde çalıştığı elektrnonik çek çözümünün ödeme sisteminde daha sağlıklı bir çözüm olacağını iddia ediyor. Milli ödeme sistemleri üzerinde çalışan ve Boğaziçi Üniversitesi Teknoparkı'nda faaliyet gösteren girişim elektronik ortamda "Çekte vade olmaz," "çek ciro edilemez", "Amerika'da, Avrupa'da çeke vade uygulanmıyor" gibi klişeleşmiş yorumlarını tamamen ortadan kaldırmayı hedefiliyor. En önemlisi elektronik dönüşüm e,fatura gbi adım adım uygulamaya alınabiliyor.
Girişimin kurucusu Mürsel Sarıbıyık, "Yerli ve Milli bir ödeme aracını ilk defa dünya ekonomisine kazandırmak istiyoruz. Sahte çeki tamamen ortadan kaldırmak, karşılıksız çek riskini yönetebilmek mümkün olacak. Firmaların borç ödeme alışkanlığını ölçebilmek, çek verilerine erişim ile enflasyonla mücadele edebilmek ve çek tutarlarının kayıt altına alınmasıyla TL'nin değerini güçlendirme kabiliyetine sahip olabiliriz. Üstelik uluslararası ticarette ulusal para birimleriyle ödeme ağı oluşturulabilmek, küresel ve bölgesel çapta lider ekonomi olma fırsatı elde etmek için yerli bir çözüm şart. Çek sistemine sigortacılık sisteminin getirilmesiyle yeni iş alanı sağlayabilmek, ticari alacakları finansal ürünlere dönüştürerek (Sukuk ihracı, çapraz bankacılık ürünleri gibi) finansal derinleşmeyi sağlamak ve sektöre liderlik eden merkezi yönetim algısını güçlendirilmek için proje Türkiye Varlık Fonu bünyesinde yürütülmesinin doğru olacağına inanıyoruz."
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarımın geleceği kadınlar ve veri ekonomisi ile şekillenecek 24 Mart 2024 | 24 Okunma Türkiye eve kadar fiberde Avrupa’da zirveye oynuyor 22 Mart 2024 | 33 Okunma Yeni nesil teknolojilerle 15 Turcon adayı sahnede 08 Mart 2024 | 50 Okunma Yapay zeka ile iş birliğinden başka yol yok 03 Mart 2024 | 49 Okunma Romanya’da siber saldırıda 100 hastanenin sistemi çöktü 16 Şubat 2024 | 42 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar