6 trilyon dolarlık biyonik insan sıçraması

İnsanlardan gelecekle ilgili bilgi talebi çok fazla geliyor. Yıldızlara, kahve fallarına veya burçlara göre gelecek tahminleri yapmak bize göre değil. Gelecek ancak bilimsel gelişmelere, kurumların Ar-Ge çalışmaları...

İnsanlardan gelecekle ilgili bilgi talebi çok fazla geliyor. Yıldızlara, kahve fallarına veya burçlara göre gelecek tahminleri yapmak bize göre değil. Gelecek ancak bilimsel gelişmelere, kurumların Ar-Ge çalışmaları ile teknoloji girişimlerine bakılarak değerlendirilebilir. Tabii tüm bunları tarihsel gelişim süzgecinden geçirerek gelecek tahminlerimizi yapabiliriz. İşi ciddiye aldığımızı göstermek için önce eğitimle ilgili söyleyeceklerimize dikkat çekelim. Gelecek planlarıyla uyumlu doğru insan yatırımı ancak eğitimle sağlanabilir. Bu yüzden eğitimle ilgili bir devlet politikası ile uzun vadeli planlama kaçınılmaz. Bugün de insan düşünce hızında, insan dokusunda, yapay zekası ve refleksinde yeniden bir doğuşu yani üçüncü büyük sıçramayı anlamak için hayallerimizden bu yana düşünelim.

YENİ BİR ENDÜSTRİ
İnsanlar kendisinden birer kopya yaparak sanki olağanüstü riskleri kendisi almak istemiyor. Buluşlarla insan bedeninden daha güçlü, insan beyninden daha yetenekli ve hızlı çözüm üretmeye çaba harcanıyor. Hatta genetik ve biyoteknoloji çözümleriyle insanın fiziksel olarak taklit edilebilmesi kolaylaşıyor. Yani biyonik adam hayali için her şey hazır. Yıllar önce yayınlanan 6 Milyon Dolarlık Adam dizisi günümüzde yapay zeka, büyük veri, makinelerin öğrenimi, 5G ağ altyapısı, genetik ve biyoteknoloji gibi dev yatırımlarla 6 trilyon dolarlık insan olarak karşımıza çıkıyor. Yaklaşık 30 yıl sonra onlarca teknolojinin birleşimiyle ortaya çıkan yepyeni bir endüstri.

HER ŞEY UCUZLADI
Peki ilk sıçrama nasıl oldu. Fiziğin temel ilkeleri kullanılarak önce basit araçlar yapıldı. Sonra makine ve beygir gücüyle, insan kaslarından daha güçlü, daha hızlı araçlar ortaya çıktı. Bu ilk büyük sıçramaya sanayi devrimi dedik. İkinci sıçrama ise transistörlerle geldi. Intel'in efsane kurucusu Gordon Moore, her 18 ayda işlemci hızlarının iki katına çıktığını öngören Moore yasasını açıklamıştı. İşlemci gücünün artması yeni fırsatları ortaya çıkardı. İnsanın kendi zekasını geride bırakacak yapay zeka projeleri, insan zekasının kat ve kat üstünde çıkmasını sağlayan ikinci sıçramaya yol açtı. Geçtiğimiz ay Google I/O 2018 geliştiriciler toplantısında Google Asistan yetenekleri, bize robotların nasıl konuşacağını gösterdi.

?BİYOTEKNOLOJİ VE NANO
Önümüzdeki üçüncü sıçrama için elektriği yeni baştan keşfederken Nicola Tesla'ya hakkını teslim etmeye çalışıyoruz. 5G yatırımları, insan düşünme hızında makinelerin refleks göstermesini sağlayacak. İşte bu noktada yeni nano malzemeler, genetik ve biyoteknoloji öne çıkıyor. İnsanlar için biyolojik uzuv üretecek genetik yollar keşfediyoruz. Çünkü işlemci kapasitelerinin artması ve büyük veri merkezlerinin kullanımı genetik araştırmaların maliyetinin düşmesine sebep oluyor. Yani insan düşünce hızı için 5G, tüketmesi zor bir enerji kaynağı, genetik, nano ve biyoteknoloji yetenekleri ile 6 trilyon dolarlık insan geliyor.

ROBOTTAN KORKMAK YERİNE BİLGİLENMELİYİZ
İnsansı robotların dönemi başladı. Humanoid adı verilen insansı robotların, insanların kolay iletişim kurması için geliştirildiği iddia ediliyor. Geçtiğimiz ay Türkiye'yi de ziyaret eden ve kimlik alan ilk robot Sophia, reklam ve tanıtım malzemesi olarak dünyayı dolaşıyor. Ancak Almanya'da Volkswagen otomobil üretim fabrikasında robot tarafından öldürülen işçi haberi de ajanslara düşmüştü. Bunlar karşısında korkmak yerine robotlar konusunda daha çok şey öğrenmemiz şart. Özellikle engelli ve yaşlı insanlara harika birer asistan yetiştirme önceliğiniz olursa yeni bir dünya yaratılabilir.

BİYONİK İNSAN YARATAN TEKNOLOJİLER
Biyonik insan için birçok teknoloji geliştirildi. O teknolojiler şöyle: Yapay zeka, nesnelerin interneti, blok zinciri, bulut teknolojisi, 5G altyapısı, doğal dil algılama, makine öğrenmesi, büyük veri, 3B yazıcı ve modelleme ile genetik ve biyoteknoloji.

50 YIL SONRASINA UYANMAK
Yaşam kalitesi, dijital dönüşümle olmadık şekilde değişecek. Aynı saat dilimindeki bir ülke veya şehirler arasındaki fark farklı zaman dilimiyle ölçülecek. Sonuçta eğitimle insan ilişkilerini yeniden inşa etmek, kurallar ve standartlar üzerinde çalışmadan geleceği şekillendirmek olanaksız.

GİRİŞİMCİ AKLI VE ÇEVİKLİĞİ
İki yıl önce ABD eski Başkanı Obama tarafından düzenlenen Küresel Girişimcilik Zirvesi basın turunda Boston'da ziyaret ettiğimiz Broad Institute ve LabCentral gibi biyoteknoloji kuluçka merkezlerinde onlarca farklı girişimle tanıştık. Aslında bu yatırımlar biyoteknoloji ve genetik araştırmaların maliyetinin düşmesini ve daha fazla girişimcinin pahalı araştırma laboratuvarının olanaklarının kullanılmasını sağlıyor. Büyük veri ve yapay zeka ile haber, pazarlama, satış ve hata tahmini mümkün olduğu gibi sağlık ve genetik alanında devasa gelişmeler de elde edilebilir. Yani yeni teknolojiler sağlık konusunda hedefe yönelik tedaviler, akıllı ilaçlar ve gen bozukluklarını tahmin etmek mümkün. Binlerce girişimcinin aklı ve yetenekleriyle yarattıkları yeni dünyanın gelişim hızı inanılmaz olacak.

SOSYAL AĞDA YALAN HABER SÜZGECİNİZİ KULLANIN
Türkiye seçimlerle birlikte hassas bir döneme girdi. Sosyal medyada pek çok haberle karşılaşabilirsiniz. Kaynağı belirtilmeyen haberlere dikkat etme zamanı. Bazen aynı kaynaktan yönlendirilen, toplumu karşı karşıya getirmek için hazırlanmış sahte haberlere rastlamak mümkün. Güvenilirliği olmayan, doğrulatmadığınız haberleri aklınızın ve vicdanınızın süzgecinden geçirmeden paylaşımda bulunmayın. Bazen farklı yıllar veya farklı ülkelerde gerçekleşen olayları bugün yaşanmışcasına yapılan paylaşımlarla bazen montajla hazırlanmış yalanların kurbanı olmayın. Siz vicdan süzgecinizi açık tutun, gerçeklere sırtınızı dönmeyin yeter. Yasadışı her davranış sizin taraftar olduğunuz görüşe de ait olsa asla onaylamayın.

?TEKNOLOJİ SEPETI YAZ YOLCULUĞUNA KABLOSUZ DOST
Uzun yaz gecelerinde otobüste, uçakta veya denizin ortasında seyahat ederken gürültüden uzak müziğe ortak olmak isterseniz kablosuz kulaklık seçmek önemli. Kablolara dolanmadan müzik dinlemek artık çok daha kolay. Ancak seçiminizde uzun pil ömrü, telefona bağladığında çağrıları yanıtlama, hafifliği, kulakları fazla terletmemesi ve varsa gürültü engelleme modu çok önemli. Türk Telekom mağazalarında taksitle de satılan kablosuz JBL T 450BT 102 db/mw hassasiyet kulaklık üzerinden akıllı telefona gelen çağrılar yanıtlanabiliyor. 11 saate kadar pil ömrüne sahip JBL kulaklık hafif ve katlanarak taşınabiliyor.

ANNE ÇOCUĞUNA 3B SİPARİŞ VERIYOR
Çocuğunuz eğer bir yaz kampına gidecekse, 3 boyutlu yazıcılarla ilgili deneyim kazanması harika olur. İşe sadece ürün satışı değil, yeni nesil çocukların geleceği diye bakan 3Dörtgen, atölyeleriyle gençlerin 3 boyutlu (3B) yazıcılarla ilgili deneyim kazanmasını sağlıyor. Üstelik değişik tasarımlar da aile için bir fırsata dönüşüyor. Son kullanıcı tasarımlarında 3 boyutlu yazıcılardan destek alan tasarım stüdyosu Looma Design Studio'nun, dilediğin objeni havaya kaldır mottosuyla geliştirdiği 3B baskı tasarım ürünlerinin, manyetik alan cihazı ile bir araya getirip satışını yapmaya başladı. Bu da 3 boyutlu yazıcı sayesinde kendi tasarım ürünlerini yaratıp gelir modeli geliştirmenin çok iyi örneklerinden biri.

SAF ANDROID AKLI VE YETENEKLERİ VAR
'Fotoğraflar için depolama alanım bitti' demeyen, adres sorduğunuzda yolu tarif eden ve yanınıza bir asistan veren akıllı telefon hayal ederken öyle büyük bütçelere ihtiyacınız yok. General Mobile, Android One ailesi üyesi olan GM 8 modeli ile saf bir Android telefon deneyimi yaşatıyor. Türk Telekom mağazalarında taksitle satılan, 18:9 ekran tasarımı, 13 MP flaşlı ön-arka kamerası, parmak izi okuyucusu ve Android 8.0 Oreo işlemcisine sahip GM 8 Android One telefon işinizi kolaylaştırıyor. Ekstra bir aksesuar veya bellek kartına gerek olmadan depolama şansı sunuyor. Google fotoğraflar uygulamasıyla hafıza sorununu ortadan kaldıran GM 8 Android One telefona taksitle sahip olunabiliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni nesil teknolojilerle 15 Turcon adayı sahnede 08 Mart 2024 | 50 Okunma Yapay zeka ile iş birliğinden başka yol yok 03 Mart 2024 | 49 Okunma Romanya’da siber saldırıda 100 hastanenin sistemi çöktü 16 Şubat 2024 | 42 Okunma Yapay zeka iş bulur işsiz bırakmaz! 11 Şubat 2024 | 68 Okunma Bulut teknolojisinde kullandığı kadar öde 04 Şubat 2024 | 62 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar