Param, kredi kartım olmasın ama telefonsuz asla

Evden kimliğiniz, paranız, kredi kartınız olmadan çıkarsınız ama telefon olmadan çıkmak oldukça zor. Telefon ve internet bağımlılığının başında yön bulmak, ihtiyaç anında...

Evden kimliğiniz, paranız, kredi kartınız olmadan çıkarsınız ama telefon olmadan çıkmak oldukça zor. Telefon ve internet bağımlılığının başında yön bulmak, ihtiyaç anında yardım çağırmak ve fotoğraf çekmek geliyor. En son telefonsuz kaldığınız bir günü hatırlıyor musunuz? Kapsama alanında olmadığınız bir yer kaldı mı? Uzun uçuşlarda bile artık Wi-Fi bağlantısının olduğunu düşünecek olursanız, akıllı telefonlar ve internet bağlantısı olmayan çok az köşe kaldığını söyleyebiliriz.

FOTOĞRAF ÇEKMEK İLK SIRADA
Bu kez de yabancı bir ülkede kaybolduğunuzu ve size yardım edebilecek kimseye ulaşamadığınızı düşünün. Telefon veya tabletlerin bozulması, cihazların pilinin bitmesi ya da internet bağlantısının kopması çoğumuz için kabusa dönüşüyor. Kaspersky Lab tarafından yapılan araştırmaya göre, internet bağlantısı olan cihazlar tatillerin olmazsa olmazları arasında. Türk kullanıcılar fotoğraf çekmek (yüzde 61), bir yerden bir yere nasıl gideceğini öğrenmek (yüzde 57) ve ihtiyaç olduğunda yardım çağırmak (yüzde 54) için bu cihazlara güveniyor.

TELEFONUM OLMADAN ÇIKMAM
İnsanlar bu cihazlara o kadar bağlı ki Türkiye'deki kullanıcıların yüzde 32'si bu cihazlar olmadan bir yere gittiklerini düşünemiyor. Kaspersky Lab'ın yaptığı bu araştırma insanların seyahat sırasında internet bağlantısına bağımlı olduğu sonucuna vardı. Cihazlarda bir sorun yaşandığında ya da internet bağlantısı koptuğunda, kullanıcılar kendilerini savunmasız hissedebiliyor. Bu çok sık rastlanan bir durum. Araştırmayla, Türkiye'de her beş kişiden birinin (yüzde 20) internet bağlantısı koptuğunda seyahatlerinde sorunlar yaşadığı da belirlendi.

GÜVENLİĞE TEHDİT OLUŞTURUYOR
Araştırma sırasında anlatılan hikayeler; kalacak yer bulamamaktan uçuş değişikliği hakkındaki bilgilendirmeyi kaçırmaya ya da restoranlar hakkında internetten bilgi alınamadığı için gıda zehirlenmesi yaşamaya kadar değişiyor. Kaspersky Lab Ürün Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Dmitry Aleshin, "İnternet bağlantılı cihazlarımıza daha fazla dikkat etseydik bu ve buna benzer diğer olaylardan kaçınılabilirdi. İnternet bağlantısına güvenmek her zaman kötü bir şey demek değil. Neticede, internete bağlı olmak seyahat ederken yolumuzu bulmamıza, yemek yiyip bir şeyler içme veya kalacak en iyi yerleri araştırmamıza yardımcı oluyor. Ancak internet bağlantısına bu kadar bağımlıysak dışarıda veya tanıdık olmayan bir yerdeyken bu bağlantıyı kaybedip de güvenliğimizi tehlikeye atmayalım" diyor.

Hırsızın fotoğrafını çeken uygulama
Akıllı telefon ve internete bağımlıysanız, yazılımla güvenlik önlemi alabilirsiniz. Farklı durumlar karşısında güvenlik çözümüne sahip olmak kullanıcıların rahat etmesini sağlıyor. Seyahat eden kişiler, Kaspersky Total Security adlı güvenlik paketiyle güvenli bağlantı ve çalınma riskine karşı önlem alabiliyor. Bu önlemler arasında hırsızlık önleme de var. Bu özellikle kişiler çalınan veya kaybolan cihazlarını bulabilmek için daha çok avantaja sahip oluyor. Kayıp cihazı kilitleyip konumunu belirleyebilen ve cihazın alarmını çalıştıran bu özellik, hırsızın fotoğrafını da çekiyor. Bir diğer önlem de güvenli bağlantı. Kullanıcıların tanımadıkları bir yerde, bilmedikleri bir Wi-Fi bağlantısı kullanırken bile korunmasına yardımcı olan bu özellik, verileri şifreli bir kanaldan ileterek kişisel bilgilerin güvende kalmasını sağlıyor

İnternet yoksa endişe var
Araştırmaya katılan bir kişi telefonu kapandığı için çölde kaldığını bile söylüyor. İnternet bağlantısı olsaydı bu durumdan kurtulmak kolay olabilirdi. Ancak, akıllı telefonu kullanamadığından kendini tehlikeli bir durumun içinde bulmuş. Çölde kalmak uç bir örnek olabilir fakat internet bağlantısının olmaması birçok kişi için büyük bir endişe kaynağı. Araştırmaya Türkiye'den katılanların yüzde 85'i bilmedikleri bir yerde kaybolurlarsa kendilerini gergin hissedeceklerini, yaklaşık beşte ikisi (yüzde 38) ise başlarına bir şey geleceğinden endişe duyacaklarını belirtiyor.

YETENEKLİ AKSESUVARLAR

Fotoğrafı anında bas ve yapıştır

Fotoğraf baskısından vazgeçmeyecek kadar eskiye özlem duyuyorsanız mobil çözümler ilginizi çekebilir. Arkadaşınızın doğum günü için güzel bir sürpriz planlıyorsanız onun için özel çıkartmalar yapabilirsiniz. Bunu arkadaşınızın fotoğraflarıyla da yapmanız mümkün. Mekandaki her yeri minik fotoğraflarıyla süsleyip sürpriz partiye katılanların üzerlerine de yapıştırabiliyorsunuz. Şık ve kompakt tasarımı ile her yere taşınabilen Türk Telekom internet sitesi ve mağazalarda satılan HP Sprocket, mini fotoğraf yazıcısı sayesinde arzu edilen her fotoğraf 5x7.6 cm boyutlarında anında basılabiliyor. Üstelik bu fotoğraflar, filtreler, çerçeveler, emojiler, metinler ve birbirinden renkli daha fazla seçenekle kişiselleştirilebiliyor. Baskısı alınan fotoğraflar, kağıdın yapışkanlı arka yüzü sayesinde arzu edilen her yerde süsleme ve dekorasyon olarak kullanılabiliyor. Kağıtlardan fazlaca almanızda fayda var. iOS ve Android üzerinde ücretsiz olan HP Sprocket App, kullanıcıların akıllı telefon ve sosyal medya fotoğraflarını renkli çerçeveler, yazılar, çıkartmalar, filtreler ve daha fazlasıyla kişiye özel eğlenceli baskılar alınabiliyor. Sprocket ile 5x7.6 cm boyutlarında baskısı alınan fotoğraflar su geçirmez. Lekelenme ve yırtılmaya karşı da dayanıklı. Üstelik, baskı kağıtlarının yapışkanlı arka yüzü sayesinde istenilen her obje fotoğraflarla süslenebiliyor. Kullanıcılar akıllı telefonları ve tabletleriyle hemen hemen her yere taşınabilir cep boyutundaki yazıcılara Bluetooth bağlantısı sayesinde bağlanabiliyor. Ancak kullanırken pili hızla bitirmemek için cihazın soğumasına izin verin.

OYUN TUTKUNLARI SESE DOYACAK
Mobil cihazlarda oyun oynarken veya film izlerken kulaklığı doğru seçmek aldığınız keyfi doğrudan etkiliyor. Özellikle oyun tutkunlarının yakından tanıdığı marka olan Razer, Nari Ultimate kablosuz oyuncu kulaklığını duyurdu. Razer HyperSense teknolojisine sahip Nari Ultimate oyunculara; oyun, film ve müzik alanında gelişmiş haptik teknoloji ile yeni bir boyut ekliyor. Gerçeğe en yakın görüntü kadar ses de önem taşıyor. Haptik teknoloji alanında uzmanlaşmış Alman Mühendislik Firması Lofelt ile birlikte geliştirilen Razer HyperSense bu kapsamda doğal, gerçek hayata en yakın yakalayıcı haptik ses teknolojisi sunuyor. Bu teknoloji, ses sinyallerini gerçek zamanlı dokunsal geri bildirimlere çevirerek bu özelliğini oyun alanıyla birlikte film ve müzikte de kullanıyor. Nari Ultimate ise inovatif rahat tasarımı ile ayarlanabilir kafa bandı ve soğutma jel dokulu kulakçıklara sahip. Uzun süreli oyunlarda kafanın şeklini alarak sıkma hissini yok ediyor. Kulak kısmındaki soğutması ile terlemeyi engellediğinden ideal bir kullanım sağlayan Razer Nari Ultimate, THX Spatial Audio özelliğini de barındırıyor. Oyun/chat dengesine sahip kulaklık, hem kablolu hem de kablosuz modunda kullanılabildiği için PC, Xbox, PlayStation, Nintendo Switch ve mobil cihazlar arasında geçişe de kolayca imkan sağlıyor. Üç farklı versiyonda üretilecek Razer Nari; Razer Nari Ultimate, Nari ve Nari Essential olarak piyasaya sürülecek. Razer Nari Ultimate sahip olduğu sürücüler ile daha çok oyuncuların ihtiyaç duyduğu yüksek performans seviyesine hitap ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarımın geleceği kadınlar ve veri ekonomisi ile şekillenecek 24 Mart 2024 | 24 Okunma Türkiye eve kadar fiberde Avrupa’da zirveye oynuyor 22 Mart 2024 | 33 Okunma Yeni nesil teknolojilerle 15 Turcon adayı sahnede 08 Mart 2024 | 50 Okunma Yapay zeka ile iş birliğinden başka yol yok 03 Mart 2024 | 49 Okunma Romanya’da siber saldırıda 100 hastanenin sistemi çöktü 16 Şubat 2024 | 42 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar