Kadir Gecesi

Sayın okuyucularım, Müslümanlar Ramazan ayının 27’inci gecesini Kadir Gecesi olarak kutlarlar. Bu gün ve gece Müslümanlar için önemli gün ve gecedir. Kadir, Gecesi, Kur'an'ın indirilmeye başladığı gecedir....

Sayın okuyucularım, Müslümanlar Ramazan ayının 27’inci gecesini Kadir Gecesi olarak kutlarlar. Bu gün ve gece Müslümanlar için önemli gün ve gecedir. Kadir, Gecesi, Kur'an'ın indirilmeye başladığı gecedir. Bunun için Müslümanlarca mübarek gecelerden sayılır. 

Kur'an'ın kırk yedinci suresinde (El Kadr) Kadir Gecesi'nin "bin aydan hayırlı olduğu" bildirildiğinden, Müslümanlar bu geceyi Kur'an okumakla, zikirle, namaz kılmakla ve diğer ibadetlerle geçirirler.

Hazreti Muhammed bir hadisinde Müslümanlara bu gece "Ya Allah, süphesiz ki sen çok affedicisin. Affı seversin. O halde beni affet" diye dua etmelerini tavsiye etti.

Kadir suresinde, "Kadir Gecesi'nin bin aydan hayırlı olduğu, bu gecede meleklerin ve Cebrail'in Rablerinin izniyle yeryüzüne indikleri" belirtilir.

Hazreti Muhammed, Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının hangi gecesi olduğunu kesin olarak açıklamadı. Yorumculara göre, bunun nedeni Müslümanların bütün Ramazan gecelerini ibadet ile geçirmelerini teşviktir. İslâm bilginlerinin büyük çoğunluğu, Kadir Gecesi'nin Ramazan'ın 27'nci gecesi olduğunu Hazreti Muhammed'in bazı hadislerine dayanarak belirtmişlerdir.

Ramazan ayı, Kur'an'da açıklandığı gibi, semavi dinlerin bütün hakikatleri bünyesinde toplayan son vahiyler topluluğunun insanlığa lütfedilmeye başladığı aydır. İnsanoğluna vahiy yoluyla bildirilen evrensel gerçeklerin en mükemmel toplayıcısı olan Kur'an'ın ramazan ayında indirilişini müfessir Taberi, bir ayet ve hadise dayanarak şöyle tefsir ediyor:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk çeyrekte 11.8 milyon kişi seyahate çıktı 07 Ağustos 2018 | 135 Okunma Domatesin başlıca zararlıları (Özellikle Rusları rahatsız eden domates zararlıları) 06 Ağustos 2018 | 285 Okunma 40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018 | 251 Okunma Ertelenen zamlar ekonomiye büyük yük getiriyor 02 Ağustos 2018 | 502 Okunma Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %30.1 arttı 01 Ağustos 2018 | 172 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar