10 yıl önce klavye ile geldi şimdi konuşulanı anlıyor

Hayatımıza 10 yıl önce giren Google Android işletim sistemi ilk kez 22 Ekim 2008'de T-Mobile G1 ile karşımıza çıkmıştı. Apple'ın iPhone markasının piyasaya çıkmasından tam 1 yıl...

Hayatımıza 10 yıl önce giren Google Android işletim sistemi ilk kez 22 Ekim 2008'de T-Mobile G1 ile karşımıza çıkmıştı. Apple'ın iPhone markasının piyasaya çıkmasından tam 1 yıl geçmişti. Operatörler arası kavgaya dönüşen akıllı telefon rekabetine T-Mobile, Google Android işletim sistemine yatırım yaparak girmişti. 10 yılda Android işletim sisteminin nasıl değiştiğini "Mühendis merkezli tasarımdan insan merkezli tasarıma geçiş" cümlesiyle özetleyebilirim. 10 yıllık süreçte Apple kullanıcısı iPhone'un kapalı yapısının kendisine seçenek sunmadığını bilmezdi. Oysa Android önce mühendis ve iş ortaklarını ikna etmeye uğraştı. Şimdi ise tüketiciyi ikna etmeye çalışıyor. Bunu da sesli komutlardaki başarı oranını artıracak çalışmalarla yapıyor. Google ise açık platformda geliştirmeye katkı sağlayan mühendislere odaklı bir tasarımla yola çıkarken, Android 9 Pie işletim sistemi ile insanı yeniden keşfediyor.

BAŞLANGIÇTA RAKİP ÇOKTU
Android işletim sistemi yola çıktığında, pazarda yerleşik ve yeni başlayan güçlü rakipleri vardı. Apple resmi olarak bir yıl önce akıllı telefon pazarına girmiş, BlackBerry iş dünyasında hala yükselişteydi ve Symbian çıkış yolundaydı. Android bugün Apple dahil tüm rakipleri geride bıraktı. 2017 sonu itibarıyla dünyada 2 milyardan fazla aktif Android cihaz var. Şu an kullanılan tüm akıllı telefonların yüzde 85'inden fazlasını Android cihazlar oluşturuyor.

ÇOK HIZLI BÜYÜDÜ
Android açık kaynaklı bir işletim sistemi olduğundan, farklı telefon üreticileri kendi dış görünümlerini uyguluyor. Bugün bildiğimiz Android yapay zekâ, makine öğrenim yetenekleri ve dijital ses asistanıyla farklı bir boyuta taşınıyor. Artık dokunmatik ekran dışında sesli komut özellikleri gibi yetenekleriyle karşımıza çıkıyor. Birçok yeniliği, ana rakibi Apple'ın iOS işletim sisteminde görmeye başlıyoruz.

İSVEÇLİ TASARIM FİRMASININ İZİ
GOOGLE, İsveçli etkileşim tasarım firması The Astonishing Tribe'ın (TAT) yardımıyla Android 1.0'ın kullanıcı arayüzünü geliştirdi. Şirket BlackBerry ve BBX platformlarının geliştirilmesine odaklanmak için RIM tarafından satın alındı ve Google'ın TAT ile işbirliği sona erdi.

FİZİKSEL TUŞ TAKIMI VARDI
EKRAN konusunda başarılı bir çözüm elde edemeyen Android, fiziksel tuş takımı olan bir modelle işe başladı. Çoklu dokunma yeteneği ve ücretli uygulamalar yoktu. Ancak tüm bu ihtiyaçlar için temel oluşturuldu. Android 1.0 Gmail entegrasyonunu büyük ölçüde düzeltti ve piyasadaki en iyi mobil Gmail deneyimi ile büyük yol almasını sağladı.

HER YIL YENİ BİR ISIM ALDI
Android 1.1
1.5: Cupcake
1.6: Donut
2.0 / 2.1: Eclair
2.2: Froyo
2.3: Gingerbread
3.X: Honeycomb
4.0: Ice Cream Sandwich
4.1: Jelly Bean
4.2: Jelly Bean
4.3: Jelly Bean
4.4: KitKat
5.0: Lollipop
6.0: Marshmallow
7.0: Nougat
8.0: Oreo
9.0: Pie

İŞ ORTAKLARINI DESTEKLEDİ UYGULAMA DEVRİMİNİ BAŞLATTI
GOOGLE farklılaşmak isteyen operatör cihaz üreticisi ve uygulama geliştiriciler için doğru iş ortağı olduğunu gösterdi. Bu yüzden en başından bu yana iş ortaklarının beklentilerine yanıt verecek esnekliği sağlamaya çalıştı. Uygulama geliştiricilerle Android, markette 1 milyar barajını çok kısa sürede geçti. Uygulama mağazası olmayan bir akıllı telefon düşünmek zorken, Android mobil uygulama devriminin başlangıcında bunu başardı.

GOOGLE SERVİSLERİNE 40 DOLAR VERGİ GELİYOR
AVRUPA Birliği, 1 Şubat 2009'dan itibaren Google uygulamalarının sunulduğu Android tabanlı cihazlarda ekran çözünürlüğüne göre cihaz başı 40 dolara kadar vergi alacak. Yani Android tabanlı amiral gemilerinin cihazları için 40 dolar ek vergi ödenecek. Telefon üreticileri 40 dolarlık ek maliyetin bir kısmını veya tümünü Google'dan talep edebilecek. AB ülkeleri, İngiltere, İsveç, Almanya, Norveç ve Hollanda'da gelen vergiler üç kademeye ayrılıyor. Bu ülkelerde, piksel yoğunluğu 500 ppi'den yüksek olan bir cihaz, fiyatlandırma belgelerine göre Google'ın uygulama paketini lisanslamak için 40 dolar ücret ödemek zorunda kalacak. 400 ila 500 ppi cihaz, 20 dolarlık bir ücret öderken, 400 ppi'nin altındaki cihazlar yalnızca 10 dolar ödeyecek. Bazı ülkelerde, düşük kaliteli telefonlar için ücret, cihaz başına 2.50 dolar kadar düşük olabileceği belirtiliyor. Bunun yanı sıra ek vergiler ülkeye ve cihaz türüne bağlı olarak değişecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarımın geleceği kadınlar ve veri ekonomisi ile şekillenecek 24 Mart 2024 | 24 Okunma Türkiye eve kadar fiberde Avrupa’da zirveye oynuyor 22 Mart 2024 | 33 Okunma Yeni nesil teknolojilerle 15 Turcon adayı sahnede 08 Mart 2024 | 50 Okunma Yapay zeka ile iş birliğinden başka yol yok 03 Mart 2024 | 49 Okunma Romanya’da siber saldırıda 100 hastanenin sistemi çöktü 16 Şubat 2024 | 42 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar