Girişimçiler sunucuda boğulmasın!

Girişimciler ezber bozacak girişimlere odaklanırken teknik detaylarda boğulmak istemiyor ve mümkün olan en kısa sürede işe başlamak istiyor. Geliştiriciler sadece kullanabilecekleri detaylar için uğraşmak istiyor. Tüm...

Girişimciler ezber bozacak girişimlere odaklanırken teknik detaylarda boğulmak istemiyor ve mümkün olan en kısa sürede işe başlamak istiyor. Geliştiriciler sadece kullanabilecekleri detaylar için uğraşmak istiyor. Tüm bunlar sunucusuz dijital iş geliştirme (Serverless Computing) platformları ve bulut teknolojine olan ilgiyi artırıyor. Girişimciler zamana karşı bir yarışta projelerini hayata geçirmeye çalışıyor. Geliştiriciler ve girişimciler iş uygulamalarına odaklanırken sunucularla ve teknik detaylarla uğraşmak istemiyor. Bu yüzden sunucusuz (serverless) platformlarda çalışmaya daha sıcak bakıyorlar. Geliştiriciler güncelleme ve diğer işlerle uğraşmaktan kurtulurken, girişimci sadece kullandığı kadar ödeme yapıyor. Eğer girişimciler servisi doğru konumlarsa, işlerini büyütmek için risk almasına gerek kalmıyor.

SUNUCUYLA, SERVİS SAĞLAYICISI İLGİLENECEK

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, girişimcinin ya da geliştiricinin sunucuda iş yapma dönemi bitmiyor. Sunucuyla uğraşmak artık servisi sağlayan kurumun işi oluyor. Artık girişimci iş modeline, geliştirici sadece uygulamaya yönelik kod yazmayla ilgileniyor. Servisi sağlayan AWS, Microsoft, Google veya IBM sunucu yönetme işini üstleniyor. Geliştiricilerin daha az teknolojik detaya kafa yorması, daha çok yeni girişim ve geliştiricinin ortaya çıkmasını sağlıyor. Dev platform şirketleri sunucusuz geliştirme platformları için çalışırken, bulut teknolojisi ve sanallaştırma öne çıkıyor. Amazon Web Services Lambda platformu deneyim ve esneklik açısından rakipleriyle arasını açıyor. Google Cloud, IBM'in açık kaynak kod desteği olan OpenWhisk ve Microsoft Azure platformları AWS'in rakipleri konumunda. Ancak olayın dikensiz gül bahçesi olmadığını bilmekte fayda var.

SUNUCUSUZ DÜNYA MÜMKÜN

Amazon Web Services'in 'ReInvent' etkinliğinde platformu kullanan girişimlerden biri de Türkiye'de "Hizmet piş ağzıma düş" sloganıyla tanıdığımız ve girişimci ödülleri alan Armut.com. Girişimin yazılım mimarisinin başındaki mühendis Deniz İrgin'in Medium'daki "Sunucusuz bir dünya mümkün mü? başlıklı yazısı oldukça açıklayıcı. Merak edenler için konuyu farklı platform karşılaştırmaları, artısı ve eksileriyle uzun uzun değerlendiriyor. Tek bir platforma bağımlı kalmanın yaratacağı dezavantajların da altını çiziyor.

GİRİŞİMCİYİ DİNLEYEN PLATFORM KAZANIYOR

Türkiye'de pek çok gazetecinin e-posta kutusu Faselis üzerinden gelen mesajlarla dolu. Halkla ilişkiler şirketleri ve kurumların iletişim departmanları Faselis'i kullanıyor. Servisin Türkiye'de rakipsiz hale gelmesinin en önemli sebebi Aydın Sün'ün sektörden gelen tecrübesi ve ihtiyaçları dijital platforma başrıyla taşıyan ortağı Emek Tüzün'ün esnek teknoloji çözümü. Girişimi önce Hollanda ve Güney Afrika'ya taşıyan Faselis, şimdi Silikon Vadisi'ne taşıdı. Sunucusuz bulut tabanlı çalışma düzeninin sağladığı esnekliğe vurgu yapan Emek Tüzün, "Bizim sahip olduğumuz hız, ABD'deki kurumların dikkatini çekiyor. Rakipler karşısında sahip olduğumuz bu esneklik ve hızı ürün kullanımına sunduğumuzda faydalı olacağını düşünüyorum. AWS geliştiriciyi çok iyi dinliyor. İstenilen çözümü hızlı bir şekilde kendi ürünlerini öldürse bile tereddüt etmeden geliştiricilere sunmayı başarıyor. AWS'nin işletim servislerinin aşırı bağımlısı olduk. Bunu da düşünmemiz gerek" şeklinde yaşadıkları deneyimi özetliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye tohum aşaması yatırımında rekor kırdı Avrupa’da ikinci oldu 19 Nisan 2024 | 34 Okunma Deprem bölgesindeki öğrencilere eğitim ve teknoloji desteği büyüyor 14 Nisan 2024 | 26 Okunma Kuşlu sitede teknik analiz yapan kadınlar ilham kaynağı oldu 05 Nisan 2024 | 37 Okunma FRC Dünya Şampiyonasında Türkiye’yi liseli robotik takımlarımız temsil edecek! 31 Mart 2024 | 22 Okunma Tarımın geleceği kadınlar ve veri ekonomisi ile şekillenecek 24 Mart 2024 | 26 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar