Rusya’ya domates ihracatında pestisit sorunu

Rusya'nın Türkiye'den domates ithalatında uyguladığı firma sınırlamasını kaldırdı. Bölge sınırlaması getirdi.Başta domates olmak üzere Rusya’ya gönderdiğimiz yaş meyve ve sebzelerin...

Rusya'nın Türkiye'den domates ithalatında uyguladığı firma sınırlamasını kaldırdı. Bölge sınırlaması getirdi.

Başta domates olmak üzere Rusya’ya gönderdiğimiz yaş meyve ve sebzelerin pestisit sorunu nedeniyle sınırdan çevrildiğini biliyoruz. Uçak krizi ile ihracat tümü ile kesildi. Bir süre sonra domates için sınırlı ithalat izinleri çıkmaya başladı.

Domates alımında firma sınırlamasından bölge sınırlamasına geçişin amacı, pestisit sorunu olmayan bölgelerin domateslerinin ithalatıdır. Böylece Ruslar sınırda kontrol ve malı iade uygulaması yükünden kurtulmak istiyor.

Pestisit sorunu sadece domateste yok. Tüm tarım ürünlerinde var. Biz ihraç ürünleri sınırlardan çevrilince konu ile biraz ilgileniyoruz. Sonra unutuyoruz.

Gıda Mühendisi Dr. Bülent Şık, Cumhuriyet gazetesinde Sağlık Bakanlığı’nın 2011-2016 yılları arasında yürüttüğü tarımsal ve endüstriyel çevre kirliliğinin tarım ürünleri üzerindeki olumsuz etkilerinin araştırıldığı çalışmanın sonuçlarını açıkladı.

Türkiye ortalaması, örnek alınan domateslerin % 12.5’inde, izin verilen limiti aşan (sağlığa zararlı) pestisit tespit edildi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk çeyrekte 11.8 milyon kişi seyahate çıktı 07 Ağustos 2018 | 135 Okunma Domatesin başlıca zararlıları (Özellikle Rusları rahatsız eden domates zararlıları) 06 Ağustos 2018 | 285 Okunma 40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018 | 251 Okunma Ertelenen zamlar ekonomiye büyük yük getiriyor 02 Ağustos 2018 | 502 Okunma Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %30.1 arttı 01 Ağustos 2018 | 172 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar