Kırk yıl öncenin “Besi Projesi”

1969 yılında et ihtiyacını karşılamak için ülke genelinde “Besi Projesi” uygulaması başlatılmıştı. Şeker fabrikaları ile Et ve Balık Kurumu iş birliği ile uygulanan bu proje hayvan...

1969 yılında et ihtiyacını karşılamak için ülke genelinde “Besi Projesi” uygulaması başlatılmıştı. Şeker fabrikaları ile Et ve Balık Kurumu iş birliği ile uygulanan bu proje hayvan varlığının artmasını sağlarken Et ve Balık Kurumu’nun özelleştirilmesi ile proje uygulanamaz oldu.
Türkiye Şeker Fabrikaları Baş Müfettişliği'nden emekli okuyucum Cemal Küçükömeroğlu, bu projeyi hatırlatıyor.

Cemal Küçükömeroğlu anlatıyor: “1969 yılında pancar çiftçisinin kasaplık hayvan yetiştirmesi için Bakanlar Kurulu tarafından Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü'ne görev verilmişti.
Besi Projesi adı verilen proje ile şeker fabrikaları, pancar çiftçisine pancar ekiminde olduğu gibi mukaveleli olarak kasaplık sığır besisi yaptırmıştı.

İsteyen pancar çiftçisine “Sığır Besi Sözleşmesi” ile bakabileceği kadar sığır veriliyordu.
Her fabrikaya alınan zooteknik şefleri, mukavele yapan çiftçilerin ahırlarındaki sığırlara birer kulak numarası vererek kayıt altına alırlardı.

Daha sonra besicinin ihtiyacı olan ayni ve nakdi krediler fabrikalar tarafından verilirdi. O yıllar fabrikalarda faal olan kuru küspe tesislerinde üretilen paletlenmiş melaslı kuru küspe ve kampanya dönemlerinde yan ürün olarak ortaya çıkan yaş küspe, teslim edilen pancara göre belli bir oranda parasız olarak besi yapanlara verilirdi.

İsteyen besicilere bu ürünler para karşılığı olarak da satılırdı.

Verilen ayni ve nakdi avanslar ile canlı hayvan bedeli, pancar üreticisinin pancar alacağı bordrolarından kesilirdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk çeyrekte 11.8 milyon kişi seyahate çıktı 07 Ağustos 2018 | 133 Okunma Domatesin başlıca zararlıları (Özellikle Rusları rahatsız eden domates zararlıları) 06 Ağustos 2018 | 284 Okunma 40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018 | 251 Okunma Ertelenen zamlar ekonomiye büyük yük getiriyor 02 Ağustos 2018 | 502 Okunma Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %30.1 arttı 01 Ağustos 2018 | 172 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar