Çıkış yolu girişim sermayesi olacak

Türkiye'nin her dönemde daha fazla üretime ve değer yaratmaya yönelik fikirlere ihtiyacı var. Desteklenecek her girişim daha fazla istihdam ve daha çok verimlilik anlamına geliyor. Teknoloji girişimleri belirsizlik ortamında verimli hareket...

Türkiye'nin her dönemde daha fazla üretime ve değer yaratmaya yönelik fikirlere ihtiyacı var. Desteklenecek her girişim daha fazla istihdam ve daha çok verimlilik anlamına geliyor. Teknoloji girişimleri belirsizlik ortamında verimli hareket etmeyi başararak çözüm geliştirmeyi başarıyor. Devlet destekli girişim sermayesi fonları yeni bir çıkış yolu olarak karşımıza çıkıyor. Bugünün döviz kurları ve piyasa ortamı, sermayelerin en iyi nasıl değerlendirileceği ile ilgili olarak akla pek çok soru getiriyor. Tam da bu noktada, girişimleri yatırım aracı olarak kullanan girişim sermayesi yatırım fonları (GSYF), devletin özel olarak desteklediği güvenli yatırım araçları arasında değerlendiriliyor.

GÜVENLİ YATIRIM ALANI
Melek yatırımcı ağları toplantısında girişim sermayesi yatırımlarının önemine dikkat çekildi. Girişim sermayesi yatırımları konusunda uzmanlaşan BUBA Business Angels, bu dönemin girişimlere yatırım yapma dönemi olduğunu ifade ederken, yatırım fonlarının mutlak başarısının ise takım çalışmasından geçtiğinin altını çiziyor. BUBA Melek Yatırımcılık Ağı yöneticilerinden Neda Soydan, gerçekleştirilen BUBA melek yatırımcılık ağı toplantısında, konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: "Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemeleri, denetimi ve gözetimi sayesinde GSY fonları, kurumların yatırım çeşitlendirmesi ve aktif risk yönetimi yapmalarını sağlayan güvenli bir araç haline geldi. Kurumlar, yatırımlarının belli bir kısmını bu yöne kaydırarak aslında belirsiz para piyasalarındaki risklerini dağıtmış oluyor. Devlet, girişimci ve yatırımcı için değerli fırsatlar sunuyor."

VERGİ TEŞVİKLERİ VAR
Geçtiğimiz yıl 13 adet portföy yönetim şirketinin Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) ihraç belgesi onayı alarak kurulduğunu ve faaliyetlerine başladığını vurgulayan Soydan, "BUBA'nın İstanbul Portföy Yönetim Şirketi ile birlikte kurduğu Bosphorist Fonu da bu girişim sermayesi fonlarından biri. Fon çalışmalarında, yatırım kararını cazip kılan esas fırsatın ise devlet tarafından sağlanan vergi teşvikleri olduğunu gördük. Girişim sermayesi yatırım kazançları kurumlar vergisinden istisna. Bakanlar Kurulu kararıyla bu kazançlar üzerinden yapılacak olan stopajın oranı ise yüzde 0 olarak belirtiliyor" dedi. Girişim sermayesi için devlet desteği beklemeden kurumların yapacağı yatırımlar büyük önem taşıyor. Büyük kurumlar kendisini geleceğe taşıyacak, daha çevik ve yetenekli olmasını sağlayacak girişimci enerjisini girişim sermayesinde buluyor. Türk Telekom, girişim ekosistemine yatırım yaparken, yenilikçi iş yapma yeteneklerini girişimlerle yaptığı işbirliğiyle yakalıyor. Telekom şirketleri iş yapma tarzını bu yöntemlerle değiştiriyor.

TÜBİTAK TEKNOLOJİ YATIRIM FONU
2018'de devletin girişim sermayesi için oluşturduğu ikinci fırsat, TÜBITAK'ın teknolojik girişimleri desteklemek için başlattığı 1514 Fon Projesi (TechInvest TR) oldu. TechInvest projesinin yol haritasında, fonu oluşturmak için üniversitelerin bir araya geldiğini ifade eden Soydan, şöyle konuştu: "Teknoloji transfer ofisleri aracılığıyla ortak yatırımlarını yapıyor. TÜBITAK, toplam yatırım miktarına denk gelen yatırımı fona hibe ediyor. Kurumların da yatırımcı olarak bu fona dahil olması mümkün. Toplanan fona Hazine, ayrıca katkıda bulunuyor. Fon büyüklüğü minimum 50 milyon olarak kurgulanan TechInvest TR, yatırımların SPK ve TÜBITAK denetiminde olmasını sağladığından, yatırımcı kurumlara güvenilir bir yatırım ortamı sağlamış oluyor. Üniversitelerin yatırım kararı alma yetkileri bulunmuyor ancak, TechInvest projesi ile birlikte teknoloji fonları süreçleri ile ilgili tecrübe kazanmaları sağlanıyor."

GİRİŞİMLERİ BULMAK VE SEÇMEK KOLAY DEĞİL
Türkiye'de girişim sermayesi fonu kavramları henüz çok yeni olduğu için GSYF'ların bünyesinde çalışan stratejik ortakların görevleri kritik önem taşıyor. Neda Soydan, Portföy Yönetim Şirketleri (PYŞ), girişim sermayesine yapılan yatırımların SPK regülasyonlarına uygunluğunu sağlayan ve iç kontrollerle SPK denetimine hazırlama sorumluluğu olduğunu belirterek süreçle ilgili şu bilgiyi verdi: "PYŞ'ler kurdukları bağımsız yatırım komitesi ekibiyle birlikte, 1.514 fon projesini başarıyla yürütebilecek yetkinlikte. Diğer taraftan, fona yatırım almak için girişimler ile görüşmek, ön seçimleri gerçekleştirmek, seçilenleri teknik/ finansal uzmanların olduğu komitelerde dinlemek, yatırım komitesi için hazırlamak, yatırım kararı alındıktan sonra değerleme yapmak, finansal ve hukuki değerlendirmeleri takip etmek işi ise, farklı ve çok önemli bir uzmanlık alanı. Bir diğer uzmanlık gerektiren iş ise, yatırım sonrası girişimleri takip etmek yani yatırım aldıktan sonra ara görüşmeler yapmak, performanslarını ölçmek, değerlendirmek ve farklı iş birlikleri ile buluşmalarını sağlamak."

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarımın geleceği kadınlar ve veri ekonomisi ile şekillenecek 24 Mart 2024 | 24 Okunma Türkiye eve kadar fiberde Avrupa’da zirveye oynuyor 22 Mart 2024 | 33 Okunma Yeni nesil teknolojilerle 15 Turcon adayı sahnede 08 Mart 2024 | 50 Okunma Yapay zeka ile iş birliğinden başka yol yok 03 Mart 2024 | 49 Okunma Romanya’da siber saldırıda 100 hastanenin sistemi çöktü 16 Şubat 2024 | 42 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar