10 yıl sonrasına ışınlandım

Yazıyı karmaşık bulabilecekler için hatırlatayım. Bazen bugün gördüğümüz ürünlerin ne kadar devrimsel değişimlere sebep olacağını ancak gelecekten bakarak çözeriz. Yani iPhone'a 10...

Yazıyı karmaşık bulabilecekler için hatırlatayım. Bazen bugün gördüğümüz ürünlerin ne kadar devrimsel değişimlere sebep olacağını ancak gelecekten bakarak çözeriz. Yani iPhone'a 10 yıl sonra bakarak ne kadar büyük bir değişime sebep olacağını anlayabiliyoruz. Önce gördüğümüz, akıllı ve öğrenen kamera DeepLens'e yakından bakalım sonra geleceğe gidelim.
Amazon'un tanıttığı DeepLens, gördüğü her şeyi tanımlıyor. Videoda izlediğimiz kişinin kim olduğunu, kaç yaşında olduğunu, ne zaman geldiğini, giydiği elbiseyi ve elinde neler taşıdığını doğruluk derecesiyle tanımlamanızı sağlıyor. DeepLens bir güvenlik kamerası olarak kullanıldığında, eve kimin kaçta geldiğini, o sırada ne taşıdığını akıllı telefonunuza düşen bildirimle öğreniyorsunuz. Telefondaki uygulama ekranına, çocuğunuzun eve kaçta geldiğini sorduğunuzda, geliş anının videosunu izlemeniz mümkün olacak.
Kısacası elimizde marifetli öğrenen bir kamera, DeepLens var. 2018'de piyasada olacak DeepLens'in ABD satış fiyatı 249 TL olacak. Ayrıca bu kameraya değer katacak yeni pek çok video servisleri var. Yazılım geliştiriciler bu kamerayı 10 yıl sonra ortaya çıkacak bir robotun, öğrenen akıllı gözleri olarak kullanabilecek. Çünkü DeepLens'e sadece bir ürün diye bakamayız, arkasındaki platforma ve servislere bakmak lazım. Şimdi filmi 10 yıl ileri saralım ve yaşadığımız devrimsel dönüşümün hikayesini 2027 yılında yaşıyormuşçasına paylaşalım.

TARİH 3 ARALIK 2027
10 yıl sonrasındayız; yani 2028'e bir ay kalmış. Uyandığımda robot kamera bana, ben kameraya bakıyorum. Beni defalarca uyardığını söylüyor. Bana haksızlık yapmaması gerektiğini sonuçta kendisinin öğrenen bir makine olduğunu hatırlatıyorum. 2028'e sadece bir ay kalmış. Çocuklar hafta sonu için anneleriyle evden çıktıktan sonra (Bak şu işe evlendik, çocuk sahibi bile olduk) yazacağım kitap için Büyükada'daki evde yalnızım.
Sohbet ettiğim şey, bana hizmet vermeye hazır robotum DeepLens i10. "Senin ilk öğrenen basit kamera olduğun zamanı bilirim. Ukalalık taslama. Sohbet modunu aktive etmek için paranı ben ödüyorum" diyerek kendimi rahatlatıyorum.
Aklıma Amazon Web Services'in 6. kez düzenlediği reInvent Geliştiriciler Konferansı geliyor. İlk kuşak DeepLens diye Alexa'ya seslenince televizyon ekranında 30 Kasım 2017'de çekilmiş fotoğraf çıkıyor.

?DEEPLENS GÖZÜNÜ AÇTI
O zamanlar çoğu insan Amazon'u sadece dünyanın en büyük e-ticaret sitesi olarak tanıyordu. Amazon Web Services yani AWS, 18 milyar dolara ulaşan cirosu ve her ürünüyle platform şirketi olma iddiasını ileri taşıyordu. Amazon Echo ile sesli asistan Alexa evin merkezine yerleşirken, akıllı göz DeepLens de farklı ufuklara yelken açmıştı.
AWS'in reInvent 2017 etkinliğine 43 binden fazla geliştirici katılmıştı. Şirketin CEO'su Andy Jessy dev sahnede anlattığı zaman çektiğim video ve fotoğraflar karşıma çıkıyor.
Andy Jessy o dönem çektiğim videoda şöyle demişti: "Oyunun içinde kalmak istiyorsanız, önünüzde duran topa vuracaksınız. Biz oyunda kalmak için topa vurduk. Her girişimci böyle bir kararı verirken tereddüt etmemeli." Jessy'nin açılış konuşması hakkında Arçelik'in İnovasyon Direktörü Erkan Duysal'ın "Bu sözü çerçeveleyip her şirkete asmalı" dediği geldi aklıma.

VİDEOLARI BULMAK ZOR DEĞİL
Videoları izlerken Amazon'un ilk konu tabanlı video servisini duyurduğu zamanı hatırlıyorum. Yine DeepLens'in ilk sürümünü şekilsiz, güvenlik kamerasından bozma bir cihaz olarak hatırlıyorum. Derin öğrenme ve yapay zeka yetenekleriyle gözünü açan DeepLens, öğrenen bir kamerayla tanışmamızı sağlamıştı.
Amazon bir platforma dönüşecek, geliştiricilerin elinde onlarca farklı işlev için kullanılacak bir ürünü hayal etmediğinde yenisini çıkarmıyordu. Üstelik o yıl videolara anlık verilerin kolayca işlenmesi, yazıya dönüşmesi ve anlık çeviri servisleriyle tanıştırmıştı. Bir videoda geçen kelimelerle o anın etiketlenmesini sağlamak mümkün oldu.

Derin öğrenen kamera DeepLens
Amazon Web Services DeepLens akıllı kameralar, derin öğrenme ve yapay zeka desteğiyle kullanıcıları daha iyi tanıyor. Deep- Lens hangi müzikleri, artistleri ve şarkıları sevdiğimi zamanla öğrenen ilk örneklerden biriydi. Sonra girişimcilerin geliştirdiği uygulamalar ve yeni fikirlerle 2027 yılının en akıllı robotuna dönüştü.
Aslında o dönem Amazon Echo evimize sesli asistan platformu Alexa'nın daha çok girmesini sağlamıştı. Google'ın Clips kamerasından sonra derin öğrenme yetenekleriyle AWS DeepLens geliştiricilerin algoritmalarıyla farklı yetenekler kazanmıştı. 249 dolara 2018 başında vitrine çıktığında ürünü geliştiriciler heyecanla karşılamıştı.

Sanal ve artırılmış gerçekliğe Amazon kanatlar
Her yeri dev ekrana çeviren teknolojiyi, sanal ve artırılmış gerçeklik olarak adlandırıyorduk. Uzun süredir üzerinde çalışılsa da çok hızlı büyümeyen sanal ve artırılmış gerçeklik platformu aynı yıl Amazon kanatları takmıştı. Amazon Sumerian'ın düzenleyicisini 2018'de kullanan geliştiriciler, gerçekçi sanal ortamlar oluşturuyor, buraları 3D nesneler ve canlandırılmış karakterlerle dolduruyor ve bunların birbirleriyle ve uygulama kullanıcılarıyla nasıl etkileşime gireceğini belirleyebiliyordu.

İçerik üretenlerin işi kolaylaşıyor
AWS Elemental video çözümlerini temel alan beş yeni bulut hizmeti, müşterilerin farklı platformlardaki izleyicilere en iyi video tecrübesini sağlamaları için gerekli profesyonel özelliklere, görüntü kalitesine ve güvenilirliğe sahip canlı ve on-demand videolarda uçtan uca iş akışları oluşturabilmelerini sağlıyor. AWS Yönetim Konsolu'nda müşteriler özelleştirilmiş video uygulamaları oluşturabiliyor.
Tüketiciler eğlence, spor, eğitim gibi alanlarda tabletler, akıllı telefonlar, internete bağlı TV'ler de olmak üzere tüm cihazlara en iyi video deneyiminin güvenli şekilde aktarılmasını bekliyor. AWS Elemental Media Services, video veri merkezleri için pahalı ekipman alma ihtiyacını ortadan kaldırıyor.



Canlı spor yayınına anlık veri akışı geldi
Amazon, medyanın canlı yayınları için yeni nesil yayın teknolojilerini de hayata geçiriyor. Amerikan Ulusal Futbol Ligi'nin (NFL) iş ortağı olan AWS canlı yayınlarda anlık olarak yayıncılara veri akışı sunacak.
NFL bu verileri medyanın yanı sıra takım antrenörlerinin de hizmetine sunacak. Böylece izleyiciler futbolcunun saha içindeki pozisyonunu, değişimini daha net takip ederken, hızını ve kat edilen mesafeyi anında görebilecek. Yani Fenerbahçe ve Galatasaray maçında şutun hızını veya koşu mesafesini pozisyon tekrarında görmek mümkün hale geldi.
YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarımın geleceği kadınlar ve veri ekonomisi ile şekillenecek 24 Mart 2024 | 24 Okunma Türkiye eve kadar fiberde Avrupa’da zirveye oynuyor 22 Mart 2024 | 33 Okunma Yeni nesil teknolojilerle 15 Turcon adayı sahnede 08 Mart 2024 | 50 Okunma Yapay zeka ile iş birliğinden başka yol yok 03 Mart 2024 | 49 Okunma Romanya’da siber saldırıda 100 hastanenin sistemi çöktü 16 Şubat 2024 | 42 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar