Pazarlama zincirinde nihai tüketiciye ulaşabilmek çaba istiyor

DÜNYA okuyucularından Mehmet Sel, bir üretici olarak karşılaştığı sorunları “Ben şimdi ne yapayım?” başlığı ile yazıya dökmüştü.Okuyucumuz, gıda sektöründe...

DÜNYA okuyucularından Mehmet Sel, bir üretici olarak karşılaştığı sorunları “Ben şimdi ne yapayım?” başlığı ile yazıya dökmüştü.

Okuyucumuz, gıda sektöründe farklı bir ürün geliştiren girişimcinin ürününü pazarlamada karşılaştığı güçlüklerden söz ediyordu. Pazarlama kanallarının nihai tüketiciye ulaşmasını nasıl engellediğini örneklerle anlatıyordu.

Okuyucumuzun 29 Ocak 2018 tarihinde bu köşede yayınlan yazısı üzerine DÜNYA okuyucuları farklı değerlemelerde bulundular. Üç okuyucumuzun değerlemesini aşağıda okuyacaksınız.

(1) M. Mesut Uzal diyor ki;

Önce iğneyi ona batırayım. Ürettiği mamulü nihai tüketiciye nasıl ulaştıracağına dair yeterince iyi analiz yapmadan yani hangi kanallarda hangi maliyetlerle karşılaşacağını iyice incelemeden üretim kararı almış. Ayrıca anlaşılıyor ki ürettiği mamul piyasadaki rakipleri ile fiyat-kalite ikilisi göz önünde bulundurulduğunda yüksek maliyetle üretiliyor. Rakiplerinin de nihai tüketiciye ulaşmada aynı yollardan geçtiğini aklından çıkarmaması gerekir.

Sonra çuvaldızı piyasaya batırayım. Ülkemizde bugün hemen hemen her türlü piyasa belirli şekilde manipüle edilerek kartel piyasası kuralları işletilmeye çalışılmaktadır. Örneğin, balık halinde bir şehrin hemşehrileri hatta birbirleri ile akraba olanlar, aynı şekilde sebze halinde de hatta haldeki yükçü bölüğü taşıma hizmetlerinde de gizli karteller mevcuttur denilebilir. Büyük şehirlerdeki taksi işletmeciliği de. Benzeri her konu ele alınıp iyi incelendiğinde bu yapı ortaya çıkar. Canlı hayvan ve karkas et ticaretinde de benzer yapı var; okul taşımacılığında da.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk çeyrekte 11.8 milyon kişi seyahate çıktı 07 Ağustos 2018 | 135 Okunma Domatesin başlıca zararlıları (Özellikle Rusları rahatsız eden domates zararlıları) 06 Ağustos 2018 | 286 Okunma 40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018 | 251 Okunma Ertelenen zamlar ekonomiye büyük yük getiriyor 02 Ağustos 2018 | 502 Okunma Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %30.1 arttı 01 Ağustos 2018 | 172 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar