İzmir ekonomisi daha iyi yerde olmalı

İzmir’de dün başlayan Ege Ekonomi Forumu bugün sona eriyor. Bu gibi forumlarda İzmir’lilerin “öz eleştiriye” de açık olmaları gerekir.Acaba bugün İzmir ekonomisi olması gereken yerde mi?İzmir...

İzmir’de dün başlayan Ege Ekonomi Forumu bugün sona eriyor. Bu gibi forumlarda İzmir’lilerin “öz eleştiriye” de açık olmaları gerekir.

Acaba bugün İzmir ekonomisi olması gereken yerde mi?

İzmir, Cumhuriyet öncesi dönemde önemli bir ticaret merkeziydi. Anadolu’nun Batı’ya açılan penceresiydi. Cumhuriyet’in ilk iktisat kongresini İzmir’de toplaması anlamlıdır.

Anadolu’nun Batı’ya açılan bu pencresi, daha sonra neden kapanır gibi oldu. Anadolu’nun Batı dünyasıyla ticaret ve sanayi bağını kuran bu şehir, daha sonra Batı ile bağları neden kopardı. Diğer şehirler gelişirken İzmir gelişmeyi gösteremedi?

Aslında İzmir’in şansı güçlü, iyi eğitim görmüş Egeli ve Levanten girişimcilere sahip olmasıdır.

1950’lerden sonra ekonomideki uyanış döneminde, 1950- 61 yılları arasında İzmir’de ve Ege’de önemli sınai gelişmeler olmaya başladı. Çimento, demir- çelik, elektrik ve tekstil sanayinde bugün hâlâ faaliyetlerini sürdüren şirketler kuruldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İlk çeyrekte 11.8 milyon kişi seyahate çıktı 07 Ağustos 2018 | 135 Okunma Domatesin başlıca zararlıları (Özellikle Rusları rahatsız eden domates zararlıları) 06 Ağustos 2018 | 285 Okunma 40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018 | 251 Okunma Ertelenen zamlar ekonomiye büyük yük getiriyor 02 Ağustos 2018 | 502 Okunma Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %30.1 arttı 01 Ağustos 2018 | 172 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar