Dijital Çin kuşağı geliyor

1.4 milyara yaklaşan nüfusuyla Çin sadece tüketici ve üretici olarak değil, teknoloji dünyasına şekil veren lider şirketlerini de çıkarmaya başladı. Peki bu mucizenin arkasında ne yatıyor? Kampüsü...

1.4 milyara yaklaşan nüfusuyla Çin sadece tüketici ve üretici olarak değil, teknoloji dünyasına şekil veren lider şirketlerini de çıkarmaya başladı. Peki bu mucizenin arkasında ne yatıyor?
Kampüsü içinde üniversite bulunan, uzman matematikçilere yatırım yaparak liderliğe oynayan şirketlerin bu gelişmedeki payı büyük.
Internet Report 2017 ve Çinli teknoloji devi Huawei tarafından açıklanan rakamlara göre, dünyada akıllı telefondan internet kullanımı son iki yılda iki kat arttı ve akıllı telefonla fotoğraf paylaşmayı sevenlerin oranı yüzde 60'ı aştı.


MOBİL ÖDEME ARTIYOR
Mobil ödeme gelişmekte olan pazarlarda yüzde 47 artarken Çinli Alipay ve Tencent lider rolü üstlendi. Akıllı telefon kullananların yüzde 60'ı fotoğraf paylaşmayı çok seviyor.
Sağlıkta internet kullanımı, fotoğraf ve video paylaşımı Çin, Hindistan başta olmak üzere gelişmekte olan pazarlarda katlanarak artıyor.
Türkiye'de 4.5G altyapısında en çok çözümü kullanılan teknoloji devi Huawei'nin tepe yönetimi, 10 yılda 45 milyar dolar Ar-Ge yatırımı yaparak değişimde bu noktaya geldiklerini açıklıyor.
Ülkesinde güven duyulan bir telefon üreticisi olan Huawei, 2016 yılında 139 milyon satarken, Çinli internet devi Alibaba'nın (yüzde 51) Alipay ve Tencent'in üçüncü parti mobil uygulamalarıyla 2017 ilk çeyreğinde mobil ödeme Çin'de 821 milyar dolara ulaştı.
Doğal olarak bu rakam Çin'in dünyanın ilk sırasında yer almasını sağlıyor.
Huawei Tüketici Grubu Pazarlama Başkanı Glory Cheung şirketin kurucusunun adını çoğu zaman kimsenin bilmediğini ve patronun şirketin sadece yüzde 1'ne sahip olduğunu belirtirken Amerikan şirketlerinin mutlak liderler tarafından yönetildiğini iddia etti.
Cheung sözlerine şöyle sürdürdü:
"Apple'ın efsane kurucusu CEO'su Steve Jobs, Facebook CEO'su Zuckerberg ve Tesla'nın kurucusu Elon Musk mutlak lider oldu. Ancak bizim kurucu başkanımızı kimse pek tanımaz. Çünkü patronumuzun hissesi sadece yüzde 1 ve en çok çalışanlarıyla övünen bir kurum. Şirketin her yöneticisi özgürce, çevik kararlar alabiliyor."

VİDEO VE FOTOĞRAFLA BÜYÜYOR
Fotoğraf dünyasının en itibarlı ve köklü markalarından Leica ile işbirliği yaparak geçtiğimiz yıl fotoğraf odaklı telefon satın alan tüketicinin aklını çalan şirket 139 milyon adet akıllı telefon satışıyla hızlı büyümesini devam ettirdi.
Şirketin akıllı telefon stratejilerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Chang Zhu Li, "Sadece 800 milyon video tabanlı uygulama kullanıcısı var. Her yüz kişiden 88'i bir veya daha fazla kez dijital sağlık servislerinden faydalanmış. Yeni geliştirdiğimiz teknolojiler, yeni işbirlikleri ve tüketici deneyimine yatırımla sürdürülebilir büyüme elde etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.



RAKAMLARLA DİJİTAL ÇİN
1 milyar 385 milyon nüfusa sahip ve yüzde 57'si şehirlerde yaşıyor.
1 milyar 76 milyon mobil telefon kullanıcısı var.
731 milyon internet kullanıcısına sahip.
Birden fazla hesap olduğunu düşünecek olursanız, 781 milyon mobil sosyal medya kullanıcısı bulunuyor.






YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarımın geleceği kadınlar ve veri ekonomisi ile şekillenecek 24 Mart 2024 | 24 Okunma Türkiye eve kadar fiberde Avrupa’da zirveye oynuyor 22 Mart 2024 | 33 Okunma Yeni nesil teknolojilerle 15 Turcon adayı sahnede 08 Mart 2024 | 50 Okunma Yapay zeka ile iş birliğinden başka yol yok 03 Mart 2024 | 49 Okunma Romanya’da siber saldırıda 100 hastanenin sistemi çöktü 16 Şubat 2024 | 42 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar